Porcii, sacrificaţi prin metode ilegale

0
Inspectorii sanitar-veterinari au cumpărat opt asomatoare pentru a scăpa animalul de durere, dar nu le-au folosit încă.

Apropierea sărbătorilor de iarnă a deschis sezonul la sacrificat de porci, pentru prepararea produselor specifice de Crăciun. Sucevenii spun că ei îşi taie animalele, aşa cum au învăţat din moşi strămoşi. „Eu am tăiat deja un porc şi o să mai tai doi iarna asta. Nevasta l-a ţinut şi eu i-am tăiat jugulara“, a spus Teodor Moroşanu, din comuna Mitocul Dragomirnei.

Oamenii spun că preferă să-şi ucidă singuri porcii şi nici nu vor să audă de asomare, metoda impusă de normele Uniunii Europene. „Aşa am făcut în fiecare an. I-am tăiat gâtul. Cine să mă verifice? La câte sute de porci avem în sat, cine să le asomeze?“, a completat Teodor Moroşanu.

Analize la carne

De asemenea, oamenii ţin la tradiţii deoarece, spun ei, sunt siguri că se păstrează gustul cărnii. „Eu îl tai cum ştiu. Îi bag cuţitul în inimă. Aşa e de când lumea. Apoi chemăm medicul veterinar să facă analiza la carne“, a spus Constantin Panciuc, din comuna Bosanci. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava vor să-i determine pe ţărani să sacrifice porcii potrivit normelor europene şi au cumpărat opt asomatoare.

Acestea urmează să fie distribuite în zona Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi şi Vatra Dornei. În funcţie de numărul solicitărilor vor mai fi aduse şi altele. „Încercăm să facem primii paşi, pe care trebuia să-i realizăm mai demult“, a declarat Petre Dulgheru director DSVSA. Asomarea este o metodă modernă de sacrificare, acceptată de normele europene, prin care animalul este paralizat prin împuşcare cu un „glonte captiv“ înainte de a fi sacrificat.

Amenzi de 10.000 de lei

„Trebuie să-i facem pe oameni să înţeleagă că asomarea este umană şi normală. Înainte de a-i lua viaţa unui animal trebuie să procedezi corect. Asomarea scuteşte animalul de suferinţă, iar calitatea cărnii prin această metodă este mult mai bună“, a completat şeful DSVSA.Sucevenii care-şi sacrifică porcii prin vechi metode tradiţionale riscă amenzi cuprinse între 100 şi 10.000 de lei. Până în prezent, inspectorii DSVA n-au aplicat nicio amendă în acest sens.


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei