Preot cu gater în curtea parohiei, dosare penale la poliţie şi acuzaţii de adulter

În curtea parohiei din Cojoci, una dintre cele 20 de localităţi din mediul rural care acum câţiva ani au primit distincţia de „sat european”, funcţionează de ani buni un gater, iar proprietarul acestuia este tocmai preotul paroh, Nicolai Şcheuleac, care taie de zor lemne printre morminte şi, de-a lungul timpului, şi-a achiziţionat şi un TAF, un camion, un buldo-excavator şi alte utilaje.

Pe lângă nemulţumirile enoriaşilor, care s-au împuţinat de la an la an, şi presiunile autorităţilor locale de a-şi muta gaterul din curtea bisericii, preotul Şcheuleac, în vârstă de 32 de ani, proprietarul unui Mercedes S320, are pe cap şi mai multe plângeri penale ce au fost depuse împotriva sa la poliţie, faţa bisericească fiind acuzată că a achiziţionat diverse bunuri cu file cec fără acoperire.

Acuzaţii grave împotriva preotului sunt aduse şi de către o tânără în vârstă 24 de ani, care susţine că Nicolai Şcheuleac (căsătorit, tată a doi copii minori), a cărui amantă a fost timp de aproape trei ani, o hărţuieşte şi nu o lasă în pace, deşi relaţia lor s-a terminat de mai demult.

Acum aproximativ un an, presupusa amantă a părintelui gaterist a depus reclamaţie la poliţie, susţinând că acesta a snopit-o în bătaie, în parcul municipal din Vatra Dornei, anexând la plângere şi un certificat medico-legal cu aproximativ 10-12 zile de îngrijiri medicale.

Plângerea a fost retrasă de la poliţie de tânără, însă aceasta a revenit, zilele trecute, şi a făcut o nouă sesizare, pe motiv că preotul „se leagă de mine şi nu mă lasă în pace”.

La poliţie, a depus reclamaţie şi preoteasa, soţia lui Nicolai Şcheuleac, aceasta din urmă cerând poliţiştilor să o liniştească pe tânăra care, susţine ea, vrea să-i dezbine familia.


CITESTE CONTINUAREA: MonitorulSV.ro

Pr. Prof. Dr. Mihai Valică invitat la Iasi la o dezbatere organizata de ASCOR

Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi - filiala Iaşi şi Proiectul "Dreptul la viaţă" au organizat, marţi, dezbaterea "Între dreptul de a alege al femeii şi dreptul la viaţă al copilului". Manifestarea s-a derulat în cadrul Programului "1 Iunie - Ziua copilului născut şi nenăscut".

În Amfiteatrul Anatomie Mare "I. Petrovanu" al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Gr. T. Popa" din Iaşi a avut loc, în urmă cu două zile, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, dezbaterea "Între dreptul de a alege al femeii şi dreptul la viaţă al copilului". Au participat studenţi atât de la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae", cât şi de la UMF Iaşi, iar ca si invitati, Pr. Dumitru Păduraru, redactor colaborator al Radio TRINITAS, Pr. Prof. Dr. Mihai Valică, slujitor la Catedrala Ortodoxă "Sfânta Treime" din Vatra Dornei, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc si Daniel Mazilu, consultant parlamentar.

Conferinţa a abordat patru teme: Din ce moment poate fi considerat fiinţă umană copilul nenăscut? Cine decide asupra vieţii fătului în cazurile când se impune avortul terapeutic? Necesitatea implementării unui program de informare cu privire la contracepţie şi avort în şcoli şi licee. Cum se implică instituţiile publice în problemele dezbătute şi ce măsuri se vor lua pentru soluţionarea acestora?

Pr. prof. dr. Mihai Valică a susţinut o alocuţiune însoţită de imagini şi texte în Power Point, prezentând câteva imagini despre omul care este chipul şi asemănarea lui Dumnezeu. "Ca să putem înţelege care este valoarea omului trebuie să cunoaştem care este învăţătura Bisericii noastre. Medicul şi teologul trebuie să caute urma lui Dumnezeu în creaţie, înţelegând-o din raţionalitatea acesteia. Medicina nu are voie să se oprească la limita ştiinţei. Ea trebuie să meargă mai departe şi să aibă intuiţia de a dori să caute, să cerceteze. Teologia are obligaţia morală să-şi exercite funcţia şi vocaţia de cenzură etică şi să joace un rol corectiv atunci când demnitatea persoanei este pusă în pericol de ştiinţa care mimează. Nu există dreptul femeii de a ucide. Dumnezeu a creat viaţa, iar omului nu îi este îngăduit să atenteze împotriva ei. Astfel, avem de ales între sfinţenia vieţii întru Hristos, care aduce bucurie, pace şi mântuire, şi între "calitatea" trăirii vieţii după duhul lumii, care aduce pe termen scurt o "rezolvare" a unei crize, dar pe termen lung tristeţe, zbucium şi osândă veşnică. În Sfânta Scriptură nu există dreptul femeii de a alege să ucidă sau să nască. Ea este chemată să fie izvor de viaţă", a spus pr. prof. dr. Mihai Valică. În continuare au fost rulate două filme despre consecinţele avortului, realizate de către tinerii ascoreni, apoi a avut loc dezbaterea propriu-zisă când tinerii prezenţi în Amfiteatrul Anatomie Mare "I. Petrovanu" au adresat întrebări invitaţilor.


Dorna Candrenilor – Traditii Muzicale

In perioada 20 - 21 mai la Dorna Candreni a avut loc Festivalul de arta muzicala, dedicat compozitorului Isidor Vorobchievici. Timp de doua zile, Dorna Candrenilor a rasunat de cantec, joc, voie buna si muzica de calitate.

Astfel, scena a fost pe rand ocupata de ansambluri folclorice cum ar fi: Plai Bucovinean, Poienita, Cosnencuta, Doina, dar si de ansambluri de muzica bizantina sau religioasa (corul Colegiului de arta populara, Ciprian Porumbescu, grupul Stavropoleos din Bucuresti, corul Barbatesc Armonia din Constanta si corul Ecclesia, acestia din urma fiind indrumati de Gabriel Doroftiese).

Un moment deosebit a fost cel sustinut de ansamblul folcloric Doina, indrumat de Lucica Florea. Timp de un sfert de ceas, scena caminului cultural din Dorna Candrenilor a fost loc de adunare la claca. Femei imbracate traditional, demonstratii de tors lana, descantece pentru diferite boli, dansuri populare, toate au amintit celor prezenti la eveniment de viata oamenilor de la sate, de povestile lor, de traditiile atat de frumoase ale acestei zone bucovinene.

Rand pe rand, ansamblurile folclorice au realizat o demonstratie a celor mai importante dansuri specifice zonei de provenienta. De la cei mai mici dansatori, dintre care unii nu aveau mai mult de 4 ani, pana la cei mai experimentati, toti au daruit publicului momente inedite, de culoare, cantec si joc.

 Dupa demonstratia de cantece si dansuri populare, scena a rasunat in ritmuri alese si inaltatoare de muzica bizantina. A fost un moment deosebit, la care sala mult prea neincapatoare pentru publicul adunat a rezonat timp de o ora cu unele dintre cele mai cunoscute cantece bisericesti.

Deliciul publicului l-a facut insa corul barbatesc Armonia, care de altfel a primit aplauze la scena deschisa, ridicand sala in picioare.

CITESTE CONTINUAREA: EvenimenteCulturale.ro

Nordic walking in Vatra Dornei, Bucovina

   Mersul nordic a fost importat din Finlanda, unde îl practică peste un milion de persoane. Mulţi dintre japonezi, americani şi o parte dintre europeni au devenit chiar pasionaţi. La noi, deocamdată l-au descoperit numai o mână de oameni - unii încearcă, astfel, să slăbească, iar alţii reuşesc să-şi vindece problemele cu coloana. Şi mai există o categorie care nu încearcă nici una, nici alta. Sunt oamenii care pur şi simplu îl practică pe post de jogging. Sau, împătimiţi ai muntelui fiind, folosesc beţele nordice să se caţere pe poteci.

   În Bucovina, cel puţin, este de aşteptat ca mersul nordic să se dezvolte mai repede decât în alte părţi. Asta, mai ales după ce zona a fost inclusă în harta europeană a turismului activ, prin intermediul a trei parcuri naturale. Turismul activ presupune mişcarea în aer liber şi, printre altele, şi practicarea nordic walking. Pentru asta, deja au fost marcate trasee cu lungimea totală de 111,3 kilometri (în Vatra Dornei, Gura Humorului şi Suceviţa). În aceste trei puncte ar trebui să existe şi centre pentru închirierea beţelor nordice sau a bicicletelor.

Cu 50% mai eficient decât mersul pe jos

   Mersul nordic este considerat al doilea sport, după înot, care solicită cele mai multe grupe de muşchi (peste 90% dintre ele). Arde cu aproape 50 la sută mai multe calorii decât mersul pe jos şi se poate practica pe orice fel de vreme - chiar şi iarna, dacă eşti echipat mai bine. Merge şi pe teren drept sau accidentat, dar şi pe gheaţă.

   În România, de regulă pasionaţii de drumeţii fac acest sport pentru a reuşi să urce potecile fără să-şi solicite prea mult ligamentele. Echipamentul (beţe, mănuşi, bocanci speciali şi altele) îl cumpără mai degrabă de afară, căci e mai uşor de găsit. În ţară, una dintre puţinele firme distribuitoare se află în Deva. Potrivit lui Marius Danciu, reprezentantul firmei, "folosirea beţelor pe teren accidentat, la munte, are următoarele avantaje: în primul rând, echilibrul corpului este mult mai bine asigurat. Multe accidente au fost evitate pe cărări de munte, astfel. Apoi, braţele preiau o parte din greutatea rucsacului, repartizată pe şolduri şi pe picioare. Prin mişcarea braţelor, irigarea cu sânge a umerilor este mai bună, ajutând la diminuarea senzaţiei de anchilozare şi de oboseală. Beţele vă ajută să vă măriţi rezistenţa la efort, să reduceţi disconfortul din genunchi, articulaţii şi coloană, să urcaţi mai uşor pantele, să câştigaţi stabilitate la traversarea unui teren instabil, să vă menţineţi mai uşor postura verticală şi să respiraţi mai bine. Beţele sunt uşoare, rabatabile, putând fi băgate în rucsac".

Alte beneficii ale noului sport: măreşte ritmul cardiac, tonifică musculatura umerilor, a pieptului, a spatelui şi re-duce suprasolicitarea articulaţiilor ge-nunchiului. De aceea se recomandă celor supraponderali, femeilor însărcinate sau persoanelor care intenţionează să se apuce de jogging, ca încălzire.

ARTICOL COMPLET: Gandul.info

Statiunea Vatra Dornei are nevoie de investitii de 80 mil. lei

Statiunea balneara Vatra Dornei ar avea nevoie de investitii de 80 milioane de lei (19,1 mil. euro), iar acestea ar trebui facute in infrastructura turistica, agrementare turistica, reabilitarea retelei de drumuri, extinderea si reabilitarea retelei de canalizare, potrivit autoritatilor din Vatra Dornei.

Autoritatile locale au finalizat in februarie 2009 constructia statiei de transfer a deseurilor municipale din Vatra Dornei, proiect de 1,14 milioane de euro, conform NewsIn.

Vatra Dornei si-a planificat in acest an investitii de 25 milioane lei (5,9 mil. euro), insa o mare parte a acestei sume este conditionata de implementarea proiectelor finantate din fonduri europene.

Investitiile vor fi facute in reabilitarea infrastructurii turistice, extinderea si modernizarea retelelor de apa uzata menajera si pluviala, reabilitarea de scoli, modernizarea si extinderea centrului de batrani, constructia unor locuinte sociale, sistematizarea pe verticala a blocurilor, amenajarea spatiilor verzi si reabilitarea strazilor.

Orasul Vatra Dornei din judetul Suceava are circa 17.000 de locuitori.

Numarul turistilor a scazut anul trecut cu aproximativ 10%, la 48.300, fata de cei 53.500 din 2008.


Numărul turiştilor din Vatra Dornei a scăzut anul trecut cu aproape 10%, la 48.300, din cauza crizei

Staţiunea balneară Vatra Dornei a înregistrat anul trecut o scădere cu aproape 10% a numărului turiştilor, la 48.300, faţă de cei 53.500 din 2008, din cauza crizei economice, potrivit datelor transmise de Primărie, la solicitarea Agenţiei NewsIn.

Comparativ cu anul 1990, numărul turiştilor din staţiune s-a dublat, datorită faptului că numărul spaţiilor de cazare omologate s-a dublat, potrivit datelor transmise de Primăria Vatra Dornei.

Vatra Dornei şi-a planificat în acest an investiţii de 25 milioane lei, însă o mare parte a acestei sume este condiţionată de implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene. Aceste investiţii vor fi făcute în reabilitarea infrastructurii turistice, extinderea şi modernizarea reţelelor de apă uzată menajeră şi pluvială, reabilitarea de şcoli, modernizarea şi extinderea centrului de bătrâni, construcţia unor locuinţe sociale, sistematizarea pe verticală a blocurilor, amenajarea spaţiilor verzi şi reabilitarea străzilor.


Proces tras de coadă, de zece ani

   Recordul de judecată in judetul Suceava este deţinut de un dosar înregistrat acum zece ani şi în care nu s-a dat încă nici o soluţie. Se întâmplă la Judecătoria Vatra Dornei, dar şi celelalte instanţe din judeţ au pe rol cauze vechi de patru, şase, şapte sau opt ani. În cele mai multe cazuri este vorba de probleme de fond funciar sau de vreun partaj succesoral, dosare în care s-a solicitat punctul de vedere al experţilor.

Istoricul procesului de zece ani

   Cel mai vechi dosar a fost înregistrat la Judecătoria Vatra Dornei pe 4 decembrie 2000. Părţile se judecă pentru o suprafaţă de teren de 6 ari, de pe strada Tudor Vladimirescu, în apropierea pârtiei de schi „Parc”, şi pentru grăniţuire. La început totul părea că se va finaliza într-un timp rezonabil. Judecătorul de caz a făcut chiar şi o cercetare la faţa locului, iar apoi s-a aprobat efectuarea unei expertize. Primul expert desemnat a cerut să-i fie încuviinţat dosarul unui alt coleg, pe motiv că s-a mai pronunţat în această cauză. Noul expert a fost numit în persoana lui Gheorghe Mareş, care a avut nevoie de nouă luni pentru a depune la dosar lucrarea. La scurt timp, procesul s-a suspendat pentru că una dintre părţi a înaintat plângere penală împotriva lui Ion Răuţu, un măsurător topografic. Acesta a fost cercetat de Parchet pentru falsuri, iar în noiembrie 2002 instanţele l-au condamnat definitiv şi irevocabil la 6 luni cu suspendare.

Dosarul a fost repus pe rol în aprilie 2003, dar în aceeaşi lună s-a suspendat din nou. A fost vorba de o plângere penală pentru tulburare de posesie, care a ţinut în loc mersul firesc al dosarului până în mai 2005. Nici acum nu s-a întâmplat mare lucru în dosar. După numai două luni, procesul s-a suspendat din nou pentru soluţionarea unui litigiu civil care privea anularea unui titlu de proprietate.
A fost repus pe rol în ianuarie 2007, iar de atunci încă se judecă fără să se fi dat o soluţie.

Ultima expertiză, o problemă de doi ani

   Chiar dacă în ultimii trei ani nu a mai fost suspendat, procesul a bătut pasul pe loc. În martie 2007 s-a aprobat efectuarea unei noi expertize de către Viorel Boicu. În mai multe termene programate ulterior, instanţa i-a solicitat insistent expertului să finalizeze lucrarea. Pentru că acesta nu dădea semne că ar avea de gând să depună lucrarea la dosar, judecătorul l-a amendat de două ori cu câte 200 de lei. Într-un final, în mai 2009, expertiza a fost finalizată. Nu a fost să fie ultimul amănunt legat de această expertiză. Una dintre părţi a formulat contestaţie, iar obiecţiunile ce trebuie lămurite urmează să fie completate în raportul de expertiză de către acelaşi Viorel Boicu. Probabil că totul va dura încă alte câteva luni de zile.

Un dosar în care au intrat aproape toţi judecătorii din Vatra Dornei

   Cel mai vechi dosar aflat pe rolul instanţelor sucevene s-a plimbat pe la aproape toţi judecătorii care au activat sau care activează la Vatra Dornei. Unii dintre ei sunt deja pensionaţi, cum este cazul Elenei Simionescu, fosta preşedintă a Judecătoriei Vatra Dornei. Alţii s-au transferat de la această instanţă, ca de exemplu Cristi Dănileţ sau o altă fostă preşedintă a Judecătoriei Vatra Dornei, Codrina Iosan.

Fiecare schimbare de judecător a însemnat o nouă piedică în calea soluţionării liniare a dosarului, pentru înţelegerea cauzei fiind nevoie de timp şi efort suplimentar.

CONTINUARE ARTICOL: MonitorulSV.ro

Aqualand la Vatra Dornei ?!

Municipiul Vatra Dornei ar putea găzdui primul parc de distracţii Aqualand din Moldova, ca urmare a unui proiect de dezvoltare regională, promovat la Agenţia de Dezvoltare Nord-Est, cu sprijinul Consiliului Judeţean Suceava.

Anunţul a fost făcut ieri, de preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, care a precizat că, prin realocarea de fonduri între axele de finanţare, va beneficia de finanţare şi proiectul Lunca Dornelor.

“Este un proiect pentru diversificarea activităţilor de agrement la Vatra Dornei, care prevede amenajarea de terenuri de sport, un Aqualand pentru agrement, dar şi parcări subterane”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.

Cu tot cu contribuţia primăriei Vatra Dornei, valoarea proiectului Lunca Dornelor depăşeşte şapte milioane de euro.


Prins la volan fără permis de conducere şi sub influenţa băuturilor alcoolice

În noaptea de marţi spre miercuri, la aproximativ un sfert de oră după miezul nopţii, un echipaj de poliţie rutieră din Vatra Dornei a oprit pe strada 22 Decembrie, din localitate, un autoturism la volanul căruia se afla un tânăr din Frasin, Mihăiţă R., în vârstă de 29 de ani.

În urma verificărilor în baza de date, poliţiştii au aflat că respectivul nu deţine permis de conducere.

Testat cu aparatul etilotest, tânărul a fost găsit cu o alcoolemie în aerul expirat de 0,60 la mie. Dus la spital pentru recoltarea probelor de sânge pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei, Mihăiţă R. a refuzat, urmând să dea socoteală în faţa procurorilor.

ARTICOL COMPLET: MonitorulSV.ro

Consiliul Judeţean Suceava şi ACET scumpesc apa şi canalizarea

Consiliul Judeţean a hotărât ca de la 1 iulie în toate localităţile în care operează ACET să existe un tarif unic la apă şi canalizare.

Locuitorii din Suceava, Gura Humorului, Vatra Dornei, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Siret şi Solca vor plăti, de la 1 iulie, acelaşi preţ pentru apă şi canalizare. Sucevenii vor plăti cu 7% mai mulţi bani pentru apă şi cu 23% mai mult pentru canalizare.

Spre exemplu, sucevenii care plăteau până acum pentru apa potabilă 2,94 lei cu tot cu TVA, vor plăti de la data de 1 iulie 3,15 lei pe metrul cub de apă. În timp ce pentru apa uzată, vor plăti 1,65 de lei metrul cub în loc de 1,34 lei, cât plătesc în prezent.“Nu am cuvinte pentru edilii noştri. Nu ştiu decât să ne ia din tot ce ne-a mai rămas”, ne-a spus Maria Apostol, pensionară.

Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava şi Ştefan Groza, directorul SC ACET SA au explicat că aprobarea acestui tarif unic reprezintă o condiţie obligatorie pentru accesarea celor 120 de milioane de euro de la Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Sectorial pentru reabilitarea şi extinderea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare din oraşele Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc.


Judecătoria Vatra Dornei a recepţionat noul sediu

Judecătoria Vatra Dornei are, începând de ieri, un sediu nou. Investiţia a costat peste un milion de euro, bani proveniţi de la Banca Mondială, la care se adaugă alte câteva sute de mii de euro pe care Ministerul Justiţiei i-a achitat în 2003, în momentul în care scheletul de beton a fost cumpărat de la BRD. Construcţia efectivă a noului sediu a început în februarie 2009, iar în prezent mai trebuie adus doar mobilierul. În aceste condiţii, activitatea va fi transferată în noul sediu cel mai probabil din toamna acestui an.
Clădirea are două săli de judecată, birouri pentru fiecare judecător şi câte un birou la doi grefieri.

„Este o clădire la standarde europene. Suntem mulţumiţi de cum arată noul sediu. Mai sunt câteva amănunte de pus la punct pe care le-am stabilit cu constructorul şi care vor fi remediate în cel mai scurt timp. Credem că până va începe noua sesiune judecătorească, în toamna acestui an, clădirea va fi funcţională”, a declarat Doru Bunduc, preşedintele Tribunalului Suceava.


Vatra Dornei - Perla Bucovinei - Start la drumeţii în munţii Bucovinei

Sucevenii şi turiştii din alte judeţe vin la Vatra Dornei pentru a practica sporturi extreme şi pentru a se bucura de natură. Plaiurile bucovinene oferă ţinuturi montane de excepţie, mănăstiri celebre, dar şi ore de echitaţie la hergheliile din Vatra Dornei, cu exemplare din rase nobile.

Rarăul a devenit simbolul turistic al Bucovinei prin splendoarea, dimensiunile şi condiţiile de cazare la o altitudine ridicată. Prin munţii din nordul ţării există mai multe trasee prestabilite pentru turiştii care vor să exploreze minunile naturii.
Munţii Călimani, un complex vulcanic din Carpaţii Româneşti, au Vârful Pietrosul, cu o altitudine de 2.102 metri. Pentru vizitarea piscurilor există cinci trasee de la Câmpulung Moldovenesc spre Rarău, patru de la Vatra Dornei la Giumalău şi patru de la Şaru Dornei la Pietrosul Călimanilor.

Alpinism şi parapante

Staţiunea Vatra Dornei nu mai este doar un loc de vacanţă pentru vârstnici. Acum, pe lângă obişnuitele tratamente medicale, oferta turistică include şi sporturi de agrement, precum echitaţia şi plimbări cu ATV-ul pe trasee de munte prestabilite.
Pentru iubitorii de senzaţii tari există locuri special amenajate pentru jocuri de paintball, alpinism şi zboruri cu parapanta. 
In municipiul Vatra Dornei se pot trata boli cardio-vasculare, dar nu numai. Vin să se relaxeze sau la tratamente chiar şi soldaţii care au participat la misiuni de menţinere a păcii în zonele de conflict din Afganistan şi Irak.

River rafting pe Bistriţa

În Vatra Dornei şi în satele din împrejurimi se găsesc pensiuni şi cazare la tot pasul, la preţuri care variază între 20 şi 180 de lei pe noapte. Închirerea unui ATV costă 50 de euro pentru o zi, iar cei care se încumetă trebuie să aibă permis de conducere categoria B.

Tiroliana este un sport extrem, practicat de cei care îşi doresc să petreacă momente de adrenalină căţărându-se pe frânghii. Mountain biking-ul este de asemenea un sport practicabil în staţiune, iar cei care nu se tem de apele învolburate pot face river rafting pe râul Bistriţa.

Echitaţie sau plimbări în caleaşcă

Iubitorii de echitaţie pot lua legătura cu persoanele care închiriază caleşti şi cai pentru călărie şi pot face plimbări pe drumurile forestiere. Proprietarii de cabaline închiriază animalele pentru plimbări pe trasee scurte.

ARTICOL COMPLET: Adevarul.ro

Primarul din Vatra Dornei oferă spaţii cadou în zona centrală

Primăria Vatra Dornei nu pare afectată de actuala criză economică. Cel puţin aşa dă de înţeles edilul şef Ioan Moraru, care, în loc să atragă la buget sume cât mai mari, preferă să ofere cadouri apropiaţilor săi.

Ultimul episod din serialul „Cum să ne batem joc de bugetul local” s-a petrecut acum câteva săptămâni. O suprafaţă de 120 de mp din pietonalul situat în zona centrală a municipiului Vatra Dornei a fost dată aproape gratuit firmei Bianco Nero, administrată de Radu Ortoanu, acelaşi care deţine şi restaurantul Les Amis. Potrivit datelor oferite de câţiva consilieri locali, terenul de pe pietonalul central al oraşului a fost închiriat pentru „fabuloasa” sumă de 600 de lei lunar. Contractul a fost perfectat din ordinul direct al primarului Moraru, care a ignorat alte cereri privind închirierea terenului menţionat. Am încercat ieri să aflăm şi punctul de vedere al primarului Ioan Moraru vizavi de această închiriere cu cântec care, în condiţii normale, i-ar fi putut aduce în buget o sumă mai mare.

Antecedentele SC Bianco Nero SRL

Primarul Ioan Moraru nu este la prima tentativă de a face cadou cei 120 de mp din pietonalul situat pe strada Luceafărului din Vatra Dornei. În februarie 2009, actualul edil a iniţiat o Hotărâre de Consiliu Local prin care dorea să concesioneze terenul fără licitaţie publică. Fireşte, beneficiar urma să fie aceeaşi firmă, SC Bianco Nero SRL Vatra Dornei. În cele din urmă, Moraru a renunţat la planul său şi a retras proiectul fără nici o explicaţie.

Durata concesionării trebuia să se întindă pe cinci ani, cu posibilitatea de prelungire, iar pe teren urma să fie construită o terasă, în extinderea restaurantului Les Amis.
Ce a uitat şi atunci şi acum primarul Ioan Moraru este că SC Bianco Nero SRL a prejudiciat bugetul local cu o sumă frumuşică. Firma a câştigat în 2008 licitaţia organizată de Primăria Vatra Dornei pentru închirierea unei suprafeţe de 120 mp de pe strada Luceafărului, urmând să achite câte 4.200 de lei pentru fiecare din cele trei luni de vară. SC Bianco Nero SRL nu şi-a mai respectat angajamentul şi nu a mai amenajat terasa, dar nici nu a plătit banii către Primărie.

ARTICOL COMPLET: MonitorulSV.ro

Liderul PRM Suceava, Gheorghe Acatrinei, se crede "patron" de mănăstire in Panaci

Liderul PRM Suceava, Gheorghe Acatrinei, acuzat că vrea să dea afară nişte călugări dintr-o mănăstire !

   Liderul PRM Suceava, Gheorghe Acatrinei, este acuzat că, ieri, s-ar fi dus cu trei bodyguarzi la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din satul Catrinari, comuna Panaci, pentru a cere evacuarea călugărilor şi călugăriţelor de-acolo. Familia Acatrinei este principalul ctitor al mănăstirii, iar acuzaţia împotriva şefului PRM apare într-o reclamaţie depusă de administratorul lăcaşului de cult, părintele Haralambie, la Postul de Poliţie din Panaci. Potrivit plîngerii, decizia de evacuare s-ar fi luat în Adunarea Generală a fundaţiei care a finanţat construirea mănăstirii, fundaţia familiei Acatrinei, întrucît liderul PRM Suceava doreşte schimbarea stareţului.
   Şeful Organizaţiei PRM ar putea fi anchetat pentru tulburare de posesie. Conform Poliţiei, Gheorghe Acatrinei se află în litigiu cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor pe tema mănăstirii din satul Catrinari. Dosarul este pe rolul Judecătoriei Vatra Dornei. De cealaltă parte, soţia lui Gheorghe Acatrinei, Stela, fostă vicepreşedintă a Consiliului Judeţean Suceava, susţine că a depus plîngere penală împotriva preotului bisericii mănăstirii, Constantin Ţaneţ, pe care-l acuză că a furat obiecte de cult. Doamna Acatrinei spune că pentru ridicarea lăcaşului de cult fundaţia din care face parte şi familia sa a luat un credit bancar de 4,7 miliarde de lei vechi.


Expoziţie de pictură, la Vatra Dornei

În Salonul Alb al Casei de Cultură „Platon Pardău” din Vatra Dornei se deschide, la ora 16:00, expoziţia de pictură a artistului plastic David Croitor, vernisaj în cadrul căruia vor fi lansate, în prezenţa autorilor, volumele „Mărturii din Infern”, de Radu Bercea, şi „Efigii în filigran”, de Tiberiu Cosovan.

David Croitor, un poet al culorii, expune un număr de 25 de lucrări în ulei, peisaje urbane din Vatra Dornei şi Balcic, precum şi câteva tablouri cu flori.

Cele două volume, care sunt editate sub egida Consiliului Judeţean Suceava de Centrul Cultural Bucovina (prin Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava) vor fi prezentate de scriitorul Ion Drăguşanul şi graficianul Mihai Pânzaru PIM.

ARTICOL COMPLET: MonitorulSV.ro

Turul ciclist al României trece prin Vatra Dornei

Turul ciclist al României-2010, a 47-a ediţie a Micii Bucle, se va desfăşura între 5 şi 12 iunie, cei 90 de rutieri înscrişi urmând să străbată peste 1.200 km, în 7 etape şi un prolog, pentru premii de 25.000 euro, la care se adaugă alte bonusuri oferite de autorităţile locale.

Va prezentam, mai jos, traseul complet al Turului Ciclist al României - 2010:

  Sâmbătă, 5 iunie: prolog la Deva, în centrul oraşului, contracronometru individual;

  Duminică, 6 iunie, etapa I: Alba Iulia-Aiud-Iernut-Tg. Mureş (118 km);

  Luni 7 iunie, etapa a II-a: Tg. Mureş-Reghin-Bistriţa-Vatra Dornei (174,8 km); marţi,

  Marti 8 iunie, etapa a III-a: Vatra Dornei-Câmpulung Moldovenesc-Gura Humorului-Fălticeni-Suceava (137,6 km);

  Miercuri, 9 iunie, etapa a IV-a: Suceava-Câmpulung Moldovenesc-Rădăuţi-Siret-Bucecea-Botoşani (219 km);

  Joi, 10 iunie, etapa a V-a: Botoşani-Tg. Frumos-Roman-Săvineşti-Piatra Neamţ (184,3 km);

  Vineri, 11 iunie, etapa a VI-a: Bacău-Adjud-Focşani-Buzău (179,5 km);

  Sâmbătă, 12 iunie, etapa a VII-a: Slobozia-Giurgeni-Hârşova-Constanţa (154,1 km).

În competiţie vor fi atribuite 5 tricouri distinctive, pentru tot atâtea clasamente, fiecare premiat de un sponsor: tricoul galben - BRD (pentru liderul clasamentului general individual); tricoul roşu - Niro (al liderului sprinterilor); tricoul verde - Loteria Română (cel mai bun căţărător); tricoul alb - TNT (cel mai combativ rutier, clasamentul pe puncte); tricoul albastru - DHS (cel mai bine clasat ciclist român).

ARTICOL COMPLET: ASport.ro

Proiect european de 8,1 mil. euro în Vatra Dornei

Staţiunea Vatra Dornei va beneficia de investiţii de 8,1 milioane de euro printr-un program cu finanţare europeană pentru modernizarea reţelelor de canalizare şi de apă potabilă, iar gradul de conectare la sistemul de canalizare va creşte de la 56%, în prezent, la 95% după finalizarea investiţiei.

Vicepreşedintele CJ Suceava, Daniel Cadariu, a declarat că investiţiile din Vatra Dornei se realizează prin proiectul judeţean de modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial - Mediu, Axa prioritară 1, în valoare de 120 milioane euro.

El a explicat că pentru Vatra Dornei sunt prevăzute investiţii în valoare de 8.145.560 euro, din care 7.745.560 euro pe componenta canalizare şi 400.000 euro pentru alimentare cu apă.

Potrivit lui Cadariu, lucrările la reţeaua de canalizare au în vedere reabilitarea şi extinderea staţiei de epurare, construirea a şapte noi staţii de pompare a apelor uzate, precum şi reabilitarea şi extinderea reţelei de canalizare pe o lungime de 1500 metri.

"Trebuie subliniat faptul că gradul de conectare al populaţiei municipiului Vatra Dornei la sistemul de canalizare va creşte de la 56 la sută în prezent la 95 la sută după finalizarea investiţiei", a spus vicepreşedintele CJ Suceava.

El a mai arătat că investiţiile privind alimentarea cu apă presupun reabilitarea staţiei de captare Roşu, a staţiei de tratare a apei, precum şi extinderea şi reabilitarea reţelei de distribuţie pe o lungime de 12,6 kilometri.

Lucrările în cadrul acestui proiect judeţean urmează să înceapă în prima parte a anului 2011, după ce va fi semnat contractul de finanţare şi organizate licitaţiile de execuţie.

SURSA: Capital.ro

Ziua Eroilor la Vatra Dornei

   Autorităţile dornene au organizat de Ziua Eroilor o serie de manifestări pentru a-i comemora pe cei care au căzut pe câmpurile de luptă. Comemorarea a început prin depunerea de coroane la Monumentul Eroilor, unde a fost oficiată şi o slujbă de pomenire. La manifestare au participat Primăria, Consiliul Local, reprezentanţi ai Garnizoanei Vatra Dornei, ai Poliţiei, Judecătoriei, ai Asociaţiei Pro Basarabia şi Bucovina – filiala Arboroasa, reprezentanţi ai partidelor politice, elevi şi profesori şi, nu în ultimul rând, veterani de război şi cadre militare în rezervă şi retragere.
   Primarul municipiului, Ioan Moraru, a subliniat im-portanţa acestei zile prin rea-ducerea în memorie a actelor de vitejie a militarilor români, specificând că această zi are o triplă semnificaţie: Înălţarea Domnului, pomenirea eroilor neamului şi Ziua Veteranilor. În continuare, preşedintele de onoare al Asociaţiei Veteranilor de Război, filiala Vatra Dornei, Nicolae Neacşu, a mulţumit primăriei pentru sprijinul şi atenţia acordate, dar şi elevilor şi profesorilor care fac să vibreze inimile veteranilor la aceste mari sărbători.
Manifestările au continuat cu defilarea militarilor şi cu depunere de coroane la Cimitirul Eroilor.

SURSA: CraiNou.ro

Autorităţile centrale împiedică primăria Vatra Dornei să înfiinţeze Serviciul de Ecarisaj

Primăria Vatra Dornei nu poate înfiinţa Serviciul de Ecarisaj, din cauză că autorităţile centrale au hotărît blocarea posturilor în administraţie. Declaraţia a fost făcută de primarul PNL de Vatra Dornei, Ioan Moraru. El a spus că la Dorna este nevoie de Serviciu de Ecarisaj, dat fiind faptul că pe străzile din localitate sunt aproximativ 300 de cîini comunitari. Domnul Moraru a mai spus că Primăria plăteşte anual 50 de milioane de lei vechi drept chirie pentru un spaţiu în care a amenajat un adăpost pentru cîinii fără stăpîn, dar care nu este populat. El a precizat că a trimis o adresă la Prefectura Suceava prin care solicită deblocarea posturilor în vederea constituirii Serviciului de Ecarisaj, însă pînă acum nu a primit nici un răspuns.


Doi dorneni condamnati la inchisoare in Italia

   O lupta in centrul localitatii italiene Santa Maria Capua Vetere, s-a încheiat cu patru arestări şi patru condamnări. Toate acestea în termen de câteva ore. Totul s-a întâmplat în această dimineaţă in jurul orei 07:30, cand o echipă de politie care patrula zona intersectiei strazilor Mazocchi cu Gramsci a remarcat faptul că patru tineri se loveau reciproc în mod repetat. După ce au fost blocati cu dificultate din cauza agresivitatii exprimate, au fost escortati la secţia de poliţie unde au fost identificati.

Acestia s-au dovedit a fi Vultur Dan Florin, născut la Roman (România) pe 28/03/1979; Vultur Adrian Vasile, fratele lui Dan Florian, născut la Roman (România), pe 28.9.1987; Ionut Apetrei (foto sus), născut în Vatra Dornei (România), pe 21.12.1991 si Apetrei Virgil (foto jos), fratele lui Ionut, născut în Vatra Dornei (România) pe 24/06/1985. Toti cei patru sunt rezidenţi în S. Maria C.V., apareau in evidentele politiei si au fost arestaţi pentru deranjarea ordinii publice.
Cei patru au fost însoţiti la spitalul din localitate, unde au fost consultati şi li s-au acordat între trei şi cinci zile de ingrijiri medicale pentru diverse lovituri pe corp. Ulterior, toti cei patru inculpaţi au fost condamnaţi la patru luni de închisoare fiecare.

SURSA: Interno18.it

Vanzare spatiu comercial / hotel Vatra Dornei

   Proprietatea este situată aproape de centrul statiunii Vatra Dornei, la o distanţă de aproximativ 300 de metri de partia de ski Parc şi la aproximativ 800 de metri de partia Telescaun.
   Suprafata utila este de 1200 de metri patrati la nivelul solului şi este construita pe patru niveluri:
     Parter - 1200 mp
     Etaj 1 - 1020 mp
     Etaj 2 - 1020 mp
     Etaj 3 - 800 mp

Clădirea este nouă, cu o structura de rezistenţă foarte puternică si este finalizată în 2008. Exteriorul clădirii este total terminat, iar in interiorul clădirii este terminat parterul si primul nivel, unde exista o zona de birouri, restul cladirii putandu-se modela dupa cum se doreste.
Imobilul este potrivit pentru orice activitate de turism, eventual ca hotel cu baza de tratament, centru spa si restaurant.

Pret: 1.200.000 Euro

Adresa: Str. Negresti, Nr. 5A, Vatra Dornei

Telefon: 0748 111 183

E-Mail: dany83daniel@yahoo.com

Vanzare teren Vatra Dornei, Suceava

Se vând 13.000 mp teren intravilan semi-împădurit situat intr-o zonă deosebit de pitorească, la 13 km de Vatra Dornei, spre parcul naţional Munţii Călimani cu 140 m deschidere la şoseaua naţională, toate facilităţile, ideal pentru construcţii cabane, case de vacanţă, pensiuni turistice cu fonduri europene. Se vinde şi parcelat în suprafeţe mai mici.

Preţ: 10 Euro / mp Negociabil

Telefon: 0725 448 388

La volanul unei maşini neînmatriculate, fără permis

Poliţiştii din comuna suceveană Şaru Dornei i-au întocmit dosar penal unui localnic în vîrstă de 27 de ani după ce noaptea trecută l-au depistat la volanul unui autoturism, deşi permisul său de conducere fusese suspendat din 10 martie. De asemenea, poliţiştii au constatat că plăcuţele de înmatriculare montate pe autoturismul în cauză aparţin unei alte maşini. Şi un tînăr de 26 de ani din comuna Vatra Moldoviţei are dosar penal pentru infracţiuni la regimul rutier. Ieri dimineaţă, el a fost prins de poliţiştii din Breaza pe cînd conducea fără permis un tractor neînmatriculat şi neînregistrat.


Vatra Dornei, neafectată de tăierea subvenţiilor la căldură

   Preţul real de producere al energiei termice în municipiul Vatra Dornei este de numai 105,4 lei pe gigacalorie, cu tot cu TVA, fiind cel mai scăzut din judeţ şi unul din cele mai scăzute din ţară. Posibile creşteri de preţ vor putea să apară în toamnă, în funcţie de distanţa de la care va fi adusă materia primă. Viceprimarul Mircea Rusu spune că încă nu este sigură această scumpire şi chiar dacă aceasta se va produce, Vatra Dornei va continua să aibă cel mai scăzut preţ al energiei termice

   Municipiul Vatra Dornei este singura localitate suceveană care are un sistem centralizat de termoficare şi care nu va fi afectată de tăierea subvenţiilor. Asta pentru că preţul real de producere era, după cum a explicat viceprimarul Mircea Rusu, mult mai mic decât plafonul minim pentru care se pot obţine de la Guvern subvenţii pentru combustibil.
În municipiul Vatra Dornei, preţul pentru producerea şi furnizarea energiei termice în sistem centralizat este de 105,4 lei. Fiind un preţ suportabil în comparaţie cu alte localităţi cum ar fi Gura Humorului unde preţul real este de 388 de lei, la Vatra Dornei nu au fost necesare acordarea de subvenţii pentru a se asigura serviciul de termoficare. Astfel, măsura anunţată de preşedintele României, Traian Băsescu, privind tăierea subvenţiilor acordate producătorilor de energie termică nu are cum să îşi producă efecte şi la Vatra Dornei.
   Cum s-a ajuns la această situaţie? Ei bine, cu peste cinci ani în urmă a fost demarat un proiect finanţat în mare măsură cu bani alocaţi de Agenţia Română pentru Conservarea Energiei (ARCE) în baza căruia a fost construită o centrală termică nouă care producea agent termic doar pe bază de rumeguş. Din moment ce acest tip de combustibil se găseşte din belşug în zona Dornelor, producerea şi furnizarea energiei termice s-a făcut la preţuri foarte mici în comparaţie cu cele vehiculate prin ţară. „Preţul de 105,4 lei pentru o gigacalorie este cel calculat cu aproape doi ani în urmă, dar până în prezent nu au fost necesare ajustări de calcule”, a declarat viceprimarul Mircea Rusu.
   Totuşi, există riscul ca începând din acest an să aibă loc o anumită majorare a preţului. Asta în condiţiile în care în bazinul Dornelor au apărut mai mulţi agenţi economici interesaţi să utilizeze rumeguşul rezultat în urma prelucrării lemnului. Necesarul anual la centrala termică a municipiului Vatra Dornei este de 120.000 de tone de rumeguş. Până nu demult, lipsa unei concurenţe puternice făcea ca rumeguşul să poată fi asigurat destul de uşor şi de la distanţe care nu depăşeau, de regulă, 40 de kilometri. Dacă nu se va putea asigura şi anul acesta în aceleaşi condiţii de preţ cantitatea optimă de rumeguş, atunci este posibil ca să se cumpere de la distanţe mai mari şi preţul să crească. „Nu este încă sigur acest lucru, dar avem în vedere şi varianta achiziţionării de rumeguş extinzându-ne aria de achiziţie la 80 de kilometri, ceea ce ar însemna o cheltuială mai mare cu transportul şi care ar duce la o anumită creştere a preţului încălzirii. Nu este însă sigur acest lucru şi abia în luna septembrie vom stabili dacă majorăm sau nu preţul la energie termică”, a declarat viceprimarul Mircea Rusu. Potrivit acestuia, creşterea preţului ar fi, cel mai probabil, până în 140 de lei pentru o gigacalorie. Asta ar însemna că municipiul Vatra Dornei va continua să aibă cel mai scăzut preţ din judeţ pentru încălzire şi unul din cele mai mici din ţară.
   În prezent, mai bine de jumătate din populaţia de circa 17.500 de locuitori ai municipiului Vatra Dornei beneficiază de încălzire în sistem centralizat. Majoritatea sunt proprietari de apartamente, fiind însă şi beneficiari din rândul unor instituţii sau a proprietarilor unor case. Mai sunt zone din oraş unde nu s-a putut asigura încălzirea în sistem centralizat, fie pentru că imobilele sunt situate la distanţă mare de reţeaua de termoficare, fie pentru că aveau deja un sistem propriu de încălzire.


Grefiera acuzată de trafic de influenţă, obligată de şefi să îşi dea demisia?

Grefiera de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei, acuzată de acte de corupţie, şi-a dat demisia de pe pat de spital, la presiunea şefilor ei –ne-au mărturisit surse de încredere – însă a revenit asupra deciziei, la scurt timp, şi, deşi sunt aduse acuzaţii grave împotriva ei, a decis să rămână în sistem.

Motivul, susţin aceleaşi surse, ar fi acela că grefiera, Angelica Mariana Bulughiană (43 de ani), nu a vrut să rămână singurul ţap ispăşitor din tot acest scandal de corupţie izbucnit la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei.

Din informaţiile pe care le deţinem, demisia i-ar fi fost cerută în intervalul celor trei zile, 30 aprilie-3 mai a.c., cât a fost internată la Spitalul Municipal Vatra Dornei, înainte să plece la Cluj, şi în primă fază grefiera a fost de acord.

Ulterior, însă, dându-şi cel mai probabil seama că, prin demisie, îşi recunoaşte tacit vina, Angelica Mariana Bulughiană a revenit asupra deciziei şi a anunţat că nu mai demisionează.

Deşi, vineri, anchetatorii dădeau din umeri la întrebarea dacă ştiu unde se află exact grefiera de la Vatra Dornei, ieri, am aflat, din cu totul alte surse, că femeia ar fi internată într-adevăr la Cluj, la Spitalul Militar.

Angelica Mariana Bulughiană este cercetată penal pentru trafic de influenţă, fiind acuzată că ar fi măsluit acte din dosare penale, pentru a-i proteja pe anumiţi indivizi cercetaţi de procurori.

La mijlocul săptămânii trecute, ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) Suceava, împreună cu un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, au descins la casa grefierei Bulughiană şi, potrivit unor surse judiciare, din locuinţa acesteia, au fost ridicate mai multe înscrisuri şi dosare penale, care, teoretic, nu ar fi avut cum să fie scoase din clădirea Parchetului.

Astăzi, anchetatorii se vor deplasa din nou la Vatra Dornei, pentru a continua verificările în dosare şi pentru a audia martori.


Spectacolul „Scaiul”, pe scena din Vatra Dornei - 14 Mai 2010

Comedia de succes „Scaiul”, de Georges Feydeau, va fi prezentată de actorii Teatrului de Stat Constanţa în deplasare, la Suceava şi Vatra Dornei. Talentaţii actori constănţeni vor susţine trei reprezentaţii ale „Scaiului”, în perioada 12-14 mai. Spectacolul pus în scenă pentru Dramaticul constănţean de maestrul Ion Lucian se bucură de un deosebit succes în rândul tinerei generaţii. Însă, umorul lui Feydeau, talentul actorilor şi viziunea regizorală au transformat „Scaiul” într-o terapie de ... râs, recomandată spectatorilor de toate vârstele.

Primele două reprezentaţii sunt programate miercuri şi joi, de la ora 19.00, la Casa de Cultură din Suceava, iar ultima va avea loc pe 14 mai, la Vatra Dornei.

Numele piesei este dat de atitudinea personajului principal, Lucette, „amanta scai”, interpretată de Dana Dumitrescu. Piesa cu un umor debordant, cu multiple răsturnări de situaţie, are un final fericit şi neaşteptat.

Decorurile şi costumele „Scaiului” sunt realizate de echipa de scenografi Mihai Mădescu şi Luana Drăgoescu. Din distribuţia piesei fac parte actorii: Dana Dumitrescu, Mihai Sorin Vasilescu, Pavel Bârsan, Adrian Dumitrescu, Ileana Ploscaru, Iulian Enache, Eugen Mazilu, Laura Iordan, Loredana Marilena Luca, Gabriela Belu, Remus Archip, Alexandru Mereuţă, Maria Lupu, Andrei Cantaragiu, Laura Crăciun, Gelu Ciobanu, Paul Bucur, Emil Băncilă şi Dănuţ Capra.


Vanzare teren in Neagra Sarului

Suprafata 3500 mp, amplasat in satul Neagra Sarului, com. Saru Dornei, locul numit Fata Dealului, deschidere 65 m la drumul comunal asfaltat, posibilitate racordare curent electric, apa. Terenul este intabulat si poseda certificat de urbanism pentru constructii.

Pret: 7 euro / mp, negociabil

Telefon: 0788 373 318

E-mail: c_ciprian007@yahoo.com

Doi fraţi din Saru Dornei arestaţi pentru că au jefuit un bătrân

Tâlhăria a avut loc acum o săptămână însă poliţiştii au aflat de producerea acestuia abia vineri.

Doi fraţi din Şaru Dornei au ajuns pe mâna procurorilor după ce poliţiştii au stabilit că aceştia au pătruns în casa unui bătrân, l-au bătut şi i-au furat banii pe care acesta îi adunase pentru înmormântare.

Potrivit anchetatorilor fapta a ieşit la iveală abia vineri când poliţiştii din localitatea Şaru Dornei au fost înştiinţaţi că Gavril A., de 82 de ani, a fost agresat în proprie casă de către două persoane necunoscute.

În urma cercetărilor efectuate, bătrânul, care este senil şi locuieşte singur, a declarat că în urmă cu aproximativ o săptămână, în jurul orei 23.00, a auzit bătăi în uşă, iar când a deschis, două persoane necunoscute l-au împins în interior.

Acestia l-au ameninţat cu un briceag luat din locuinţa sa şi, după ce i-au pulverizat spray în faţă, i-au luat dintr-un dulap de bucătărie circa 4.200 lei, bani pe care i-a strâns pentru înmormântare.

Totodată, în urma cercetărilor poliţiştii au reuşit să-i identifice şi pe cei doi agresori, Mihai Ţ., de 20 ani şi Ionuţ Ţ., de 18 ani, din aceiaşi localitate cu bătrânul, stabilind şi modul în care s-a petrecut agresiunea.
Astfel , în data de 2 mai, fiind beţi, cei doi au au bătut la uşa bătrânului, i-au pulverizat spray în ochi şi, bătându-l, i-au furat banii din dulap.

«Suspecţii au fost reţinuţi pe o durată de 24 ore, urmând să fie prezentaţi la Judecătoria Vatra Dornei cu propunere de arestare preventivă pentru săvârşirea infracţiunii de „tâlhărie calificată”», a declarat Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.


Grefiera de la Parchet acuzată de acte de corupţie a dispărut

Angelica Mariana Bulughiană, grefiera-dactilograf de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei acuzată că ar fi măsluit acte din dosare penale, pentru a-i proteja pe anumiţi indivizi cercetaţi de procurori, e dispărută de la începutul acestei săptămâni.

Femeia, în vârstă 43 de ani, ar fi internată într-un spital din Cluj, însă nimeni nu ştie dacă într-adevăr e aşa sau nu.

Procurorul general al Sucevei, Vasile Mandici, ne-a spus că grefiera nu răspunde la telefoane şi nimeni nu poate şti exact unde se află.

Angelica Mariana Bulughiană, care lucrează la Parchetul Vatra Dornei de mai bine de zece ani, s-a internat la spital încă de vineri, 30 aprilie a.c..

Coincidenţă sau nu, femeia s-a învoit de la serviciu şi s-a dus la spital exact cu câteva ore înainte ca procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava să vină în control la Parchetul de la Vatra Dornei.

Controlul nu era unul de rutină, ci viza exact lipsa mai multor dosare din interiorul instituţiei şi suspiciunile de corupţie asupra grefierei Bulughiană.

Când procurorul general Mandici a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei, grefiera nu mai era. Se învoise.

Ulterior, s-a aflat că Angelica Mariana Bulughiană s-a internat la spitalul din Vatra Dornei, iar luni, 3 mai a.c., s-a externat, spunând că merge să se interneze la o clinică din Cluj.

De atunci, însă, nu a mai răspuns la telefoane şi la mesaje.

ARTICOL COMPLET: MonitorulSV.ro

Percheziţie în casa grefierei de la Parchetul Vatra Dornei

     Casa grefierei de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei, Angelica Mariana Bulughiană, a fost percheziţionată, în urmă cu două zile, de ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie –Serviciul Teritorial Suceava, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava.

Din informaţiile noastre, oamenii legii bănuiesc că s-ar fi măsluit acte din dosarele penale existe la nivelul parchetului de la Vatra Dornei, pentru a-i favoriza pe anumiţi indivizi cercetaţi de procurori.

Faptul că s-a făcut o percheziţie la locuinţa grefierei Angelica Mariana Bulughiană a fost confirmat chiar de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, Vasile Mandici, care, însă, a spus că amănunte despre acest caz vor fi date publicităţii în zilele următoare.

Procurorul general al Sucevei a mai spus doar că Angelica Mariana Bulughiană ar fi în concediu şi este internată într-un spital din Cluj.

În cursul zilei de ieri, am încercat să luăm legătura şi cu prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei, Irina Ciobanu, care este şi purtător de cuvânt, însă nu am reuşit acest lucru, deşi am sunat de mai multe ori într-un interval de câteva ore, atât pe telefonul personal, cât şi pe cel de serviciu.

Operaţiunea a fost una ţinută la cheie, foarte puţini oameni ştiind de percheziţia de la casa grefierei.

ARTICOL COMPLET: MonitorulSV.ro

Un brad, semn de circulatie in Vatra Dornei

In Vatra Dornei, semnele de circulatie au fost inlocuite cu ceva mult mai frumos: un brad !




Cristi Gavrilescu, dorneanul care vede lumea de pe zgarie nori

Cristi Gavrilescu este unul dintre dornenii care au părăsit Dorna pentru a-şi putea manifesta potenţialul. Îşi deschide sufletul si ne lasă să pătrundem în intimitatea unei vieţi care nu a fost deloc uşoară pentru el. Nu este singurul care rămîne ancorat în amintirile acestui orăşel de munte şi care are nostalgia reîntoarcerii. Indiferent că sunt în Canada, SUA, Austria sau Germania, dornenii nu pot să uite dealurile din jurul oraşului, pădurile, parcul, pîrtia de schi, cele cîteva străduţe din centru, fostul ştrand, munţii, şcoala, colegii, sau pe foştii lor profesori.
Chiar dacă mulţi dintre cei plecaţi se mai întreabă ca şi Emil Cioran: „A quoi bon avoir quite Coasta Boacii?”, un fel de „De ce-oi fi părăsit Dealul Negru?”, niciunul nu se va mai întoarce. Ca şi marii poeţi care nu s-au căsătorit nicioadată pentru că „femeia reală” le-ar fi spulberat „femeia ideală” despre care au scris toată viaţa, şi dornenii noştri plecaţi în lume, preferă acea imagine idealizată a Dornei şi nu un oraş în care nu mai găsesc mare lucru din ceea ce au lăsat atunci cînd au plecat. Arhitectul Gavrilescu „sparge gheaţa” pentru cititorii Monitorului de Dorna, iar mulţi alţii, plecaţi prin Europa sau chiar pe alte continente, i-ar putea urma exemplul.

ARTICOL COMPLET: OrionMedia.ro

Investitie de 300.000 euro la Detasamentul de Pompieri Vatra Dornei

Detaşamentul de Pompieri Vatra Dornei se numără printre unităţile beneficiare ale proiectului de „Achiziţionare echipamente specifice pentru îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă, acordării asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat”, finantat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013 de Agenţia de Dezvolatare Nord-Este, de „Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă”. Astfel, Detaşamentul de Pompieri Vatra Dornei va primi o „autospecială complexă de interventie, descarcerare si acordarea asistentei medicale de urgentă”, ce va fi adusă până la sfârşitul acestui an. Valoarea autospecialei este de 300.000 de euro şi este singura de acest fel prinsă în proiect pentru judeţeul Suceava. Bugetul total al proiectului este de aproape 48 milioane lei la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord-Este, din care 39 milioane lei reprezintă fonduri nerambursabile.

ARTICOL COMPLET: OrionMedia.ro

Dorna Vatra Dornei îşi face planuri de Liga a III-a

Oficialităţile locale şi conducerea Clubului Sportiv Municipal din localitate au pus la cale zilele trecute un plan de revitalizare a fotbalului dornean. Obiectivul principal este promovarea echipei oraşului în eşalonul trei al fotbalului românesc, acolo unde dornenii au activat cu succes înainte de Revoluţie, dar şi în anii 90.

Viceprimarul Mircea Rusu, care este şi preşedintele CSM Dorna Vatra Dornei, a luat în calcul două alternative pentru îndeplinirea acestui obiectiv. Calea normală ar fi formarea unei echipe puternice în vară şi atacarea promovării în sezonul 2010-2011. O altă pistă pe care o sondează oficialii dorneni este căutarea unui loc vacant în Liga a III-a, astfel încât să poată fi posibilă participarea în eşalonul trei al fotbalului românesc începând chiar din această toamnă.

„În acest moment luăm în calcul ambele variante. Oricum, intenţionăm ca la finalul actualei ediţii de campionat să facem inventarul zecilor de fotbalişti pe care îi avem împrumutaţi pe la grupări din campionatul judeţean, cu ajutorul cărora vom construi o echipă competitivă. Important este că au început deja lucrările de modernizare la baza sportivă. Birourile şi vestiarele vor avea în scurt timp o nouă faţă, urmând ca în clădirea de la stadion să se amenajeze şi câteva camere de odihnă pentru sportivi”, a declarat Mihăiţă Szekely, coordonatorul secţiei de fotbal de la Clubul Sportiv Municipal Dorna.

Prin promovarea în Liga a III-a şi crearea unor condiţii optime de performanţă, conducătorii dorneni speră să stopeze exodul tinerelor talente din localitate către alte cluburi din ţară. Numai astă iarnă, spre exemplu, trei fotbalişti de mare perspectivă în vârstă de 14 ani, Răzvan Dulap, Claudiu Dulap şi Robert Candrea, au fost convinşi să părăsească Vatra Dornei pentru a se transfera la Universitatea Cluj.


Oferta Job Vatra Dornei: CONSILIER VANZARI

Descrierea firmei:

Vindem cele mai bune telefoane si servicii de telefonie GSM (COSMOTE). Obiectivul nostru este de a ajunge in 2010 lider in vanzarile retail GSM din regiunea Moldova si mai mult in viitor.

Descrierea postului:

• vanzarea de produse si servicii de telefonie mobila GSM;
• cunoastrea serviciilor si produselor comercializate de PROGSM;
• reprezentarea intereselor firmei in relatia cu clientii si fidelizarea acestora;
• gestionarea stocului de marfa;
• intocmirea actelor contabile si utilizare ERP;
• implicarea puternica in activitate pentru indeplinirea scopurilor propuse;
• promovarea imaginii companiei PROGSM - partener COSMOTE;
• reprezentarea intereselor PROGSM in legatura cu tertii;

Cerinte:

* dorinta de autodezvoltare si performanta;
* experienta in vanzari;
* operare PC - nivel mediu;
* contabilitate primara;
* studii superioare (constituie un avantaj);
* capacitate de acumulare a informatiilor;
* capacitate de a lucra in echipa;
* dorinta de auto-dezvoltare si perfectionare permanenta;

Oferta (bonusuri, beneficii):

* venituri corelate cu realizarile: salar fix + bonus de performanta;
* oportunitati reale de formare profesionala si avansare profesionala;
* un mediu competitiv stimulativ pentru auto-dezvoltare;

MAI MULTE DETALII: BestJobs.ro


Ţigări în valoare de 18.000 de lei, confiscate in Vatra Dornei

Un bărbat şi o femeie, soţ şi soţie, din judeţul Bistriţa-Năsăud sunt cercetaţi pentru complicitate la contrabandă, după ce în maşina cu care circulau au fost descoperite 3.500 de pachete de ţigări fără acte. Autoturismul a fost oprit în trafic, luni seară, de un echipaj de poliţie rutieră din cadrul Poliţiei Vatra Dornei. Cu ocazia controlului efectuat asupra autoturismului, în interior au fost găsite un număr de 3.500 pachete de ţigări de provenienţă Ucraina, în valoare de aproximativ 18.000 lei. Întreaga cantitate de ţigări a fost confiscată, la fel şi maşina celor doi. Ancheta a fost preluată de DIICOT Suceava.

Vanzare teren in orasul Vatra Dornei

Se vand 1916 mp teren constructii in Vatra Dornei, strada Rosu. Teren drept situat in zona de case la cca 70 m de drumul european Suceava-Vatra Dornei-Cluj Napoca. Stalp de curent pe teren, conducta de apa potabila la cativa metri de teren. Proprietar unic, acte in regula, intabulare. Posibilitate de parcelare, discutabila la fata locului.

Pret: 13 Euro / mp

Telefon: 0745 003 023

E-mail: contact@dornaimobiliare.ro
VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei