În perioada 7-12 august 2010, s-a desfăşurat la Tulcea Festivalul Internaţional de Folclor pentru copii şi tineret „Peştişorul de Aur”, ediţia a XVIII-a, care constituie cea mai mare manifestare de acest gen din România şi una dintre cele mai importante din Sud Estul Europei. La ediţia din acest an au participat ansambluri folclorice din şapte ţări (Rusia, Turcia, Macedonia, Polonia, Ucraina, Republica Moldova şi Georgia) şi din unsprezece judeţe ale ţării: Argeş, Brăila, Buzău, Bistriţa-Năsăud, Constanţa, Maramureş, Teleorman, Timiş, Suceava, Olt şi Tulcea.
Principalul organizator al festivalului a fost Centrul Cultural „Jean Bart” Tulcea, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Consiliul Judeţean şi Inspectoratul Şcolar al judeţului Tulcea şi Palatul Copiilor Tulcea.
Juriul festivalului a fost alcătuit din nume de marcă ale domeniului, fiind prezidat de cunoscuta realizatoare radio-TV Florentina Satmari.
Evoluţie de excepţie şi nota maximă pentru dorneni
Ansamblul folcloric „Plaiurile Dornelor”, invitat pentru a şaptea oară la acest prestigios festival, a reprezentat folclorul din Bucovina şi Moldova, fiind singura formaţie reprezentativă pentru aceste regiuni etno-folclorice prezentă pe scena Festivalului „Peştişorul de Aur”. Tinerii dorneni au susţinut un spectacol muzical coregrafic intitulat generic „Bucovina, Mândră Floare” care a cuprins suite de dansuri, o suită de orchestră, solistul instrumentist la trompetă Cătălin Talpan şi soliştii vocali Mădălina Candrea şi Ionuţ Candrea. Spectacolul a fost pregătit de către prof. Vasile Moroşan şi prof. Dorin Pardău.
Evoluţia artistică a tinerilor artişti dorneni a fost una de excepţie, toţi membrii juriului acordând nota maximă pentru Ansamblul „Plaiurile Dornelor”, ceea ce a condus în final la clasarea pe locul I.
„Acest lucru reprezintă o performanţă de excepţie având în vedere criteriile foarte stricte de selecţie a participanţilor şi standardele de calitate foarte ridicate ale festivalului, simpla participare constituind o performanţă în domeniu. Acest premiu reprezintă încununarea efortului artistic depus de către elevii care frecventează cercul Ansamblu folcloric de la Clubul Copiilor din Vatra Dornei şi confirmarea valorii Ansamblului la nivel naţional” ne-a declarat directorul Clubului Copiilor Vatra Dornei, prof. Vasile Moroşan.
Locul I la toate manifestările naţionale de folclor
Reamintim că în anul şcolar 2009-2010, Ansamblul „Plaiurile Dornelor” a obţinut locul I la toate manifestările naţionale la care a participat: Festivalul „Ambasadorii Unirii” Alba Iulia, Festivalul „Crai Nou” de la Braşov şi trofeul Festivalului „Dorna Plai de Joc şi Cântec”, Vatra Dornei.
În aceeaşi perioadă s-a desfăşurat, la Muzeul de Artă Populară Tulcea, Concursul Naţional „Tradiţii, Meşteşuguri şi Obiceiuri”, concurs organizat de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Consiliul Judeţean şi Inspectoratul Şcolar al judeţului Tulcea şi Palatul Copiilor Tulcea. Clubul Copiilor Vatra Dornei a participat şi la acest concurs cu lucrări realizate de elevii coordonaţi de către maistru instructor Vasilica Ştefănel în cadrul cercului de „Ţesături şi artă tradiţională”. Şi în cadrul acestui concurs rezultatele au fost remarcabile, două lucrări fiind apreciate de către juriu cu locul I.
SURSA: MonitorulSV.ro
Felicitari domnului profesor Vasile Morosan, un om deosebit din toate punctele de vedere, si tuturor participantilor !
RăspundețiȘtergere