Evenimentul s-a dorit, potrivit organizatorilor, a fi un loc de promovare a rasei de bovine si ovine Charolaise, din Franta. Presedintele CJ, Gheorghe Flutur, i-a îndemnat pe fermierii din zona de munte sa investeasca în achizitia acestei rase, care este o investitie a viitorului. La ac]iunea de promovare nu au lipsit mititeii, tuica de pruna si pastravul afumat, care a fost înregistrat la OSIM ca produs traditional.
Peste 1.000 de persoane au fost prezente ieri, la Vatra Dornei la expozitia de animale si produse traditionale „Fermierul”, manifestare organizata de Consiliul Jude]ean, Colegiul Medicilor Veterinari Suceava si Asociatiile Crescatorilor de Animale din judetul nostru. O parte din localnici au ales sa vina îmbracati în costume populare traditionale. Au participat la aceasta importanta manifestare din Dorna presedinele CJ, Gheorghe Flutur, prefectul judetului – Sorin Arcadie Popescu, deputatul PDL – Dumitru Pardau, primari din bazinul Dornelor, medici veterinari si foarte multi localnici. Nu au trecut neobservati si cativa social-democrati în frunte cu presedintele organizatiei judetene, deputatul Catalin Nechifor a caror prezenta a fost mentionata la deschiderea oficiala de directorul DSV, Petrea Dulgheru. Evenimentul s-a dorit , potrivit organizatorilor, a fi un punct de promovare a rasei de bovine si ovine rasa Charolaise. Vremea a fost placuta asa ca localnicii din bazinul Dornelor au venit în numar foarte mare la eveniment, mai ales ca programul a fost destul de complex. Se puteau admira si chiar cumpara animale, asculta muzica populara, manca mititei sau se putea bea un paharel de tuica. Nu trebuie omis pastravul afumat, care a fost înregistrat ca produs traditional la OSIM.
Vacile adulte din rasa amintita cantaresc între 700-1.000 de kg, iar taurii între 1.200 si 1.600 kg. Aceste diferente de greutate reflecta o mare variabiliate care îi permite fiecarui crescator sa gaseasca animalul de care are nevoie, în functie de productia pe care o are în vedere, de conditiile climaterice si de sol.
Manifestarea a avut ca loc de desfasurare pastravaria ce apartine directorului Directiei Sanitar Veterinare, Petrea Dulgheru. Locuitorii din bazinul Dornelor au putut admira cele mai frumoase exmplare de bovine, ovine si cabaline si peste 40 de exemplare de cîini ciobanesti.
Spectacol folcloric romanesc pentru promovarea vacilor franceze
Nu au lipsit cantecele si dansurile traditionale sustinute de Ansambulul Artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava si interpretul de muzica populara Pamfil Roata.
Prezent la deschiderea oficiala a manifestarii, presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat ca în zona de munte trebuie încurajata cresterea acestei rase, îndemnandu-i pe fermieri sa investeasca în achizitia unor astfel de exemplare. “Sunt investitiile viitorului. Asta nu înseamna ca vom renunta la vacile de lapte. Bovinele sunt o afacere. Este important sa se molipseasca si altii. Îl avem ca exemplu pe domnul Prodaniuc (primarul de la Moara, n.r.) care a stiut sa investeasca. Animalele trebuie sa redevina principala forta în zootehnie. Haideti sa cuplam la ceea ce înseamna initiativa si devoltarea zonei”, a spus Flutur. Judetul Suceava are 300.000 de hectare de pasune si fanete, dar încarcatura pe hectar cu animale inclusiv la ovine, este modesta. “Sunt munti nepasunati si este pacat. Carnea de oaie este cautata în tarile arabe inclusiv, în Siria. Avem semnale deja si s-ar putea încheia contracte”, a afirmat Seful administratiei judetene. El a afirmat ca desi în judetul Suceava sunt fabrici de lapte, zona de munte se preteaza mult mai mult cresterii si valorificarii rasei de carne Charolaise. Mai mult, seful administratiei judetene le-a sugerat celor prezenti sa acceseze fonduri europene pentru deschiderea unor abatoare în zona pana „nu o sa vina altii sa investeasca”. ”Avem o zona unde pe primul loc se situeaza vaca de carne si apoi pe locul doi vaca pentru lapte. Avem rase autohtone precum Baltata romaneasca, rase cunoscute însa la astfel de întalniri trebuie prezentate noutati în ce priveste ameliorarea lor”, a spus Gheorghe Flutur.
Flutur i-a invitat pe cei prezenti sa se alature proiectului “Craciun în Bucovina”, sa se implice în vanzarea locurilor la pensiuni, a produselor si mestesugurilor si obiceiurilor traditionale pentru ca astfel se va cunoaste o îmbunatatire a turismului dar si a starii materiale a locuitorilor.
Petrea Dulgheru: „Daca stiam de aceasta rasa cu cativa ani în urma, nu faceam pastravarie”
Directorul Directiei Sanitar Veterinare Suceava, Petrea Dulgheru a declarat ca a studiat în amanunt aceasta rasa si s-a declarat multumit mai ales ca nu sunt animale pretentioase. „Daca stiam de aceasta rasa cu cativa ani în urma nu faceam pastravarie”, a spus Dulgheru. El a anuntat ca Ministerul Agriculturii a recunoscut pastravul afumat ca produs traditional si a fost înregistrat la OSIM ca produs traditional.
Bazinul Dornelor este o zona turistică extrem de frumoasa si cu potential iar ziua de duminica a fost o ocazie de aflare a câtorva povesti de succes, finalizate de fermieri întreprinzatori care si-au dezvoltat afacerile în cresterea animalelor.
Primarul comunei Moara, Constantin Prodaniuc a venit la expozitie cu 11 vite din rasa Charolaise, iar bovinele au fost îndelung admirate de cei prezenti. Unii chiar au spus ca ar fi interesati de cresterea unui astfel de exemplar, ca nu le-ar fi greu sa le creasca însa nu au bani pentru cumpararea lui. „Sunt foarte multumit, cresc 220 de astfel de bovine iar carnea o export în Grecia. Viitorul în zootehnie si mai ales în zona de munte este aceasta rasa. Se adapteaza usor climei si hranei. Am avut oarece temeri atunci cand am început popularea fermei, dar daca nu ai curaj nu faci nimic. Am avut noroc si cred ca daca si altii ar încerca, norocul le-ar surade”, ne-a spus Constantin Prodaniuc, primarul comunei Moara.
La manifestarea de la Vatra Dornei a fost prezent si Thierry Kolb, crescator de Charolais în Franta, langa Strasbourg, fiind unul din colaboratorii primarului Prodaniuc. Fermierul francez a spus ca detine alaturi de un asociat doua ferme unde cresc 450 de bovine si cultiva 300 de hectare de teren. Toate animale sunt numai de rasa Charoilaise si sunt înscrise în Herd Book, cartea genealogica a rasei. „Din 1957 ne ocupam cu selectia bovinelor din fermele noastre. De la începuturile fermei, exportam animale. Mult timp am lucrat în special cu Germania si Austria. La jumatatea anilor 2000 am facut mai multe exporturi în tarile baltice. Eu ma ocup de Romania si de trei ani vin aici. Aceasta rasa este reprezentata pe cinci continente si în mai bine de 70 de tari din lume. Bovinele Charoilaise sunt asa de raspandite datorita calitatilor. Aceasta rasa se adapteaza foarte bine orcarui tip de clima si de sol. Sunteti într-o regiune cu potenaial important pentru productia de cane. Exista o posibila piata de desfacere pentru regiunea si tara dumneavostra”, a spus crescatorul de animale francez.
„ Ma multumesc cu vazutul”
Între cei care au tinut sa fie prezenti la manifestare au fost si oameni simpli din zona Dornelor. Satenii au vrut sa vada ce mai e nou cu politica agricola si ce pot admira daca bani în buzunar nu au. „O vaca din asta costa 2.000 de euro, asa am în]eles, pai eu cu pensia mea de 450 lei cum sa iau. Mi-ar placea sa o am în gospodarie ca m-am ocupat de cresterea animalelor dar de cativa ani m-am cam lasat. Cu laptele vandut nu iese mare lucru si mai trebuie sa si asteptam ca întarzie cu plata. Dar ma multumesc sa le vad ca sunt animale frumoase. Le-am vazut doar la televizor. Nu cred ca apuc sa cumpar una din asta dar cine are bani poate sa cumpere, ca am în]eles de la cei care au vorbit ca e rasa buna. Nu stiu de ce nu au aparut pana acum la noi. Daca eram mai tanar poate încercam un împrumut sau accesam fonduri din alea de la UE cum au facut altii dar acum eu îmi numar zilele”, ne-a spus Neculai Silvestru, de 64 de ani.
Ciobanestii de Bucovina, admirati de dorneni
Peste 40 de caini Ciobanesti de Bucovina au fost de asemenea o atractie pentru dornenii veniti cu mic, cu mare la manifestarea „Fermierul”. Caninele au trecut repede peste emotii si n-au avut nici o problema sa se acomodeze cu forfota si aglomeratia. De altfel, stapanii spun ca, în ciuda aparentelor si a descendentei acestora, ciobanestii sunt niste caini prietenosi. Radu Velisar din Campulung Moldovenesc a venit la expozitie cu cateva exemplare. „ Am adus caini cu care am participat la numeroase concursuri în tara sau strainatate. Avem o parada a cainilor, am adus cele mai frumoase exemplare, vrem ca aceasta rasa sa fie omologata si cred ca pana la urma vom reusi. Facem demersuri de ani buni dar nu ne lasam batuti. Speranta moare ultima”, ne-a spus Radu Velisar.
SURSA: ObiectivDeSuceava.ro
Niciun comentariu
Trimiteți un comentariu