Mii de arbori din pădurile Sucevei au fost culcaţi la pământ de vijeliile stârnite în ultimele două zile, pe fondul unor temperaturi excesive, care au provocat deplasarea maselor de aer.
Conform primelor estimări din teren, pagubele produse de vânt se ridică la peste 40.000 de metri cubi de lemn, cele mai multe doborâturi de vânt înregistrându-se în Bazinul Dornelor.
“Din raportările estimative iniţiale doborâturile de vânt depăşesc 40.000 de metri cubi de lemn, din care aproximativ jumătate sunt în pădurile statului, iar jumătate în cele retrocedate. Nu putem şti pagubele totale până când nu vom face controale şi măsurători în teren, dar ne aşteptăm ca volumul de lemn doborât de vânt să fie cu mult mai mare”, a declarat şeful Direcţiei Silvice Suceava, Mihai Miheţiu.
Printre Ocoalele Silvice puternic afectate de doborâturi de vânt se numără Iacobeni, Broşteni şi Pojorâta.
De altfel, într-un studiu realizat de ICAS Braşov, judeţul Suceava are cel mai mare grad de risc la producerea doborâturilor de vânt, din întreaga ţară, cele mai expuse Ocoale Silvice în această privinţă fiind Moldoviţa, Broşteni, Cârlibaba, Crucea, vama, Dorna Candreni, Falcău, Iacobeni, Vatra Dornei, Pojorâta, Stulpicani, Breaza, Mălini, Putna, Frasin, Brodina, Tomnatic şi Marginea.
SURSA: MonitorulSV.ro
Niciun comentariu
Trimiteți un comentariu