Conferinţa Naţională a Forumului Montan din România s-a defăşurat cu ocazia celebrării „Zilei Internaţionale a Muntelui" la Palatul Parlamentului României sub patronajul Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură şi Dezvoltare Rurală a Senatului.
La conferinta s-a luat în discuţie publică grava eroare săvârşită de fostul ministru al agriculturii, Mihail Dumitru, care a îndrăznit să desfiinţeze, după 20 de ani de activitate fertilă, Agenţia Naţională a Zonei Montane şi Centrul de Formare şi Inovaţie pentru Dezvoltare în Carpaţi – CEFIDEC Vatra Dornei (cu 6.000 de absolvenţi) – singurele instituţii guvernamentale destinate specificului montan (32% din teritoriul României). Aceste instituţii au fost o cucerire a Revoluţiei din 1989 – creaţii a sute de specialişti şi oameni politici.
Deosebit de gravă a apărut o informaţie de ultimă oră care preciza faptul că ministrul Mihail Dumitru, în ultima zi înainte de a fi demis, 30 august 2010, a semnat ordinul de trecere a patrimoniului CEFIDEC Vatra Dornei la Agenţia Domeniilor Statului, care ar fi urmat apoi să-l vândă! Cui?
"Cine este în spatele acestei noi ticăloşii, care a fost pregătită cu grijă de mult timp, de nişte persoane care au nume şi funcţii publice şi care au determinat anularea a două legi şi desfiinţarea a două instituţii publice, create pe bani publici – pentru ca apoi să fie vândute, la preţuri derizorii, unor profitori ordinari? Cine sunt aceştia?" Aceasta este întrebarea pe care Conferinţa a adresat-o public presei şi o adresează organelor specializate ale statului – pentru astfel de abuzuri, având consecinţe dintre cele mai grave faţă de interesul naţional.
Forumul Montan din România, grav afectat de această mare problemă a desfiinţării ANZM şi CEFIDEC (în total, pe ţară, doar... 33 posturi!), prin Ordonanţa Guvernului, nr. 70 din august 2010 s-a adresat oficial, cu un Memoriu, preşedintelui României, primului-ministru, iar pe plan extern, celor mai mari instituţii ale UE – Parlamentul European, Comisiei Europene şi Consiliului European, ca şi Conferinţei Euromontana din Norvegia (17 septembrie 2010).
FMR a primit răspuns de la preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso şi la comisarul UE Dacian Cioloş, iar EUROMONTANA a adresat o scrisoare oficială Guvernului României, noului ministru al Agriculturii, prin care se exprimă stupoarea înregistrată în UE faţă de eroarea comisă de fostul ministru al agriculturii, Mihail Dumitru, solicitând corectarea acesteia şi arătând importanţa CEFIDEC–ANZM pentru noua orientare a PAC – privind munţii, instituţii cu care Euromontana (21 ţări) se solidarizează, considerându-le un model de urmat şi în alte ţări cu munţi.
ARTICOL COMPLET: Cotidianul.ro
Niciun comentariu
Trimiteți un comentariu