Arestat la o lună după ce i-au dat drumul din penitenciar pentru bună purtare

Un tânăr din municipiul Vatra Dornei, eliberat în urmă cu aproximativ o lună din penitenciar, pentru bună purtare, a ajuns din nou într-o celulă, de data aceasta în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava.

Adrian Bergheva, în vârstă de 21 de ani, a fost arestat preventiv, ieri după-amiază, de Judecătoria Vatra Dornei, fiind acuzat că, împreună cu un alt tânăr din localitate, Adrian Tescu, de aceeaşi vârstă, a comis patru furturi în dauna unor societăţi comerciale din oraş.

Faptele, se arată într-un comunicat al IPJ Suceava, au fost comise în perioada 8-28 iunie a.c., pe timp de noapte, pe raza oraşului staţiune, iar valoarea prejudiciului este de aproape 7.000 de lei.

Judiciariştii poliţiei Vatra Dornei au reuşit recuperarea în totalitate a prejudiciului.

Surse din rândul anchetatorilor ne-au mărturisit că cei doi au furat un telefon mobil de la recepţia unui hotel, un panou de comandă de la instalaţia frigorifică a unei autoutilitare aparţinând tot unei unităţi de cazare, un LCD cu diagonala de 89 de centimetri de pe terasa unei pensiuni şi mai multe sticle cu băuturi alcoolice din barul unui alt hotel.

Atât Bergheva, cât şi Tescu, au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar ieri au fost duşi de poliţişti şi procurori în faţa instanţelor de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Pentru că e recidivist, Bergheva s-a întors după gratii, iar Tescu a fost lăsat în libertate, judecătorii interzicându-i să părăsească localitatea pe perioada cercetărilor.


Accidentate când mergeau la înmormântare

O tragedie nemaîntâlnită a dat peste cap sătenii din localitatea suceveană Iacobeni. Duminică la prânz, o sumedenie de oameni se pregăteau să meargă la o înmormântare când un alt necaz i-a pus în încurcătură.

În jurul orei 12.40, când femeia decedată trebuia scoasă din biserică, iar alaiul înmormântării să meargă spre cimitir, oamenii au auzit îngroziţi despre moartea unei alte femei.

Aurora Ghiorghiu, în vârstă de 73 de ani, alături de prietena ei, Mariana Morari, de 51 de ani, au fost accidentate pe marginea drumului. „Femeile veneau la înmormântare, să o conducă pe ultimul drum pe prietena lor când, deodată, le-a lovit maşina“, a declarat Mariana Buletic, şofer dintr-o localitate învecinată.

Potrivit poliţiştilor, victimele au fost luate prin surprindere de maşina scăpată de sub control. „Alexandru Iacoban (55 ani), din Vatra Dornei, fiul femeii decedate, a oprit o autoutilitară în faţa unui imobil. Pentru că n-a asigurat autovehiculul cu frâna de ajutor, aceasta s-a pus în mişcare şi a parcurs aproximativ 50 de metri“, a declarat Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Suceava.

Maşina le-a accidentat pe cele două femei care mergeau la înmormântare. „Femeia de 73 de ani a fost accidentată mortal, iar cea de 51 este în spital“, a adăugat Panţiru. Mariana Morari a fost transportată la Spitalul Judeţean Suceava – UPU, unde s-a constatat că femeia are mai multe fracturi costale, pneumotorax stâng şi ruptură de splină. Femeia necesită pentru vindecare 30-40 zile îngrijiri medicale.

Poliţiştii l-au testat cu alcooltestul pe şoferul neglijent. Acesta nu ar fi fost băut. Bărbatul este cercetat în stare de libertate.


Accident provocat de vreme şi de băutură

   În noaptea de sîmbătă spre duminică, pe strada Dornelor din municipiul Vatra Dornei, un localnic în vîrstă de 19 ani, băut şi fără permis de conducere, a intrat într-un autoturism parcat pe aceeaşi parte a drumului, după care a fost proiectat pe celălalt sens, lovindu-se de un autotractor.

   Şoferul necesită maxim trei zile de îngrijiri medicale, iar pasagerul în vîrstă de 17 ani are nevoie de maxim două zile de îngrijiri medicale. Drumul era umed din cauză că plouase.


Braconieri cu maşină de tren şi proiector, prinşi la Cîrlibaba

Trei indivizi din Bistriţa Năsăud au fost prinşi de Poliţie în timp ce se aflau la braconat, în comuna suceveană Cîrlibaba. Poliţia a fost sesizată de caz joia trecută, aproape de miezul nopţii, un localnic anunţând că o maşină de teren se deplasează pe un drum forestier, din interior, cu un proiector, fiind luminaţi versanţii, probabil în căutare de vânat.

Pe parcursul nopţii, poliţiştii aveau să depisteze autoturismul de teren, un Mitsubishi, în maşină aflându-se trei bistriţeni. În maşină au fost găsite şi mijloacele de probă, poliţiştii ridicând o armă de vânătoare, zece gloanţe, un proiector şi un iepure împuşcat, ascuns într-un sac.

Maşina a fost reţinută la Poliţia municipiului Vatra Dornei, în vederea continuării cercetărilor, arma fiind supusă unei verificări balistice, pentru a se dovedi faptul că a fost folosită la împuşcarea iepurelui.

Cazuri de braconieri „moderni”, cu maşini de teren, proiectoare şi arme sofisticate, fără nici o mustrate privind regulile vânătoreşti, au mai fost înregistrate în trecut în judeţ.


Un dornean s-a ales cu dosar penal din cauza unei alcoolemii record

Bărbatul în vârstă de 54 de ani s-a urcat la volanul maşnii azi nopate deşi băuse câteva păhărele.

Poliţiştii din Vatra Dornei i-au făcut dosar penal unui bărbat din localitate după ce l-au prins băut la volanul maşinii, în noaptea de sâmbătă spre duminică. În jurul orei 00.35, poliţiştii au făcut un control de rutină în trafic pe drumul judeţean 147F, din comuna Şarul Dornei, când au tras pe dreapta atutoturismul condus de Adrian M. „Întrucât cel în cauză emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 1,23 mg/l alcool pur în aerul expira”, a declarat Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Suceava.

Dorneanul va trebui să se prezinte în faţa unei instanţe dacă va fi găsit vinovat şi va trebui să explice gestul său necugetat.


CLAVAREM SRL Neagra Sarului, trimisa in insolventa de BRD

Firma CLAVAREM SRL din Neagra Şarului a angajat credite de peste 11,3 miliarde de lei vechi de la BRD, pe care nu le-a achitat. Creditele au fost garantate cu felurite ipoteci pe terenuri în Vatra Dornei şi Şaru Dornei

Firma, inregistrata in satul Neagra Şarului, comuna Şaru Dornei, a ajuns zilele trecute în atenţia Secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Suceava, după ce împotriva ei a fost depusă de către BRD Group Societe Generale o cerere de deschidere a procedurii insolvenţei pentru un debit de peste 11 miliarde de lei vechi. Potrivit cererii înaintate, agenţia Vatra Dornei a băncii sus–amintite a arătat că firma din Neagra Şarului are de restituit împrumuturi în cuantum total de 1,137 milioane de lei – 11,37 miliarde de lei vechi, la care se adaugă dobânzi în continuare în baza unor contracte de credit încheiate în anii 2007 şi 2009, la care s-au adăugat şi acte adiţionale.

Firma CLAVAREM a beneficiat de trei credite care au fost garantate cu ipoteci asupra unor suprafeţe de teren. Este vorba despre o suprafaţă de 5.610 metri pătraţi în Vatra Dornei, cu un teren în suprafaţă de 1.377 metri pătraţi, cu construcţii aferente, în comuna Şaru Dornei, dar şi cu o garanţie reală mobiliară, însemnând o anumită sumă de bani. Întrucât societatea nu a rambursat creditele şi dobânzile aferente la termenele contractuale, s-a decis iniţierea acestei cereri de deschidere a procedurii insolvenţei.

Conform ultimului bilanţ, pentru anul 2008, SC CLAVAREM, societate înregistrată la Registrul Comerţului în anul 1999, cu principal obiect de activitate lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, avea încă de la sfârşitul anului 2008 datorii totale de peste 14 miliarde de lei vechi, cheltuieli de peste 31 de miliarde şi creanţe de 10 miliarde lei vechi.


Liceul Teoretic "Ion Luca" Vatra Dornei - Trupa Reload la Cupa Liceelor



Patroni dorneni, acuzaţi că au înşelat firme de leasing cu 1,8 milioane de euro

Patronii a trei firme din Bazinul Dornelor, printre care şi omul de afaceri Marian Ionel Borgovan, din Coşna, cel care a concesionat Aeroportul Floreni de la Dorna Candrenilor, au fost trimişi în judecată pentru înşelarea unor firme de leasing cu peste 1,7 milioane de euro, anunţa, ieri, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Pe site-ul instituţiei a fost postat un comunicat de presă prin care se anunţa că Marian Ionel Borgovan, Maria Georgeta Borgovan şi Iliuţă Sandu, în calitate de reprezentanţi ai SC Mary Construct International SRL, din Coşna, SC Ambient SRL SRL, din Vatra Dornei, şi SC Cotton Parck SRL, din Poiana Stampei, sunt acuzaţi că au indus în eroare reprezentanţii mai multor societăţi comerciale de leasing pe care le-au prejudiciat cu suma totală de 1.773.373 euro (reprezentând 5.724.013,12 lei).

„În concret, au fost încheiate nouă contracte de leasing ce aveau ca obiect finanţarea achiziţionării unor utilaje pentru prelucrarea lemnului şi a pietrei folosind mai multe documente false (biletele la ordin, înscrisuri având menţiuni false privind constituirea garanţiilor, situaţia financiară a firmelor beneficiare, atestarea în mod nereal a existenţei utilajului pentru care s-a solicitat finanţarea, procese verbale de predare-primire, etc.), în condiţiile în care utilajele pretins achiziţionate erau inexistente”, explică procurorii anticorupţie, precizând că societăţişe de leasing s-au constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 1.263.944, 11 euro.

Comunicatul DNA Suceava arată şi că Marian Ionel Borgovan şi Maria Georgeta Borgovan au fost daţi pe mâna judecătorilor pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, toate în formă continuată.

În sarcina lui Iliuţă Sandu, procurorii DNA au reţinut infracţiunile de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, tot în formă continuată.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava.

ARTICOL COMPLET: MonitorulSV.ro

Ministerul Turismului lansează brandul turistic la Bucuresti si nu la Vatra Dornei

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului va lansa la Bucureşti, la sfârşitul săptămânii viitoare, brandul turistic al României, şi nu la Vatra Dornei, aşa cum era programat iniţial, potrivit reprezentanţilor instituţiei.

Evenimentul de lansare a brandului turistic va avea loc în perioada 25-27 iunie, potrivit unui anunţ al instituţiei.

Brandul turistic este realizat de asocierea THR - Asesores en Turismo, Hoteleria y Recreacion SA - Taylor Nelson Sofres.

Asocierea formata din THR si Taylor Nelson a castigat licitatia pentru realizarea brandului turistic in urma depunerii ofertei cu pretul cel mai mic, respectiv 900.000 de euro, eliminand astfel din cursa finala asocierile Saffron Brand Consultants - Brandient Consult - Acacia Avenue si TBWA-GFK Romania, care au depus oferte cu preturi mai mari.

SURSA: Capital.ro

O bătrână în cârjă, strivită sub roţile unei semiremorci

O bătrână în vârstă de 79 de ani, din municipiul Iaşi, venită la Vatra Dornei la fiica ei, a murit în urma unui îngrozitor accident rutier, strivită sub roţile unei semiremorci.

Potrivit poliţiei, accidentul s-a petrecut sâmbătă după-amiază, în jurul orei 15:40, pe strada Chilia, din Vatra Dornei.

Şoferul unui autotractor cu semiremorcă, Csaba S., în vârstă de 38 de ani, din judeţul Alba, a reparat o defecţiune apărută la autovehicul şi se pregătea să iasă din parcarea situată pe partea stângă a străzii, în momentul în care, neasigurându-se la plecarea de pe loc, a pătruns pe trotuarul din partea stângă şi a acroşat-o pe Eugenia A, care se deplasa în calitate de pieton.

Bătrâna, care mergea cu dificultate, sprijinindu-se de o cârjă, nu a mai avut nici o şansă, fiind proiectată pe carosabil şi strivită cu roţile din partea dreapta spate a semiremorcii.

Şoferul s-a ales cu dosar penal pentru ucidere din culpă, cercetările fiind continuate de cadrele formaţiunii poliţiei rutiere Vatra Dornei.


Vanzare decoratiuni si cadouri ecologice

Vindem cadouri unice din natura ! Decoratiuni unice, ecologice, lucrate manual din lemn, muschi, flori si alte minunatii din natura.



Telefon: 0749 141 210

Pagina WEB: www.cadouriecologice.webs.com

E-mail: iulicka205@gmail.com

Agrom Vatra Dornei - Magazin Agricol


Vă ofera o gamă completă de echipamente agricole, zootehnice, veterinare, echitaţie - călărie, potcovit şi creşterea cailor, fermă şi gospodărie, garduri electrice pentru animale, echipamente de protecţia muncii, produse PET, echipamente pentru Rafting - Gumotex, echipamente de munte - Hannah, la cele mai bune preţuri !

www.agromdorna.ro - magazin on-line !

Ne găsiţi în Vatra Dornei, str. Oborului, nr. 14 (vis-a-vis de Autogară, colţ cu str. Vicilicilor).

Program: Luni - Vineri: 09.00 - 17.00

Tel: 0751.262.662  ;  0751.262.660

Pagina WEB: www.agromdorna.ro


Nume Firma: SC REAL DEAL SRL

Administrator: Rey Adrian Radu


Harta Rezervatiilor Naturale din Bucovina


Proiect realizat de Asociaţia Dorna EcoActiv cu sprijin financiar din partea Fundaţiei Alexandrion.

Nume Firma: Dorna EcoActiv
Administrator: Ionescu Ovidiu
Telefon: 0751 040 524

Vanzare teren langa Vatra Dornei (9km)

Terenul, cu o suprafata de 2000 mp, e o locatie ideala pentru pensiune, casa de vacanta, cu un peisaj mirific, avand acces la sosea, si fiind aproape de drumul european. Este in drum spre Poiana Negri, la doar 9 km de statiunea balneara Vatra Dornei. Include toate facilitatile: drum, apa, curent electric. In zona, se pot face drumetii (pe jos ori calare). Pretul terenului este negociabil.

Pret: 11.000 Euro

Nume: Cichi Pavel

Telefon: 0744 587 519 ; 0230 375 219

E-mail: cichi.g@gmail.com

Oferta loc de munca Vatra Dornei

Angajam barmani-ospatari pentru Disco-Club din Vatra Dornei.


Rugam CV cu poza pe adresa de e-mail !

Telefon: 0756 086 909

E-mail: office@infinitygames.ro sau infinity_games@yahoo.com

Vanzare Societate Comerciala

Se vinde societate comercială cu istoric în prelucrarea lemnului sau teren în suprafaţă de 20.000 mp şi clădirile aferente (hală gater, hale depozitare, clădire administrativă şi clădire pentru prelucrarea laptelui, transformator) situate în comuna Coşna, drum asfaltat, la cca 1 km de la drumul european 85 Vatra Dornei - Bistriţa.

Preţul se comunica la vederea locaţiei.

Nume: SC RETEZAT PRODCOM SRL COŞNA

Telefon: 0744 275 263

E-mail: ovidiutodasca@yahoo.com

Primăria Vatra Dornei a recepţionat o lucrare inexistentă

Risipa de bani publici este la ea acasă la Vatra Dornei. Un proces verbal de recepţie semnat de administraţia dorneană obligă primăria dorneană la plata unei sume uriaşe de 6,6 miliarde de lei vechi. Lucrările pe care administraţia le-a recepţionat nu s-au executat niciodată, dar firma constructoare a emis câteva facturi şi se judecă acum cu Primăria Vatra Dornei pentru a încasa banii. Viceprimarul Mircea Rusu, cel care a semnat procesul verbal de recepţie, s-a arătat deranjat de faptul că i se adresează „întrebări acuzatoare şi tendenţioase” şi susţine şi acum că lucrările pentru care a semnat chiar există în realitate. Asta deşi realitatea din teren şi oamenii care locuiesc în zonă îl contrazic. O simplă privire aruncată în zona Ansamblului Transilvania, la intrarea în Vatra Dornei dinspre Bistriţa, în zona blocurilor ANL, este suficientă pentru a vedea că este vorba de o imensă bătaie de joc.

Un proiect demarat pe vremea primarului Huţanu

Proiectul privind sistematizarea pe verticală a Ansamblului Transilvania a fost încheiat în vara anului 2007, în perioada când în fruntea Primăriei Vatra Dornei se afla social democratul Constantin Huţanu. Potrivit contractului încheiat între primărie şi SC Construcţii Feroviare Grup Colas SA Iaşi, administraţia din Vatra Dornei trebuia să achite pentru lucrările programate suma de 8,6 miliarde de lei vechi, inclusiv TVA. O parte din bani, mai exact 30%, urmau să se achite în avans, ceea ce s-a şi întâmplat, în conturile firmei ieşene intrând suma de 2,59 de miliarde de lei vechi. Contractul prevedea amenajarea căilor de acces către Ansamblul Transilvania, alei pietonale la blocuri, locuri de parcare, spaţii verzi şi rigole deschise pentru captarea apelor pluviale.

Ce au văzut reprezentanţii Primăriei Vatra Dornei şi noi nu vedem

În 2008, conducerea Primăriei Vatra Dornei s-a schimbat, iar în 14 noiembrie 2008 o comisie formată din viceprimarul Mircea Rusu, în calitate de preşedinte, şi alte patru persoane, respectiv Cristina Lostun, şef Serviciu Urbanism, Gabriela Negrea, şef Serviciu Contabilitate, Gligor Hopulele Zamfira, de la Serviciul Urbanism şi Eugenia Agapi, de la Serviciul Urbanism, s-a deplasat la faţa locului, unde a semnat pentru recepţia lucrărilor.

„Au fost executate lucrările cuprinse în ofertă şi în notele de lucrări suplimentare, spaţiile verzi au fost executate (parţial - acest cuvânt este completat ulterior cu pixul). Nu au fost executate lucrările de aşternere a straturilor de asfalt. Conform ofertei şi situaţiilor de lucrări suplimentare, valoarea lucrărilor executate este de 666.008,99 de lei (6,6 miliarde de lei vechi), valoare ce include TVA”, se arată în procesul verbal de recepţie semnat de viceprimarul Mircea Rusu.

Al doilea om din ierarhia Primăriei Vatra Dornei a admis recepţia la terminarea lucrărilor motivând că „lucrările executate sunt de calitate”.

Cum stă situaţia în realitate

La faţa locului, în Ansamblul Transilvania, situaţia este cu totul diferită de cea prezentată în acte. În afara câtorva borduri aruncate parcă în bătaie de joc şi a unui spaţiu de joacă amărât, nu am găsit nimic altceva. Nu căi de acces betonate sau asfaltate, nu parcări amenajate, nu rigole pentru scurgerea apelor. În loc de spaţii verzi am găsit buruieni crescute ici colo. Şi cam atât.

Nici oamenii care locuiesc în zonă nu au văzut altceva. Radu Văcăriuc spune că de fiecare dată când plouă oamenii înoată prin noroaie, şi asta s-a întâmplat mereu. Şi Constantin Ştefănescu, proprietarul unui bar situat lângă blocurile ANL, nu a văzut lucrările pe care Primăria Vatra Dornei le-a certificat ca existente.

„Nu am văzut să se excaveze aici. Sunt doar câteva borduri şi acel spaţiu de joacă. În rest, nu s-a făcut nimic. În loc de asfalt şi locuri de parcare, avem noroi când plouă şi praf când este cald”, a precizat Constantin Ştefănescu.

Ce spune viceprimarul Mircea Rusu

L-am sunat şi pe viceprimarul Mircea Rusu, care a semnat recepţia lucrărilor în calitate de preşedinte al comisiei, pentru a ne oferi lămuriri despre situaţia bizară înregistrată la Ansamblul Transilvania. Vizibil deranjat de întrebările adresate, Rusu a admis că ar fi fost la faţa locului şi a semnat în cunoştinţă de cauză procesul verbal de recepţie.

„Sunt la Constanţa acum şi nu pot spune cu exactitate ce am semnat atunci. Plus că aveam două săptămâni şi un pic de când eram în funcţie (n.a. – procesul verbal a fost semnat în noiembrie 2008, iar Mircea Rusu a fost instalat în funcţie la sfârşitul lunii iunie 2008). Nu-mi aduc aminte ce operaţiuni s-au făcut, dar ştiu că existau bordurări şi alte lucrări”, a dat din colţ în colţ Mircea Rusu.

Nu aceeaşi părere are şi primarul Ioan Moraru. Acesta a declarat că lucrările efectuate în Ansamblul Transilvania nu erau de calitate, ceea ce a reprezentat un motiv pentru neplata unor facturi emise de constructor, SC Construcţii Feroviare Grup Colas SA Iaşi.
ARTICOL COMPLET: MonitorulSV.RO

Circulaţia de pe DN 17, perturbată de aluviuni

Circulaţia rutieră de pe DN 17, care leagă judeţul de Ardeal, a fost perturbată ieri după-amiază timp de aproximativ o oră, după ce un torent format pe fondul precipitaţiilor abundente a adus pe carosabil pietre, mâl, nisip ori crengi de copaci.

Problemele s-au înregistrat pe raza comunei Iacobeni, căderile de aluviuni fiind înregistrate pe o porţiune de aproximativ 600 de metri, cu întreruperi, şi ducând la îngustarea circulaţiei pe un singur sens de mers.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava a fost informat de această situaţie în jurul orei 15.20, la faţa locului fiind trimişi pompieri de la Detaşamentul Vatra Dornei.

Aproximativ o oră mai târziu, situaţia revenise la normal, toate aluviunile fiind îndepărtate.

Pentru după-amiaza de ieri, au existat mai multe avertizări Cod Galben de ploi torenţiale, cu precădere în zona de munte a judeţului, însă până aseară nu se înregistraseră nici un fel de probleme deosebite.


A murit în cimitir

O femeie de 53 ani, din Vatra Dornei, a murit ieri, chiar în timp ce se afla în cimitirul din localitate, Foresta. Maria C. curăţa un mormânt, împreună cu fiul ei, când i s-a făcut rău şi a decedat.

Femeia a făcut un stop cardio-respirator în jurul amiezii, iar medicii de la Spitalul din Vatra Dornei, unde a fost dusă de urgenţă, cu o ambulanţă SMURD, nu exclud posibilitatea ca decesul să fi survenit pe fondul căldurii.

“Pacienta suferea de inimă şi diabet. Avea tensiunea mare şi, cel mai probabil, a făcut stop cardio-respirator în cadrul unui infarct miocardic. Totuşi, căldura ar putea fi un factor favorizant”, a arătat directorul spitalului din Vatra Dornei, dr. Aurel Scurtu.


Gospodarii inundate, drumuri si podete colmatate, la Ciocanesti

Duminică seară, la Ciocăneşti s-au produs inundaţii în urma precipitaţiilor torenţiale.

Astfel, un număr de 12 militari ai Detaşamentului de pompieri Vatra Dornei împreună cu şapte lucrători ai Serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă Ciocăneşti şi 15 lucrători ai Companiei Naţionale de Autostrăzi Drumuri Naţionale – Secţia Câmpulung Moldovenesc au intervenit la inundaţiile rezultate în urma precipitaţiilor cu caracter torenţial, care au însemnat aproximativ 43 l/mp, înregistrate în intervalul orar 18:10 – 19.40.

S-a lucrat pentru evacuarea apei şi decolmatare în comuna Ciocăneşti, zona pârâului Rece - patru curţi şi două anexe inundate şi în satul Botuş - o locuinţă afectată de alunecările de teren, şase poduri şi podeţe colmatate, printre care un pod pe DN18, ce bloca traficul rutier.
Misiunea pompierilor s-a încheiat la ora 00:40, apa fiind evacuată iar podurile şi şanţurile decolmatate, eliberându-se tot atunci şi traficul rutier pe DN18.


Muncă de Sisif pentru refacerea Călimanilor

După un deceniu de exploatare minieră, peisajul arată dezolant. Clădirile de pe munte au fost dărâmate, iar oficialii Ministerului Mediului susţin că au în plan curăţarea întregii zonei.

Maldăre de fier vechi, scânduri putrezite, bucăţi de cauciuc, cărămizi şi canistre aruncate peste tot. Aşa arată Munţii Călimani după ce timp de zece ani, între 1987 şi1997, în zonă s-au făcut exploatări miniere. Deşi lucrările au fost blocate, dezastrul a rămas. Primul pas pentru ecologizarea muntelui a fost făcut în urmă cu trei ani, odată ce Ministerul Economiei a investit în dărâmarea imobilelor din zonă. „A fost adusă o maşină de concasare care a distrus clădirile ridicate în vremea în care se făcea exploatare. Au rămas doar două blocuri în care locuiau minierii, care vor fi distruse. Vom coborî toate deşeurile de pe munte“, a spus Gabriel Sabin, inginer minier din Vatra Dornei.

Reprezentanţii Ministerului Mediului au anunţat un plan de reciclare a deşeurilor adunate de pe Călimani. „Este vorba despre un proiect de sinergie, făcut după un model englezesc. Vrem să găsim firme care au nevoie de acest deşeu, pe care să-l folosească în fabricarea altor produse“, a declarat Iulia Degeratu, reprezentant al Ministerului Mediului.

Specialiştii susţin că în pericol sunt şi râurile de pe munte, iar din cauza valorilor anormale ale PH-ului din ape şi sol, plantele şi vieţuitoarele sunt compromise. Cel mai afectat este râul Neagra, cunoscut acum două decenii ca o adevărată crescătorie de păstrăvi. Din cauza minereurilor de fier, pe Neagra s-a depus în timp o pulbere roşie. Experţii în Mediu susţin că pentru refacerea ecosistemului este nevoie de zeci de ani. Turiştii spun că peisajul este spectaculos, dar locul nu mai seamănă a munte. „Cariera sculptată de mâna omului este impresionantă. Arată ca pe Marte. Mă aşteptam totuşi la un peisaj de munte, cu apă lină şi umbră deasă“, a spus Cornel Lăcătuşu, turist.


20.000 de locuitori din judeţ, lăsaţi de vijelie fără curent electric

După o zi caniculară, noaptea trecuta, furtunile şi vântul puternic au pus stăpânire peste judeţ.

Vijelie în aproape tot judeţul, noaptea trecută. După o zi caniculară, aseară şi asnoapte vântul şi furtunile au pus stăpânire pe judeţ. 20.000 de oameni au rămas fără curent electric după ce zeci de copaci au căzut peste liniile de alimentare cu energie electrică. Cei mai afectaţi au fost localnicii din Vatra Dornei, unde întreg municipiul a rămas fără curent electric.

Şi circulaţia pe calea ferată a fost afectată la Vatra Dornei după ce vântul puternic a răsturnat un copac pe firele de înaltă tensiune.

Acceleratul Vatra Dornei - Bucureşti a fost tractat până la Câmpulung Moldovenesc de o locomotivă diesel. Spre dimineaţă, alimentarea cu energie electrică la Vatra Dornei a fost reluată.

Mai multe localităţi din judeţ, au rămas fără curent electric în urma vijeliei puternice. O parte din localnicii din Câmpulung Moldovenesc, Frasin, Iacobeni, Vatra Moldoviţei, Frătăuţii vechi, Dărmăneşti, Prisaca Dornei, Moara şi Vereşti au petrecut noaptea pe întuneric din cauza copacilor care au căzut peste firele de alimentare cu energie electrică.


Secretarul Camerei Deputaţilor Dumitru Pardău, reales preşedinte al organizaţiei PDL Vatra Dornei

Deputatul Dumitru Pardău, secretar al Camerei Deputaţilor, a fost reales, sâmbătă, preşedinte al organizaţiei PDL Vatra Dornei, neavând contracandidat.

Pentru celelalte funcţii de conducere din Biroul politic municipal PDL Vatra Dornei concurenţa a fost de doi pe un loc. Astfel, pentru cele şase funcţii de vicepreşedinţi au fost 13 candidaturi, pentru cele opt funcţii de secretar executiv au fost 16 candidaturi, iar pentru funcţia de trezorier au fost două candidaturi.

Printre noii membri ai Biroului politic local au fost aleşi viceprimarul municipiului Vatra Dornei, Mircea Rusu şi şeful DSVSA Suceava, Petrea Dulgheru.
Preşedintele PDL Vatra Dornei, Dumitru Pardău, a declarat că la aceste alegeri a fost o competiţie serioasă, ceea ce dovedeşte interesul membrilor de partid pentru activitatea politică locală. "Partidul e viu la Vatra Dornei", a spus Pardău care şi-a exprimat încrederea că noua echipă de conducere a organizaţiei va avea rezultate cel puţin la fel de bune ca cea care a funcţionat până în prezent. El a mai spus că la o asemenea competiţie pentru funcţii de conducere era de aşteptat ca mulţi dintre candidaţi să nu acceadă în poziţiile pentru care au candidat, dar că aceştia vor fi alături de echipa nou aleasă.

"Ne bazăm pe toţi membri noştri de partid în activitatea viitoare", a mai spus Pardău.


Peste 40.000 de metri cubi de lemn, doborâturi de vânt în pădurile Sucevei

Mii de arbori din pădurile Sucevei au fost culcaţi la pământ de vijeliile stârnite în ultimele două zile, pe fondul unor temperaturi excesive, care au provocat deplasarea maselor de aer.

Conform primelor estimări din teren, pagubele produse de vânt se ridică la peste 40.000 de metri cubi de lemn, cele mai multe doborâturi de vânt înregistrându-se în Bazinul Dornelor.

“Din raportările estimative iniţiale doborâturile de vânt depăşesc 40.000 de metri cubi de lemn, din care aproximativ jumătate sunt în pădurile statului, iar jumătate în cele retrocedate. Nu putem şti pagubele totale până când nu vom face controale şi măsurători în teren, dar ne aşteptăm ca volumul de lemn doborât de vânt să fie cu mult mai mare”, a declarat şeful Direcţiei Silvice Suceava, Mihai Miheţiu.

Printre Ocoalele Silvice puternic afectate de doborâturi de vânt se numără Iacobeni, Broşteni şi Pojorâta.

De altfel, într-un studiu realizat de ICAS Braşov, judeţul Suceava are cel mai mare grad de risc la producerea doborâturilor de vânt, din întreaga ţară, cele mai expuse Ocoale Silvice în această privinţă fiind Moldoviţa, Broşteni, Cârlibaba, Crucea, vama, Dorna Candreni, Falcău, Iacobeni, Vatra Dornei, Pojorâta, Stulpicani, Breaza, Mălini, Putna, Frasin, Brodina, Tomnatic şi Marginea.


Afişaj la mănăstiri şi biserici cu privire la retrocedarea pădurilor bisericeşti

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a montat în curtea mai multor mănăstiri şi biserici din judeţ panouri prin care informează credincioşii cu privire la retrocedarea pădurilor bisericeşti.

În materialul afişat de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, sub titlul „Tergiversarea şi refuzarea retrocedării pădurilor Fondului Bisericesc – proprietate a Bisericii Ortodoxe Române din Bucovina” se arată că „tergiversarea retrocedării proprietăţii se datorează în cea mai mare parte şi unor oameni din clasa politică de astăzi care fac afirmaţii publice fără acoperirea adevărului faptelor”.

În acest sens, textul prezintă şi câteva exemple, instituţii şi oameni politici, care, în opinia Arhiepiscopiei, se fac vinovaţi pentru tergiversarea retrocedării pădurilor bisericeşti din Bucovina.

„Am dat în vileag aceste informaţii, neconforme cu realitatea, ale unor persoane şi instituţii cu răspunderi în viaţa ţării şi a poporului, cu nădejdea corectării lor şi, o dată cu aceasta, a recunoaşterii adevărului în cauză”, se mai poate citi pe panoul respectiv.

Pot fi văzute astfel de panouri la mănăstirile Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, Dragomirna, Putna, Suceviţa, Vatra Moldoviţei, Bogdana, Humor, Voroneţ şi Sihăstria Putnei, dar şi la bisericile Sf. Dumitru din Suceava, Adormirea Maicii Domnului din Câmpulung Moldovenesc şi Sf. Treime din Vatra Dornei.


Virgil Pohoata in insolventa

Virgil Pohoaţă, preşedintele Partidei Romilor din judeţul Suceava, a cerut în nume propriu declanşarea procedurii de insolvenţă pentru firma Forgil SRL, unde este administrator unic. Firma, care gestiona în urmă cu câţiva ani colectarea şi distribuţia fructelor de pădure în Bazinul Dornelor a acumulat datorii de aproape 20 de miliarde de lei vechi, la bănci şi la stat, pe care nu mai poate să le achite: “Eu cred că în trei ani mă voi redresa”, dă asigurări Virgil Pohoaţă

Liderul judeţean al Partidei Romilor, omul de afaceri dornean Virgil Pohoaţă, a ajuns, se pare, la fundul sacului. Fiind în mod constant un simpatizant al Partidului Social Democrat, pe listele căruia a şi activat o vreme în Consiliul Judeţean, mereu doritor să apere cauza romilor din judeţ, indiferent cât de buni sau răi sunt aceştia, Virgil Pohoaţă a încercat, de asemenea, să demonstreze că o persoană de etnie romă poate să facă şi afaceri de succes. Lucrurile au mers bine până acum doi ani pentru firma Forgil SRL, care se ocupă cu recoltarea fructelor şi a ciupercilor de pădure. Două împrumuturi angajate la bănci, care nu au putut fi restituite conform contractelor de credit, au dat peste cap afacerea Forgil.
În aceste condiţii, Virgil Pohoaţă, administrator unic al societăţii, a cerut zilele trecute la Tribunalul Suceava deschiderea procedurii de insolvenţă a SC Forgil SRL, societate înfiinţată în 1992, având ca obiect principal de activitate colectarea produselor forestiere nelemnoase din flora spontană.

Conform cererii de deschidere a procedurii de insolvenţă semnată de Virgil Pohoaţă, “în vederea dezvoltării acestei activităţi, am contractat credite pentru investiţii la BRD Suceava şi BCR Suceava. Acestea s-au bazat pe previziuni corecte la data contractării doar că, urmare a crizei economice, precum şi a condiţiilor de mediu din ultimii ani, veniturile din recoltarea şi valorificarea fructelor de pădure au scăzut foarte mult. În prezent suntem în imposibilitatea plăţii ratelor scadente şi a dobânzilor, având restanţe de peste şase luni, valoarea totală a creditelor contractate şi scadente fiind de 1.800.000 lei. Totodată, înregistrăm datorii restante la bugetul de stat de peste 190.000 lei. Deşi am creditat societatea din toate sursele posibile, inclusiv împrumuturi personale, cu peste 560.000 lei, nu am reuşit să menţinem trendul pozitiv al afacerii. Unica şansă de redresare a societăţii este reorganizarea judiciară”, concluzionează Virgil Pohoaţă.

Patronul din Vatra Dornei a adăugat, într-o declaraţie telefonică, o serie de lămuriri suplimentare: “Am cumpărat un activ în 2008 şi, din cauza crizei, am încasat-o. Nimic nu a mai mers. Nici pe activitatea de turism nu am mai obţinut profit, pentru că pe strada unde avem o pensiune, de doi ani, se lucrează ori la canalizare, ori la termoficare, de aceea nu a mai venit niciun client. Sunt totuşi optimist şi cred că, în baza unui plan de reorganizare, în trei ani mă voi redresa”, a declarat Virgil Pohoaţă.


Distributie butelii de aragaz la domiciliu

Distributie la domiciliu butelii de aragaz marca Rompetrol. Montajul este gratuit !

Nume Firma: S.C.Adar Gas S.R.L.

Administrator: Clem Bogdan

Telefon: 0230 372 111

E-mail: alexandravleju@yahoo.com

A accidentat o femeie şi a fugit, dar a fost prins după numai 100 de metri

Un şofer care a accidentat o femeie pe trecerea de pietoni şi şi-a continuat deplasarea a fost oprit de poliţie după numai câteva secunde, ghinionul său fiind că un echipaj al oamenilor legii se afla în zonă. Totul s-a întâmplat luni, în jurul orei 14.55, pe strada Dornelor din municipiul Vatra Dornei.

Din ancheta poliţiei rezultă că Nichifor P., un şofer în vârstă de 59 de ani, localnic, aflat la volanul unui autoturism, a acroşat-o pe trecerea de pietoni pe Laura I., o dorneancă în vârstă de 32 de ani, după impact continuându-şi deplasarea. Poliţia precizează că şoferul a fost oprit la aproximativ 100 de metri de locul accidentului, de patrula aflată în zonă.

Bărbatul a fost verificat cu etilotestul, rezultând alcoolemie 0.
Pe numele şoferului s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea poliţiei.

Din fericire, victima şoferului a scăpat cu leziuni uşoare, care nu-i pun viaţa în pericol.


Turul Ciclist ajunge astazi la Vatra Dornei

Caravana cicliştilor este asteptată să ajungă la Vatra Dornei în jurul orei 17.15, linia de sosire fiind postată în dreptul primăriei din localitate.

Turul Ciclist al României va ajunge astăzi la Vatra-Dornei, odată cu finalul etapei a II-a. Programată pe traseul Târgu Mureş – Reghin – Bistriţa – Vatra Dornei, etapa secundă din “Mica Buclă” se va desfăşura pe o distanţă de 175 de kilometri, rutierii fiind asteptaţi să ajungă în staţiunea dorneană în jurul orei 17.15, linia de sosire fiind amenajată în dreptul primăriei din localitate.

Caravana celei de-a 47 ediţii a Turului Ciclist al României va poposi la noapte în Vatra Dornei, mâine, cu începere de la orele 13.15 urmând să fie dat startul celei de-a treia etape, programată pe o distanţă totală de 137 de kilometri, pe traseul Vatra Dornei – Câmpulung Moldovenesc – Gura Humorului – Fălticeni – Suceava.
Etapa regină se va desfăşura însă miercuri, când rutierii se vor întrece pe traseul Suceava – Gura Humorului – Câmpulung Moldovenesc – Suceviţa – Rădăuţi – Siret – Bucecea – Botoşani, aceasta fiind şi cea mai lungă etapă din tur, însumând 226 de kilometri şi trei puncte de căţărare de categoria A, toate postate la peste 1.000 de metri altitudine.

La ediţia din acest an a Turului Ciclist al României au luat startul un număr total de 90 de ciclişti, reprezentând nu mai puţin de 15 echipe din Romania (5), Grecia (2), Ucraina (2), Italia (2), Bulgaria, Germania, Turcia şi Israel.
Competiţia a debutat sâmbătă cu prologul de la Deva, câştigat de ciclistul, italian Angelo Ciccone, component al echipei San Marco Concrete, acesta fiind şi primul purtător al tricoului galben.


Găsit carbonizat, după ce şi-a dat foc la casă

Un bărbat din comuna Dorna Candrenilor a murit, ieri după-amiază, după ce şi-a dat foc la casă, din câte se pare, întreg scandalul pornind de la o ceartă între proprietar şi soţia acestuia.

Incendiul a fost anunţat la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, în jurul orei 17:30, la faţa locului fiind trimise două autospeciale din cadrul Detaşamentului de Pompieri Vatra Dornei.

Flăcările cuprinseseră acoperişul casei şi ameninţau să se extindă la întreaga locuinţă şi la alte două imobile învecinate.

Pompierii au reuşit să lichideze incendiul, fiind distrus acoperişul pe circa 72 de metri pătraţi, mansarda şi mobilierul.

Din păcate, pentru proprietarul casei şi cel care a provocat incendiul, Gheorghe N., în vârstă de 42 de ani, nu s-a mai putut face nimic, acesta fiind găsit carbonizat.

Pagubele materiale au fost estimate la circa 25.000 de lei, iar valoarea bunurilor salvate (casele din apropiere) la 300.000 de lei.


Incendiu la o gospodărie din Vatra Dornei

Detaşamentul de pompieri Vatra Dornei a intervenit vineri, 04 iunie cu o autospecială pentru localizarea şi stingerea unui incendiu izbucnit în municipiul Vatra Dornei, strada Runc, la o casă de locuit aparţinînd unui localnic.

La sosirea echipajului de pompieri ardea interiorul bucătăriei pe o suprafaţă de 12 mp, precum şi mobilier şi materiale textile, existînd pericolul de extindere la întreaga gospodărie. Focul a distrus bunuri casnice, materiale textile şi obiecte de mobilier şi a cauzat degradarea finisajului interior al casei. Pompierii au salvat restul gospodăriei în valoare de aprox. 200.000 lei, iar pierderile materiale s-au evaluat la 1.000 lei. Nu s-au înregistrat victime omeneşti.

Se pare că scînteile apărute la coşul de fum au reprezentat cauza probabilă a incendiului.

SURSA: Newsme.ro

Restricţii marţi şi miercuri în judetul Suceava

Etapele a II-a, a III-a şi a IV-a a Turului Ciclist al României, care vor avea loc luni, marţi şi miercuri, vor traversa judeţul Suceava, motiv de restricţii în trafic.

"În ziua de marţi, 08.05, începând cu ora 14:00 şi până la trecerea închizătorului de coloană, accesul oricăror participanţi la trafic, cu excepţia autospecialelor de intervenţie (salvare, pompieri, politie) înspre DN 17 (Frasin - Gura Humorului) şi DN 2E (Gura Humorului - Fălticeni) va fi restrictionat in totalitate, pentru a se asigura traseul liber.

Aceeaşi restricţie se va institui şi în ziua de miercuri, 09.05, însă începând cu ora 11:30, pe traseul DN 17 (Suceava - Paltinoasa - Gura Humorului - Frasin - Cimpulung Moldovenesc)", a precizat pentru Europa FM subinspector Hlaghi Vasile Adrian, şeful Politiei Rutiere Gura Humorului.

Etapa a II-a a Turului Ciclist al României porneşte de la Târgu Mureş, trece prin Reghin, Bistriţa şi se încheie la Vatra Dornei.

Etapa a III-a porneşte de la Vatra Dornei pe traseul Câmpulung - Gura Humorului - Fălticeni - Suceava.

La ediţia din acest an a Turului Ciclist al României vor fi prezenţi 90 de sportivi. Caravana ciclistă va avea în componenţă peste 60 de autovehicule şi aproximativ 250 de persoane, după cum precizează organizatorii.


Grefiera de la Parchet acuzată de acte de corupţie a stat pentru prima oară faţă în faţa cu anchetatorii

Angelica Mariana Bulughiană, grefiera-dactilograf de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei acuzată că ar fi măsluit acte din dosare penale, pentru a-i proteja pe anumiţi indivizi cercetaţi de procurori, a stat, ieri, pentru prima dată faţă-n faţă cu magistraţii care au pus-o sub învinuire.

Bulughiană (43 de ani) a venit, ieri dimineaţă, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, la audieri, după ce, în ultima lună, a fost internată la un spital din Cluj.

Grefiera s-a prelevat de dreptul de a nu da declaraţii şi nu a poposit prea mult la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava.

Anchetatorii nu vor încă să dea detalii despre acest caz, însă, din informaţiile noastre, nu este exclus ca cercetările să fie declinate la Serviciul Teritorial Suceava al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, existând indicii că în spatele acţiunilor grefierei se află chiar unul dintre procurorii cu care lucra, situaţii în care competenţa nu mai aparţine Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava.

Angelica Mariana Bulughiană, care lucrează la Parchetul Vatra Dornei de mai bine de 10 ani, s-a internat în spital încă din data de 30 aprilie a.c..
Coincidenţă sau nu, femeia s-a învoit de la serviciu şi s-a dus la spital exact cu câteva ore înainte ca procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava să vină în control la Parchetul de la Vatra Dornei.
Controlul nu era unul de rutină, ci viza exact lipsa mai multor dosare din interiorul instituţiei şi suspiciunile de corupţie asupra grefierei Bulughiană.
Când procurorul general Mandici a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei, grefiera nu mai era. Se învoise.

Ulterior, s-a aflat că Angelica Mariana Bulughiană s-a internat la spitalul din Vatra Dornei, iar pe 3 mai s-a externat, spunând că merge să se interneze la o clinică din Cluj.
S-a întors zilele trecute la Vatra Dornei, iar ieri a răspuns citaţiei de a se prezenta la audieri.

ARTICOL COMPLET: MonitorulSV.ro

Bilanţul acţiunii desfăşurate în perioada 31 mai -5 iunie 2010 în pădurile din Bazinul Dornelor

Un şef de ocol silvic, un şef de district şi un pădurar s-au ales cu dosar penal şi vor fi cercetaţi pentru un lanţ întreg de infracţiuni, se arată într-un comunicat remis, ieri, de către Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), care prezintă bilanţul acţiunii desfăşurate în perioada 31 mai -5 iunie 2010 în pădurile din Bazinul Dornelor, la care au participat peste 100 de oameni ai legii, marea majoritate aduşi din alte judeţe, precum şi un elicopter din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Bilanţul acţiunii cuprinde şi confiscarea a peste 1000 de metri cubi de material lemnos în urma celor 35 de controale desfăşurate în zona Vatra Dornei, la instalaţii de debitat lemn rotund şi ocoale silvice de stat şi privat, precum şi constarea a 14 infracţiuni.

Au fost confiscaţi 311 metri cubi de cherestea, 660 de metri cubi de lemn de lucru şi 171 metri cubi lemn de foc, în valoare totală de peste 291.000 de lei, se precizează în comunicatul IGPR.

Pentru neregulile constatate s-au aplicat 59 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 247.600 de lei, şi a fost ridicat un atestat de exploatare în vederea suspendării activităţii unei societăţi comerciale.

În urma acţiunii, a fost închis un gater, care funcţiona fără autorizaţie.

Poliţiştii au mai confiscat, pe lângă cei peste 1.143 de metri cubi de material lemnos, un tractor şi un TAF, a căror valoare se ridică la 31.300 de lei.

Printre cei care s-au ales cu dosar penal în urma acţiunii coordonate direct de IGPR se numără şi administratorul unei societăţi comerciale din Vatra Dornei, care a „uitat” să treacă în contabilitatea firmei veniturile realizate din vânzarea materialului lemnos, învârteli prin care a prejudiciat statul cu peste 170.000 de lei.

Patronul unei alte societăţi de profil va da cu subsemnatul la poliţie, fiind suspectat de falsificarea borderourilor de achiziţie a materialului lemnos.

De asemenea, în urma verificării provenienţei materialului lemnos depozitat în curtea societăţii, s-a stabilit că acesta provine de la un ocol silvic, cu complicitatea şefului de ocol, a şefului de district şi a pădurarului titular de canton.

Aceştia din urmă sunt cercetaţi pentru fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, neglijenţă în serviciu, primire de foloase necuvenite şi două infracţiuni la Legea Codului Silvic.

Administratorul unei firme de exploatare şi comercializare a materialului lemnos, cu sediul în localitatea Ciocăneşti, face parte şi el din lista de exemple oferite de Poliţia Română, acesta fiind bănuit că în perioada ianuarie 2009 – februarie 2010 a efectuat livrări de mărfuri (materiale lemnoase), fără a aplica T.V.A. pe facturi. Astfel, societatea nu a colectat TVA-ul aferent, ceea ce a dus la rambursări ilegale de la bugetul de stat în sumă de peste 54.000 de lei.


Arhiepiscopia Sucevei, cel mai mare proprietar de păduri

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a obţinut la sfârşitul anului trecut în instanţă 166.000 de hectare de teren împădurit.

Valoarea celor 166.000 de hectare de pădure este de peste două miliarde de euro.După nouă ani de litigiu cu statul român, Fondul Bisericesc Bucovinean a ajuns cel mai mare proprietar de păduri din România, cu o suprafaţă totală de aproximativ 250.000 de hectare.

Pe lângă acestea mai deţine şi un patrimoniu imobiliar, în care intră domeniile de 10.000 de hectare de teren arabil, pe care se cultivă cerealele şi legumele necesare mănăstirilor şi a bisericilor.

„Fondul a recâştigat Cazinoul din Vatra Dornei şi a depus cereri de retrocedare pentru toate celelalte bunuri aflate în proprietatea sa înainte de 1945", a declarat Vasile Tudor, avocatul care a reprezentat Arhiepiscopia Sucevei în instanţă. În plus, biserica mai revendică şi alte proprietăţi care au fost confiscate în perioada regimului comunism.
„Fondul are în proprietate păduri, mine, fabrici, obiective turistice, dar nu deţine încă acest patrimoniu. Am făcut demersuri la toate instituţiile abilitate, sunt procese pe rol, aşteptăm să primim ceea ce este al nostru", a subliniat Cătălin Axinte, consilierul economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

„Dacă proprietatea de aproape 200.000 de hectare a fost retrocedată în forma aceasta, asistăm la cel mai mare act de corupţie din România pentru că e vorba de o avere de peste două miliarde de euro", a declarat Orest Onofrei, fost prefect al Sucevei.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor au motivat faptul că aceste proprietăţi le aparţin şi nu se pot limita la calitatea de administrator. Trebuie să redevină proprietari.


Iadul şoferilor de pe DN17 reîncepe luna viitoare

Lucrările de modernizare la drumul naţional 17 care face legătura dintre Suceava şi Vatra Dornei vor fi reluate începând cu 1 iulie.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Gheorghe Flutur, lucrările vor demara de luna viitoare după ce Compania de Drumuri Naţionale va relua plăţile către prestatorii de servicii. În urmă cu trei luni, firma care se ocupa de modernizarea tronsonului între Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc a sistat munca din cauza neplăţii datoriilor.

Termenul de finalizare a lucrărilor de modernizare a DN 17 este până la sfârşitul lunii septembrie 2010 când lucrarea va fi recpeţionată iar şoferii nu vor mai fi nevoiţi să stea minute în şir la nenumăratele semafoare care dirijau temporar traficul pe DN17.


Poliţia a confiscat 1.100 metri cubi de lemn, un tractor şi un TAF

   O cantitate de peste 1.100 de metri cubi de material lemnos, în valoare de aproximativ 3 miliarde de lei vechi, a fost confiscată în urma controalelor realizate în această săptămînă, în zona Vatra Dornei, pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice. De asemenea, au fost aplicate 59 de sancţiuni contravenţionale în valoare de aproape 2,5 miliarde, iar o societate comercială a rămas fără atestatul de exploatare a lemnului. Totodată, a fost suspendată activitatea unui gater pentru că funcţiona fără autorizaţie şi s-au confiscat un tractor şi un TAF în valoare de peste 300 de milioane de lei vechi.

   Zilele acestea, în Bazinul Dornelor au fost efectuate 35 de controale, atît la unităţi de debitare a lemnului, cît şi la ocoale silvice de stat şi private. Verificările au fost efectuate de poliţişti de la IGP şi din inspectoratele judeţene Maramureş, Harghita, Covasna, Neamţ şi Suceava împreună cu lucrători silvici şi comisari de la Garda de Mediu şi de la Garda Financiară. Echipele de control de la sol au fost sprijinite aerian de un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Administraţiei şi Internelor.


JOB Vatra Dornei - Functionar Materii Prime Poiana Negri

CANDIDATUL IDEAL:

Studii medii;
Cunostinte de operare in Microsoft Excel si Word;
Disponibilitate la program in schimburi;
Abilitatea de a lucra cu cifre;
Abilitati de organizare, planificare;
Bune abilitati de comunicare, corectitudine si spirit de echipa.

RESPONSABILITATI / BENEFICII:

• Gestioneaza stocurile de materii prime, ambalaje si chimicale
• Întocmeşte la timp actele necesare referitoare la bunurile receptionate.
• Raspunde de completarea la timp a rapoartelor catre celelalte departamente
• Raspunde de integritatea spatiilor repartizate
• Va intocmi pentru fiecare tip de material miscarile necesare in SAP
• Va asista impreuna cu persoanele delegate din departamentul FINANCIAR la verificarile lunare ale stocului
• Are obligatia de a aranja stocul astfel incat acesta sa fie usor de numarat si de urmarit.

MAI MULTE DETALII: eJobs.ro

JOB Vatra Dornei - Supervizor Asigurarea Calitatii - Poiana Negri

Descrierea postului:

• Planifica, organizeaza, coordoneaza si controleaza activitatea de asigurare a calitatii, in scopul asigurarii unor produse si servicii la un nivel calitativ ridicat, conform standardelor Companiei, pe liniile de productie;.
• Asigura analiza si rapoartele necesare in legatura cu performanta microbiologica si de igiena a produsului, proceselor, ambalajelor si materiilor prime, indeplinirea targetelor si standardelor.
• Intocmeste planurile si programul de validare-revalidare a liniilor

Cerinte:

• Studii superioare domeniul biologie/microbiologie, preferabil experienta in microbiologia alimentara
• Experienta anterioara de minim 2 ani in microbiologie
• Cunostinte tehnice de specialitate (microbiologie, biologie, igiena alimentelor);
• Cunostinte de operare PC si limba engleza nivel avansat

MAI MULTE DETALII: BestJobs.ro

Evaziune de un milion de lei la o firmă din zona Dornelor

   Conturile unei firme din zona Vatra Dornei au fost blocate după ce inspectorii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava au constatat, în urma unui control, că societatea în cauză nu a plătit către bugetul de stat o sumă de aproape un milion de lei (10 miliarde de lei vechi), reprezentând impozit pe profit, taxa pe valoare adăugată şi impozit pe dividende. Verificările inspectorilor fiscali au vizat activitatea firmei din perioada 2008 – 2009, printre neregulile constatate numărându-se şi nerespectarea prevederilor legale cu privire la condiţiile de scutire la plata impozitului pe profit pentru investitorii din zona defavorizată.

De asemenea, la firma respectivă s-a constatat că în perioada verificată s-au înregistrat cu întârziere venituri de 2,3 milioane de lei, motiv pentru care s-a recalculat impozitul pe profit şi s-au stabilit penalităţi de întârziere. Pe lângă aceste nereguli, inspectorii au constatat că în primul trimestru al anului 2009 firma a majorat cheltuielile în mod nejustificat cu suma de 170.000 de lei. Inspectorii fiscali au stabilit că firma trebuie să plătească o diferenţă de impozit pe profit de 330.000 de lei (3,3 miliarde de lei vechi).

Nu în ultimul rând, în urma controlului s-a constatat că administratorul firmei a ridicat mai multe sume de bani din conturi pentru diverse cumpărături, care nu au putut fi justificate prin documente legale. Potrivit prevederilor legale, sumele cheltuite au fost considerate dividende încasate, impozitul aferent sumelor cheltuite fără justificare fiind stabilit la 240.000 de lei (2,4 miliarde de lei vechi). În total, inspectorii fiscali au stabilit că firma trebuie să plătească sume suplimentare la bugetul de stat în valoare de 970.000 de lei (9,7 miliarde de lei vechi), condiţii în care DGFP Suceava a blocat conturile societăţii şi a pus sechestru pe bunuri.


175 lei pe lună pentru un câine la Vatra Dornei !

   Recent înfiinţatul adăpost pentru animale de pe strada Chilia din Vatra Dornei, şi care în prezent adăposteşte 80 de câini strânşi de pe străzile municipiului, a primit ieri aprobarea de finanţare, organizare şi desfăşurare a activităţii din partea Consiliului Local. Totodată, consilierii dorneni şi-au dat acordul de principiu pentru cumpărarea terenului aferent acestuia.

Cheltuielile lunare pentru cei 80 de câini aflaţi acum la adăpostul de animale sunt, conform celor declarate de primarul municipiului Vatra Dornei, Ioan Moraru, de 14.000 lei, ceea ce înseamnă un cost de 175 lei pentru fiecare câine. Cheltuiala înseamnă bani pentru mâncare, îngrijire medicală, dar şi pentru cei doi supraveghetori şi un medic veterinar angajaţi de primărie.


Dornenii vor plăti apă rece mai scumpă

Dornenii vor plăti apă rece mai scumpă de la 1 iulie, preţul acesteia urmând să ajungă la 2,65 lei/mc. Consilierii locali nu au prea încântaţi de această veste, motiv pentru care au anunţat că vor organiza o dezbatere publică pe această temă.

Conform unei adrese venite din partea operatorului judeţean de apă şi canalizare, SC Acet SA, societate ce are semnat cu administraţia locală dorneană un contract de Delegare a Gestiunii Serviciilor Publice de Alimentare cu Apă şi de Canalizare, Consiliul Local Vatra Dornei a fost informat în şedinţa ordinară de ieri că preţul la apă şi canalizare va creşte foarte mult.

Vestea nu i-a bucurat deloc pe consilierii dorneni, motiv pentru care, în cel mai scurt timp, la Casa de Cultură va fi organizată o dezbatere publică pe această temă. Preţul pe care ACET îl propune de la 1 iulie 2010 la nivelul întregului judeţ la apă este de 2,65 lei/mc, de la 1 ianuarie 2011 de 2,86 lei/mc şi de 2,98 lei/mc de la 1 ianuarie 2012. Nici preţul la canalizare nu va fi unul mic, de la 1 iulie 2010 acesta urmând a fi de 1,39 lei/mc, de la 1 ianuarie 2011 de 1,51 lei/mc şi de 1,87 lei/mc de la 1 ianuarie 2012. În prezent, pentru populaţie, preţul la apă este în Vatra Dornei de 2,34 lei/mc şic 1,12 lei/mc la canalizare. Pentru persoanele juridice preţul este în prezent de 1,97 lei/mc la apă şi de 0,94 lei/mc la canalizare.


Un batran de 71 de ani a facut accident cu scuterul

Marti, 01 Iunie in jurul orei 11.00, un accident s-a petrecut pe strada Unirii din municipiul Vatra Dornei. Poliţia informează că Vladimir Coman, în vârstă de 71 de ani, localnic din Vatra Dornei, aflat pe un moped, s-a angajat fără să se asigure în depăşirea unei maşini staţionate în faţa sa, moment în care a fost acroşat de un autobuz care intrase regulamentar în depăşirea autoturismului oprit.

Bătrânul de 71 de ani a fost diagnosticat cu un traumatism cranio cerebral acut deschis şi cu contuzie cerebrală medie, la o primă estimare medicii apreciind că are nevoie de aproximativ zece zile de îngrijiri medicale, cu precizarea că starea sa se poate schimba pe fond de tensiune arterială şi diabet zaharat.


SKIWORKSHOP 2010 Vatra Dornei - 3-5 septembrie 2010

Scoala de schi Euroski Vatra Dornei are deosebita plăcere de a vă invita să participati la SKIWORKSHOP2010, stagiu de pregătire anual în domeniul sporturilor de iarnă.

SKIWORKSHOP2010 reprezintă un stagiu adresat atât monitorilor de schi, snowboard si sporturi de alunecare pe zăpadă din Romania, specialistilor în discipline sportive de iarnă, cât si altor persoane interesate de domeniul snowsport, în scopul dezvoltării cunostintelor teoretice si aprofundării metodice specifice, stabilirii unei comunicări constructive între specialistii domeniului si gestionarea noutătilor în asigurarea serviciilor de agrement hibernal.

Pentru înscrieri si detalii consultati invitatia de participare si completati formularul de înscriere accesand site-ul EUROSKI.RO !

Controale de la Biroul Silvic in Vatra Dornei si in tot judetul Suceava

   Activitatea unui gater din zona Vatra Dornei a fost suspendată pentru că unitatea funcţiona fără autorizaţie. Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Poliţiei Române, măsura a fost dispusă în urma unei acţiuni executate, ieri, pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice. Conform sursei citate, tot în urma verificărilor făcute pentru protejarea fondului forestier din bazinul Dornelor, au mai fost aplicate 11 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 2,1 miliarde de lei vechi. De asemenea, s-au confiscat peste 400 de metri cubi de material lemnos.
Acţiunea a fost coordonată de poliţiştii Biroului Silvic din cadrul Direcţiei de Ordine Publică a IGP, iar la ea au participat mai bine de 100 de poliţişti, lucrători silvici şi comisari de la Garda de Mediu şi de la Garda Financiară. Pînă pe 5 iunie, poliţişti şi specialişti silvici vor efectua verificări la mai multe ocoale silvice private şi de stat din judeţul Suceava. Echipele de control de la sol sînt sprijinite aerian de un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Administraţiei şi Internelor.


VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei