Pentru a doua oară în ultimele luni: Zeci de turişti, blocaţi în telescaun, la Vatra Dornei

Pentru a doua oară în ultimele luni, telescaunul din staţiunea Vatra Dornei s-a blocat din nou zilele trecute, cu zeci de turişti pe traseu.

În octombrie 2010, 43 de adulţi şi copii au rămas blocaţi în aer şi a fost nevoie de intervenţia salvamontiştilor pentru coborârea în siguranţă a turiştilor înspăimântaţi de ceea ce li s-ar putea întâmpla.

Administratorul telescaunului, Ilie Boancheş, declara la vremea respectivă a fost vorba de un rulment stricat, “se poate întâmpla şi la un Mercedes”, şi că e singurul incident de acest gen din ultimii 20 de ani.

Tot atunci a fost şi un control de la Prefectură, în urma căruia nu s-au găsit probleme în exploatarea instalaţiei.

Zilele trecute, însă, vineri, în jurul orei 13:00, telescaunul s-a oprit din nou. De data acesta erau în jur de 25 -30 de turişti, adulţi şi copii.

Potrivit şefului ISU Suceava, colonelul Ion Burlui, turiştii au rămas blocaţi la circa 6-7 metri înălţime, defecţiunea fiind remediată în scurt timp.


“S-au blocat două role de la telescaun. Turiştii nu au fost în pericol”, a precizat colonelul Burlui.


COMUNICAT: Campania de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului ,,SĂRBĂTORI ÎN SIGURANŢĂ !” - VIDEO

R O M Â N I A
INSPECTORATUL GENERAL AL POLIŢIEI ROMÂNE
  INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEŢEAN SUCEAVA

COMPARTIMENTUL DE ANALIZA SI PREVENIRE A CRIMINALITATII



PREVENIREA FURTURILOR DIN GENŢI ŞI BUZUNARE

Comunicat de Presă – Vatra Dornei Live 21.04.2011


           Având în vedere apropierea Sărbătorilor de Paşti 2011, sub deviza ,,Sărbători în Siguranţă!”, în perioada 18 aprilie – 02 mai 2011, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava derulează o campanie de prevenire a infracţionalităţii prin promovarea unor recomandări menite să diminueze riscul victimal specific în această perioadă a anului.
          Infracţionalitatea este un fenomen care evoluează şi suferă modificări alături de societatea în care se manifestă. Previzionarea unor elemente ne natură economică şi socială poate constitui, totodată, baza prognozării evoluţiei fenomenului infracţional.
           Perioada Sărbătorilor celebrate la nivel local sau naţional (Sărbători de Iarnă, Sărbători Pascale, Sărbători ale Oraşului, hramuri, etc.) coincide, deseori cu organizarea unor evenimente ce implică aglomerări de persoane dar şi creşterea afluxului de cumpărători în magazine şi hypermarket-uri. În plus, în toate aceste perioade, pe raza judeţului nostru se înregistrează o creştere semnificativă a numărului  de turişti.
           Din păcate, spiritul sărbătorilor se răsfrânge uneori şi în mod negativ asupra cetăţenilor, prin scăderea gradului de prudenţă şi atenţie a acestora faţă de potenţialele pericole şi ameninţări.
          O analiză a situaţiei infracţionale realizată pe o perioadă de doi ani a scos în evidenţă faptul că lunile de primăvară (în special aprilie – mai) reprezintă începutul ascendent al fenomenului infracţional în situaţia operativă anuală.
           Aglomeraţia şi agitaţia care se creează în preajma Săbătorilor de Paşti, în special în zona urbană, atrag ca un magnet „şuţii”, adică hoţii de buzunare, poşete, genţi. De aceea trebuie să fiţi foarte atenţi pentru a evita evenimente neplăcute. Pentru că pentru unii câţiva lei furaţi dintr-un portofel nu înseamnă mare lucru, dar gândiţi-vă atunci la acte, la efortul şi timpul pierdut pentru refacerea lor!
          Opinia publică tratează furturile din genţi şi buzunare ca infracţiuni minore. Este o percepţie falsă, indusă probabil de valoarea, de regulă mică, a prejudiciului. Pericolul social al faptei este, însă, unul foarte mare. Doar neatenţia victimei împiedică un contact vizual şi fizic direct cu infractorul. De la un furt din buzunare la tâlhărie poate fi un singur pas. Nu se poate aprecia reacţia infractorului în cazul în care este surprins cu mâna în buzunarul sau geanta victimei. Pentru a-şi asigura scăparea nu se va sfii să împingă, să lovească, să agreseze.
           În anul 2010, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava s-au înregistrat 77 de infracţiuni de furt din genţi şi buzunare. Pentru evitarea unor astfel de situaţii Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii face următoarele precizări şi recomandări:
           Hoţii din buzunare/genţi, atât femei cât şi bărbaţi - acţionează cel mai adesea în locuri aglomerate: pieţe, magazine, mijloace de transport în comun, în grupuri de 3-5 persoane, fiecare ştiind forte bine ce are de făcut. Unul dintre ei creează o diversiune – se împinge, de exemplu, altul, bine antrenat în acest sens, sustrage portofelul şi îl dă mai departe, la a doua sau a treia mână. Cel care sustrage portofelul are, de regulă, o haină sau o pungă/plasă cu care maschează mâna cu care „operează”.
          Pentru a evita aceste evenimente, recomandăm doamnelor şi domnişoarelor să să fie mai precaute la modul în care poartă poşeta: întotdeauna aceasta să fie imobilizată de braţ sau să o ţină în partea din faţă a corpului, lipită de haină.
          De asemenea, evitaţi transportarea unor sume mari de bani dacă nu vă luaţi măsuri de siguranţă corespunzătoare!! Dacă , totuşi, aveţi asupra Dvs.aceste sume, nu ţineţi toţi banii într-un singur loc!
          Bărbaţii ar fi bine să poarte portofelul într-un buzunar interior, în partea din faţă, cât mai aproape de corp! În nici un caz nu purtaţi banii în buzunarele din spate sau în cele laterale!!
          Nu purtaţi portofelul în plase! uneori hoţii taie cu o lamă sacoşa şi veţi ajunge acasă făfră bani/acte! de asemenea
          În mijloacele de transport în comun sau atunci când staţi la rând pentru cumpărături, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuiţi!
          Nu păstraţi în acelaşi loc banii, actele şi cheile de la casă! Dacă totuşi aţi făcut această imprudenţă şi vi s-au sustras cheile şi actele, schimbaţi de îndată sistemul de închidere a uşii locuinţei şi anunţaţi furtul actelor de identitate!
          Când faceţi o plată, nu scoateţi toţi banii pe care îi aveţi, nu-i număraţi în văzul tuturor!
          ATENŢIE !!! Reţineţi cât mai multe semnalmente ale autorului : înălţime, trăsături ale feţei, semne particulare, vestimentaţie, particularităţi în vorbire sau comportament şi sesizaţi în cel mai scurt timp Poliţia la tel. 112, pe cât posibil chiar de la locul producerii faptei! Indiferenţa nu face decât să sprijine infractorii!

 
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava vă urează
Sărbători Fericite – Sărbători în Siguranţă !









Apele minerale sunt valorificate doar în procent de 9%

Gradul de valorificare a apelor minerale din judeţul Suceava este de doar 9%, se arată într-un raport prezentat, marţi, de Compartimentul de inspecţie teritorială Câmpulung Moldovenesc, din subordinea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), în şedinţa Colegiului Prefectural.

Potrivit raportului, în judeţ există un mare număr de surse de ape minerale carbogazoase şi necarbogazoase (apă plată), iar gradul real de valorificare a acestora este de aproximativ 9%.

Astfel, la Poiana Negri, rezervele calculate sunt de 345,6 mc/zi, cu o capacitate îmbuteliabilă anuală de 126.144 mc, la 252 zile lucrătoare acesta fiind de 87 milioane litri, iar gradul de valorificare realizat în 2008 este de aproximativ 45%, în timp ce apa Poiana Vinului are rezerve calculate de 285,2 mc/zi, iar la 252 de zile lucrătoare capacitatea îmbuteliabilă este de 71,87 milioane litri, gradul de valorificare realizat în 2008 fiind de 80%.

La Dorna Cândrenilor, capacitatea de îmbuteliere este de 21,32 milioane litri anual, cu un grad de valorificare realizat în anul 2008 de 42%, iar la Roşu de 21,32 milioane de litri anual, cu un grad de valorificare realizat în anul 2008 de 30%.

La Poiana Coşnei rezervele calculate sunt de 20 de mc/zi, cu o capacitate îmbuteliabilă de 5,040 milioane litri pe an, iar gradul de valorificare realizat în anul 2006 a fost de 15 %, în timp ce la Moara Dracului unde se îmbuteliază apă plată rezervele în evidenţă sunt de 120 milioane litri anual şi se valorifică, în prezent, circa 20%.

La Izvorul Alb, rezervele omologate de apă plata sunt de 382,7 mc/zi, cu o capacitate îmbuteliabilă anul de 96,5 milioane litri şi se valorifică în procent de circa 20%.

Sursa citată subliniază că potenţialul zonei este extrem de mare, cifrându-se la circa 800 mc/zi, ceea ce permite să se îmbutelieze cel putin 200 milioane litri anual.

Totodată, la Dealul Floreni, unde Dorna Apemin SA urmează să perfecteze concesiunea, producţia nefiind încă începută, rezervele sunt de 86,4 mc/zi cu o capacitate îmbuteliabilă de 21,32 milioane litri anual.

La Panaci, zăcământul de ape minerale carbogazoase şi plate a fost pus în exploatare în anul 2010, cu rezultate extrem de bune, iar rezervele se cifrează la circa 350 mc/zi, ceea ce ar însemna, dacă ar fi desfacere pe piaţă, o cantitate îmbuteliată de aproximativ 5 - 6 milioane de litri pe an, resurse asemănătoare de ape plate fiind şi la Dorna Arini, unde zăcământul este în ultima fază de explorare, urmând ca în anul 2012 să intre în exploatare.

Apele minerale terapeutice din Vatra Dornei şi mofeta Negresto se utilizează numai pentru uz extern, în balneo terapie la Staţiunea Balneară Vatra Dornei, iar gradul de valorificare este scăzut, fiind la 50% din potenţialul de rezerve existent, iar în partea de sud vest a oraşului Vatra Dornei, la Negreşti, în apropierea mofetei, există un foraj cu apă minerală de balneaţie ce debitează, dar nu este utilizat.


Potrivit raportului, apele minerale din Bazinul Dornelor, existente astăzi în evidenţa statului, sunt valorificate într-un procent de 40 - 50%, dar aceste rezerve omologate se referă doar la sursele active, fără a fi incluse cele în conservare, cele abandonate sau cimentate.

În condiţiile în care activitatea este foarte rentabilă, cheltuielile de producţie nedepăşind 700 lei la 1.000 lei producţie marfă, deci putem vorbi de o rentabilitate de circa 30%, se naşte întrebarea: de ce apa minerală este scumpă în România, varietatea produselor este relativ redusă şi ce impact va avea integrarea României în UE asupra dezvoltării acestei activităţi. În condiţiile în care ape minerale carbogazoase şi plate vor intra masiv pe piaţa europeană, ne aşteptăm în viitorii cinci ani la dublarea producţiei actuale', se arată în raport.


S-au desemnat reprezentanţii pentru finala Festivalului „Muzritm”

La Vatra Dornei, în sala Casei de Cultură „Platon Pardău”, s-a desfăşurat pe 15 aprilie etapa judeţeană a celei de-a XVII-a ediţii a Festivalului naţional de interpretare vocal-instrumentală a muzicii uşoare pentru copii şi tineret „Muzritm”.

La concurs au participat solişti vocali, instrumentişti şi formaţii de la cluburile copiilor din Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Rădăuţi, Vatra Dornei, de la Centrul Şcolar Câmpulung Moldovenesc, Şcoala cu clasele I-VIII „Iorgu G. Toma” Vama şi Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava.

În urma evoluţiilor artistice, juriul, alcătuit din prof. Liviu Melinte, preşedinte, prof. Constantin Belciug, ambii de la Colegiul Naţional de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, şi prof. Vasile Moroşan, directorul Clubului Copiilor şi Elevilor Vatra Dornei, a stabilit ocupanţii locului I, care vor reprezenta judeţul Suceava în faza finală a competiţiei. La categoria formaţii de muzică uşoară, gupa de vârstă 7 - 11 ani, locul I a revenit formaţiei „Floare de Colţ” de la Clubul Copiilor şi Elevilor Câmpulung Moldovenesc, la categoria de vârstă 11 - 15 ani, formaţiei „30°”de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava,iar la grupa de vârstă 15 - 19 ani, trupei „Whispers” a Clubului Copiilor Gura Humorului.

La categoria grupuri vocal-instrumentale, locul I la gupa de vârstă 7 - 11 ani a revenit grupului „Flori de Primăvară” al Clubului Copiilor şi Elevilor Vatra Dornei, iar la grupa de vârstă 15 - 19 ani, grupului „Nord-Est” al Clubului Copiilor şi Elevilor Vatra Dornei.

Dintre solişti vocali s-au remarcat, la grupa de vârstă 11 - 15 ani, Loredana Costea, Clubul Copiilor Vatra Dornei, şi Sabina Panciuc, de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava. La gupa de vârstă 15 - 19 ani, locul I i-a revenit Cristinei Chiselenco, de la Filiala Siret a Clubului Copiilor Rădăuţi, şi Andreei Plaiu, de la Clubul Copiilor Gura Humorului.


Dintre soliştii instrumentişti s-a remarcat Elena Niţescu – orgă, de la Centrul Şcolar Câmpulung Moldovenesc.

Aşa cum am aflat de la directorul Clubului Copiilor şi Elevilor Vatra Dornei, prof. Vasile Moroşan, etapa naţională a festivalului se va desfăşura în perioada 15-17 iulie 2011, la Vatra Dornei. Festivalul de muzică uşoară „Muzritm”, care în acest an se află la cea de a XVII-a ediţie, este singurul concurs de muzică uşoară pentru copii şi elevi din România unde evoluţiile scenice se desfăşoară live, fiind inclus în Calendarul activităţilor educative extraşcolare al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.


ANUNT - S.C. CARPATHIAN SPRINGS S.A. angajeaza microbiolog

Detalii Anunt: S.C. CARPATHIAN SPRINGS S.A. Vatra Dornei (Aqua Carpatica), angajeaza Microbiolog pentru Laborator de Microbiologie.

Conditii de angajare :
- studii superioare
- experienta in domeniu microbiologiei
- varsta maxima 45 de ani;

Asteptam CV-urile la tel/fax: 0230 372 250 sau email aurica_petrisor@yahoo.com, pana la data de 30.04.2011.


Nume Firma: SC CARPATHIAN SPRINGS S.A.

Telefon: 0744 323 339



Prins beat la volan în miez de noapte

Conducătorul auto emana miros de alcool, astfel că a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o concentraţie de alcool pur în aerul expirat de 1,10 mg/l.

Azi noapte, la ora 00.50, un echipaj de poliţie rutieră a oprit pe strada Republicii din municipiul Vatra Dornei un autoturism condus de Gheorghe S., de 57 ani, localnic, posesor al permisului de conducere categoriile „B,BE,C,CE”.

Conducătorul auto emana miros de alcool, astfel că a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o concentraţie de alcool pur în aerul expirat de 1,10 mg/l. Gheorghe S. a fost condus la Spitalul Municipal Vatra Dornei în vederea recoltării probelor biologice de sânge, însă a refuzat recoltarea.


În cauză s-a întocmit dosar penal ce urmează a fi soluţionat procedural.


Primarul Moraru raspunde acuzatiilor - VIDEO

Peste scanteile iscate la nivelul conducerii municipiului Vatra Dornei, toarna benzina Prefectura Suceava, care ar trebui sa aiba un statut apolitic. Neregulile pe care Institutia Prefectului le-a transmis in presa locala au fost dezmintite de catre edilul Ioan Moraru. Ba mai mult, acesta a aratat ca nu a fost nimic ilegal în licitatia pentru repararea drumurilor din municipiul Vatra Dornei, asa cum a sugerat comunicatul Prefectului, Sorin Arcadie Popescu.






Lansarea “Destinaţiei Ecoturistice Ţara Dornelor”

Astăzi a avut loc la Vatra Dornei lansarea “Destinaţiei Ecoturistice Ţara Dornelor”.

Manifestarea este organizată de Asociaţia de Ecoturism din România, în parteneriat cu Asociaţia de Ecoturism Ţara Dornelor şi are ca invitaţi reprezentanţii Ambasadei Norvegiei în România, ai Ministerului Mediului şi Pădurilor, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Regiei Naţionale a Pădurilor – Direcţia de Arii Protejate, ai administraţiilor locale şi administraţiei judeţene şi agenţi economici locali.

După cuvântul introductiv al lui Basarab Bârlădeanu, directorul Parcului Naţional Călimani, despre oportunitatea de dezvoltare a ecoturismului în Parcul Naţional Călimani, Andrei Blumer, preşedintele Asociaţiei de Ecoturism din România, şi Alina Ioniţă, preşedinta Asociaţiei de Ecoturism Ţara Dornelor, vor prezenta strategia de ecoturism a zonei şi măsurile necesare în derularea proiectului şi încadrarea destinaţiei Ecoturistice Ţara Dornelor în contextul european.

Aşa cum am aflat de la şeful Serviciului Turism Salvamont, Petru Ariciuc, finalizarea proiectului „Ecoturism în Ţara Dornelor” lansează o destinaţie model de ecoturism la nivel european.

Proiectul Primăriei Vatra Dornei „Promovarea produsului turistic Ţara Dornelor” a fost adus în atenţia celor prezenţi de şeful Serviciului Turism Salvamont, Petru Ariciuc, după care Camelia Raceanu, membră a Fundaţiei de Speologie „Club Speo Bucovina”, a prezentat programele de conştientizare şi educaţie cu privire la energia din surse regenerabile ca măsuri convergente de dezvoltare a destinaţiei de ecoturism. Apoi a fost programată o vizită în teren pe poteca tematică „12 Apostoli”, sub conducerea rangerilor Parcului Naţional Călimani.


Evenimentul este realizat în cadrul proiectului „Ecoturism în Ţara Dornelor – un instrument pentru conservarea naturii”, finanţat de către Guvernul Norvegiei prin intermediul Programului Norvegian de Cooperare pentru creştere economică şi dezvoltare sustenabilă în România, implementat de către Fundaţia de Speologie „Club Speo Bucovina”, în parteneriat cu Community Based Natural Resource Management Network – Norvegia şi Asociaţia de Ecoturism din România.

Proiect privind dezvoltarea infrastructurii de vizitare din Parcul National Calimani, derulat la Vatra Dornei (VIDEO)

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, împreună cu Administraţia Parcului Naţional Călimani au prezentat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, care a avut loc în municipiul Vatra Dornei, perspectivele asupra proiectului Dezvoltarea infrastructurii de vizitare şi constientizarea comunităţilor locale din Parcul Naţional Călimani, proiect al cărui contract de finanţare a fost semnat la începutul lunii octombrie 2010.

Prezent la întâlnire în calitate de director al Administraţiei Parcului Naţional Călimani, Basarab Bîrlădeanu a realizat un mic istoric al Parcului Călimani, amintind faptul că încă din anii 70 au existat preocupări privind declararea Parcului Naţional Călimani: “Printr-o decizie a comitetului executiv al Consiliului Judeţean iniţial s-a declarat Rezervaţie Geologică 12 Apostoli. În anul 1971 Comitetul executiv al CJ Suceava a declarat pentru prima dată Parcul Naţional Călimani cu o suprafaţă de 15.300 de hectare”, a afirmat şeful parcului.

Basarab Bîrlădeanu a explicat că toate aceste acţiuni nu au avut finalitate şi că de-abia în anul 1990 printr-un ordin al Ministerului Agriculturii Pădurilor şi Protecţiei Mediului s-a pus problema înfiinţării Parcului Naţional. Din păcate, nici această acţiune nu a avut finalitate, iar abia în anul 2000, prin legea 5 privind Amenajarea Teritoriului a fost declarat Parcul Naţional Călimani. „Din anul 2009 prin hotărârea de Guvern 229 privind reorganizarea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, am devenit persoană juridică, iar de atunci suntem preocupaţi de administrarea eficientă a ariei protejate Parcul Naţional Călimani”, a completat directorul Administraţiei Parcului Naţional Călimani.

Echipa care lucrează în cadrul proiectului este formată din 14 persoane care administrează o suprafaţă de 24.556 de hectare pe suprafaţa a patru judeţe (Suceava, Bistriţa, Mureş, Harghita).

Proiectul a fost aprobat la nivelul Regiunii 1 Nord – Est, pe Axa Prioritară 4 „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protecţia Naturii”, Programul Operaţional Sectorial de Mediu şi are o valoare totală de 3.807.966 lei, din care valoarea eligibilă este de 3.134.958 lei (finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională şi bugetul de stat), perioada de implementare fiind 01.10.2010-01.12.2012.

Conform responsabilului pe relaţii cu comunităţile al Administraţiei Parcului Naţional Călimani, Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva, Cristinel Ortoanu, principalul obiectiv al proiectului constă în îmbunătăţirea stării de conservare a biodiversităţii Parcului Naţional Călimani în scopul reducerii impactului negativ asupra speciilor şi habitatelor prin crearea unor condiţii optime de vizitare şi informare. „Pe lângă acest obiectiv, importante sunt asigurarea infrastructurii de vizitare, dar orientată spre protecţia speciilor şi a habitatelor de interes comunitar şi naţional, creşterea gradului de informare în rândul comunităţilor locale, creşterea gradului de responsabilitate ecologică a comunităţilor locale pe perioada derulării proiectului şi creşterea gradului de implicare a factorilor interesaţi din cadrul comunităţilor aferente în procesul de creştere a gradului de siguranţă a stării de conservare pe perioada derulării proiectului”, a menţionat Cristinel Ortoanu.

Acesta a mai precizat că se urmăreşte construirea unui centru de vizitare şi a două puncte de informare, unul la Panaci, în satul Păltiniş, iar altul la Poiana Ştampei, în zona Căsoi, fiecare cu o suprafaţă de 30 de metri pătraţi. Concret, centrul de vizitare va fi amplasat în satul Dăneşti din comuna Şaru Dornei, pe o suprafaţă de 3300 metri pătraţi, acolo unde va fi amplasată o construcţie de 1100 metri pătraţi care va cuprinde: o recepţie, un spaţiu expoziţional modular, amenajarea unui interior de casă specifică zonei şi utilarea ei cu obiecte folosite în trecut, o zonă de minerit, o zonă de prezentări audio-video, o zonă în care vor fi prezentate activităţi tradiţionale din jurul parcului, o zonă de promovare, iar lângă clădire va fi amenajat un turn din lemn din care vizitatorii vor putea observa zone interesante din spaţiul Parcului Naţional Călimani. Clădirea va mai avea o sală de conferinţe, un dormitor destinat voluntarilor cu care cei implicaţi în proiect vor avea colaborări, un spaţiu multifuncţional care va fi folosit în special pentru expunerea de lucrări, dar şi pentru orele de educaţie ecologică care se vor desfăşura în cadrul Parcului, un birou al responsabililui de centru şi o minibibliotecă.

„La cele două puncte de informare va fi amenajat câte un spaţiu pentru vizitatori în care vor găsi panouri cu informaţii generale despre parc, un touch screen din care vor afla informaţii despre parc, dar şi despre obiectivele din zona localităţii unde se află”, a completat responsabilului pe relaţii cu comunităţile.


Turiştii care vor vizita Parcul Naţional Călimani vor avea parte de un ghid, care va avea grijă ca grupul să respecte regulile de igienă şi ecologizare în zonă.


UPDATE: Firma care a câştigat repararea străzilor din Vatra Dornei, înfiinţată cu 2 zile înaintea licitaţiei

O comisie constituită prin ordin al prefectului de Suceava, Sorin Popescu, a constatat că licitaţia pentru modernizarea şi repararea drumurilor din municipiul Vatra Dornei a fost ilegală, iar firma care a câştigat licitaţia se înfiinţase cu două zile înainte de a participa la această selecţie.

Potrivit unui comunicat de presă al Prefecturii Suceava, prefectul judeţului, Sorin Popescu, a dispus constituirea unei comisii care să verifice respectarea prevederilor legale privind licitaţia organizată la Primăria municipiului Vatra Dornei în cursul lunii februarie, pentru proiectarea, modernizarea, repararea şi întreţinerea drumurilor şi străzilor din oraş.

În urma analizării documentaţiei care a stat la baza procedurii de atribuire a ofertei câştigătoare au fost constatate mai multe nereguli, cea mai gravă fiind că demersul organizării procedurii de achiziţie publică prin licitaţie deschisă nu a avut susţinerea Consiliului Local, iar primarul nu a fost împuternicit prin hotărârea CL să reprezinte interesele unităţii administrativ-teritoriale în vederea finanţării şi realizării acestui proiect de interes public local.

Comisia a mai constatat că documentaţia tehnico-economică aflată la baza organizării procedurii de achiziţie publică prin licitaţie publică nu are avizul sau aprobarea Consiliului Local, iar în acordul-cadru de lucrări nu sunt prevăzute obligaţiile pe care operatorul economic şi le-a asumat prin propunerea tehnică, preţul unitar pe care operatorul economic l-a prevăzut în propunerea financiară şi pe baza căruia se va determina preţul fiecărui contract atribuit ulterior.

Totodată, verificările au relevat că firma care a câştigat licitaţia, SC Asfalt Super SRL Blejoi Prahova, a fost înfiinţată cu două zile înainte de a depune oferta de participare şi are acelaşi unic administrator cu SC Condorii Sult SRL Ploieşti, firmă care nu a putut participa la licitaţie din cauza datoriilor faţă de bugetul asigurărilor sociale şi de stat, dar asigură susţinerea economică şi financiară a SC Asfalt Super SRL Blejoi Prahova, care are ca obiect de activitate principală lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale.

Comisia de control a stabilit că Primăria nu a estimat valoarea contractului acord-cadru pe baza calculării şi însumării tuturor sumelor plătibile pentru îndeplinirea contractului respectiv, fără taxa pe valoarea adăugată, şi nici nu a solicitat operatorului economic care participă la procedura de achiziţie publică, cât şi persoanei juridice care o susţine, să facă dovada situaţiei sale economice şi financiare.

Mai mult, aceste cercetări au arătat că Primăria Vatra Dornei a utilizat în mod abuziv sau impropriu acordurile-cadru, astfel încât să împiedice, să restrângă sau să distorsioneze concurenţa.

În urma constatărilor comisiei de verificare, prefectul Sorin Popescu a transmis concluziile Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, Camerei Judeţene de Conturi Suceava, Inspectoratului de Concurenţă Suceava, Primăriei municipiului Vatra Dornei şi Consiliul Local Vatra Dornei, care să dispună măsuri atât pentru anularea licitaţiei publice şi implicit a acordului cadrul încheiat, cât şi pentru determinarea posibilelor implicaţii de natură contravenţională sau penală.



Primarul municipiului Vatra Dornei, Ion Moraru, a declarat corespondentului MEDIAFAX că este surprins de rezultatele controlului dispus de prefect, mai ales că echipa care a verificat documentaţia nu a constatat nicio neregulă pe durata controlului.

"Tot ce a stat la baza licitaţiei a fost corect", a spus primarul.

El a arătat că aşteaptă ca punctul de vedere al comisiei să îi fie transmis oficial, ci nu prin presă, după care va acţiona în consecinţă.

Moraru a subliniat că mai multe aspecte din concluziile prezentate în comunicatul Prefecturii nu sunt susţinute, exemplificând cu indicatorii tehnico-economici care fuseseră aprobaţi de CL Vatra Dornei încă din 2007.


Şase luni de închisoare cu suspendare, după ce, beat la volan, a călcat un copil pe trotuar

Condamnările date de instanţele de judecată din judeţ împotriva şoferilor care omoară oameni nu încetează să surprindă neplăcut. Şoferi băuţi care au accidentat mortal pietoni care se deplasau regulamentar au scăpat doar cu pedepse de doi-trei ani de închisoare cu suspendare, prevederile Codului Penal, blânde cu acest tip de infracţiune, fiind invocate cel mai adesea. O ultimă decizie a judecătorilor le întrece însă pe toate: un şofer beat turtă, care a trecut peste un copil pe trotuar, a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare.

23 iulie 2010. Strada Foresta din municipiul Vatra Dornei, la ieşirea din staţiune spre Dorna Arini.

Anton David, un copil în vârstă de 14 ani, mergea cu o bicicletă, pe trotuar, în apropiere de locuinţa familiei sale. Conform anchetei agenţilor de la Biroul Rutier al Poliţiei municipiului Vatra Dornei, Marius George Pâslariu, în vârstă de 26 de ani, şi el localnic, circula cu viteză excesivă la volanul unui autoturism Ford Mondeo, pe direcţia Vatra Dornei - Dorna Arini. Intrat într-o curbă deosebit de periculoasă, acesta a scăpat maşina de sub control, spre stânga, iar tragedia nu a mai putut fi evitată. Şoferul a intrat pe sensul opus de mers, apoi a urcat pe trotuar şi l-a lovit în plin pe copilul de 14 ani. Maşina a trecut cu roţile peste corpul minorului, oprindu-se după ce s-a izbit violent de un stâlp din beton.

Ca o ironie a sorţii, din impact, copilul a fost târât până în curtea cimitirului din apropiere. Personalul medical ajuns la faţa locului nu a mai putut face nimic. Cu leziuni grave la cap şi cu corpul zdrobit, acesta a murit în scurt timp.


Şoferul a stat în spital, apoi în arest preventiv

Şoferul a fost rănit în urma impactului, ajungând la spital. Rezultatele probelor biologice de sânge au arătat de ce şoferul nu şi-a mai putut controla maşina. Proba ajunsă la poliţiştii anchetatori a arătat o concentraţie de 2,25 grame per litru alcool în sânge.

Tânărul şofer a stat în spital mai bine de două săptămâni, la Suceava şi apoi la Iaşi. Cum au considerat că au în faţă un caz de ucidere din culpă extrem de grav, fără circumstanţe atenuante, având în vedere starea avansată de ebrietate a şoferului, poliţiştii din Vatra Dornei l-au arestat pe acesta, pe 9 august 2010, la ieşirea din spital, pe baza ordonanţei de reţinere pentru 24 de ore.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei l-au prezentat apoi instanţei locale, cu propunere de arestare preventivă. Judecătorii din Vatra Dornei au acceptat atunci propunerea, astfel că inculpatul a stat în arest preventiv de pe 13 august şi până pe 10 septembrie 2010. În total aşadar, aproape o lună de arest preventiv.

Condamnat la şase luni cu suspendare şi la plata spitalizării

Pentru familia victimei, lovitura avea să vină din partea aceleiaşi Judecătorii Vatra Dornei, pe data de 10 martie 2011. Pentru ucidere din culpă în formă agravantă pe fond de consum de alcool, Marius George Pâslariu a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare. Conform aceleiaşi decizii, inculpatul a fost obligat să-şi plătească spitalizarea, având de achitat Spitalului Judeţean Suceava suma de 657,78 lei şi Spitalului Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. Nicolae Oblu" Iaşi suma de 1.123,18 lei. De asemenea, inculpatul a mai fost pus să plătească 550 de lei cheltuieli de judecată.

Cât despre pretenţiile civile ale părinţilor copilului de 14 ani, instanţa a decis disjungerea cauzei, aceasta judecându-se separat.

Procurorii au făcut recurs

Nemulţumit de decizia instanţei de a-l condamna la şase luni de închisoare cu suspendare, procurorul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei, care a instrumentat dosarul, a făcut recurs, care se va judeca la Curtea de Apel Suceava.


Răniţi din cauza unei şoferiţe care nu a acordat prioritate

Doi tineri au ajuns la spital după ce maşina în care se aflau, condusă regulamentar, a ajuns într-un stâlp, accidentul petrecându-se din cauza unei şoferiţe care nu a acordat prioritate. Accidentul s-a produs duminică, în jurul orei 16.30, pe strada Calea Transilvaniei, în municipiul Vatra Dornei.

Din ancheta poliţiei rezultă că Rodica Holobîcă, o femeie în vârstă de 38 de ani, localnică din Vatra Dornei, aflată la volanul unei maşini VW, a ieşit de pe o stradă secundară pe Calea Transilvaniei fără să se asigure, ţâşnind în faţa unui alt VW, condus de un tânăr în vârstă de 24 de ani, din Cluj-Napoca. Încercând să evite impactul, acesta din urmă a tras puternic de volan, izbind un stâlp de iluminat public.

În urma impactului, doi pasageri din maşina care circula regulamentar, şi ei din Cluj, aflaţi pe bancheta din spate, au ajuns la spital. Un tânăr de 24 de ani a fost rănit uşor, în timp ce o tânără de 20 de ani are leziuni mai serioase, o fractură la degetele unei mâini.

Conducătorii auto au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ în ambele cazuri, după care li s-au recoltat şi probe biologice de sânge.



Un autocar cu elevi, la un pas de a se prăbuşi de la 50 de metri înălţime

Un autocar în care se aflau aproximativ 30 de elevi, români şi spanioli, însoţiţi de cadre didactice, a fost la un pas de a se răsturna de la aproximativ 50 de metri înălţime, în afara localităţii Iacobeni, un parapete metalic salvându-le viaţa şoferului şi pasagerilor.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, incidentul s-a petrecut sâmbătă, în jurul orei 12:00, pe DN 17.

Vasile G., în vârstă de 55 de ani, din municipiul Bacău, era la volanul autocarului care venea de la Bistriţa şi în care se aflau elevi români şi spanioli, care au fost împreună într-o excursie organizată de cadrele didactice. Aproape de Iacobeni, informează poliţia, ningea abundent, iar din cauza vitezei neadaptate la condiţiile de drum, în succesiune de curbe, şi a vizibilităţii extrem de reduse, într-o curbă la stânga, şoferul a acroşat cu partea laterală dreapta a autocarului zidul de protecţie a versantului din dreapta, după care a pierdut controlul asupra direcţiei de mers, a pătruns pe sensul opus şi a intrat în coliziune cu parapetul metalic de protecţie a drumului din partea stângă.

Au fost câteva secunde de coşmar pentru zecile de suflete din autocar. După parapetul în care s-a oprit autocarul era o diferenţă de nivel de aproximativ 50 de metri, incidentul rutier fiind cât pe ce să se transforme într-o tragedie. „Din accident a rezultat avarierea autocarului, distrugerea parapetului metalic de protecţie a drumului şi vătămarea corporală uşoară a unei pasagere în vârstă de 17 ani, din municipiul Bistriţa, judeţul Bistriţa-Năsăud”, precizează poliţia. Cadrele didactice şi elevii au fost duşi la o pensiune din apropiere, de unde, câteva ore mai târziu, au fost preluaţi de un alt autocar şi duşi la destinaţie.


A doborât parapetul şi s-a oprit cu maşina în şanţ

Tot sâmbătă, în jurul prânzului, a avut loc un alt accident rutier, în zona Dornelor. De data aceasta pe DN 17 B, în satul Ortoaia, comuna Dorna Arini. Sînziana A., în vârstă de 23 de ani, din comuna Sadova, se afla la volanul unui autoturism şi, într-o curbă deosebit de periculoasă la stânga, pe fondul vitezei neadaptate la condiţiile de drum, carosabil umed, maşina a derapat, şoferiţa a pierdut controlul direcţiei de mers şi a intrat in coliziune cu parapetul de protecţie din beton, oprindu-se în şanţul din dreapta drumului.
Din fericire, tânăra conducătoare auto s-a ales doar cu câteva leziuni uşoare, neimpunându-se internarea în spital.


Se caută cea mai frumoasă suceveancă

Shopping City Suceava şi agenţia Just Models vor organiza în curând un concurs de miss, în urma căruia va fi aleasă cea mai frumoasă suceveancă.

Până atunci, la sfârşitul săptămânii viitoare, vor fi organizate preselecţii în mai multe localităţi ale judeţului, pentru alegerea fetelor care vor participa la concursul intitulat “Miss Bucovina”, cu premii în valoare de 3.000 de euro.

Sâmbătă, 16 aprilie a.c., se vor organiza preselecţii la Vatra Dornei - Club Katharsis, ora 10:00, la Câmpulung Moldovenesc – hotel Zimbru, ora 15:00, şi la Gura Humorului – Best Western, ora 18:00.

A doua zi, duminică, se vor alege cele mai frumoase fete din zona Fălticeni –restaurant El Paso, ora 10:00, şi Rădăuţi – restaurant Carisma, ora 14:00.

Duminică seară, începând cu ora 18:00, se va organiza o preselecţie şi la Suceava, la centrul comercial Shopping City (City Gallery).




Lucrări de patru milioane de euro la Primăria Vatra Dornei, câştigate de o firmă înfiinţată cu câteva luni în urmă

Vatra Dornei continuă să rămână un univers fascinant când vine vorba de banii publici. Lucrări de patru milioane de euro au fost atribuite printr-o licitaţie care a avut loc în urmă cu o lună de zile unei firme care s-a înfiinţat cu doar câteva luni în urmă. Mai grav este că mai marii Primăriei Vatra Dornei nici măcar nu au prins în bugetul pe anul în curs, aşa cum scrie legea, banii necesari pentru aceste investiţii. Ioan Moraru, edilul-şef al staţiunii de interes naţional Vatra Dornei, spune, în schimb, că totul este legal, şi l-a oferit ca exemplu pe Gheorghe Flutur şi activitatea acestuia din Consiliul Judeţean Suceava pentru a-şi justifica propriile nereguli.

Lucrări pe bani care nu există

În cursul lunii februarie 2011, Primăria Vatra Dornei a organizat o licitaţie cu titlul „proiectarea, modernizarea, repararea şi întreţinerea drumurilor şi străzilor”. Valoarea proiectului este de 186 de miliarde de lei vechi, inclusiv TVA, şi ar urma să se întindă pentru o perioadă de patru ani. Obiectiv lăudabil, numai că prin bugetul Primăriei Vatra Dornei bate vântul.

Licitaţia a devenit motiv de scandal în ultima şedinţă de Consiliu Local din Vatra Dornei, iar cel care a semnalat problema este viceprimarul Mircea Rusu. Acesta a menţionat că totul este un abuz cu acte-n regulă, şi a argumentat prin încălcarea a două legi. Prima dintre acestea este Legea 215/2001 a Administraţiei Publice Locale, care prevede la secţiunea lucrări publice următorul lucru: „Lucrările de construcţie şi reparaţii de interes public finanţate din bugetele comunelor, oraşelor sau judeţelor, se execută doar pe baza unor documentaţii tehnico-economice, avizate sau aprobate de Consiliul Local”. Ori, în acest caz nu s-a întâmplat acest lucru.


Un alt aspect, mai grav decât primul, este stipulat de Legea 273/2006 a Finanţelor Publice, referitor la aprobarea proiectelor de investiţii locale. Conform acestui act normativ, pot fi cuprinse în programul de investiţii publice numai obiectivele pentru care sunt asigurate integral surse de finanţare. Ori, în şedinţa de Consiliu Local din 24 februarie 2011, când s-a votat bugetul pe anul în curs, nu s-a făcut referire la sumele necesare pentru lucrările de reparaţii stradale. Mai mult, licitaţia se desfăşurase deja de două săptămâni, pe 10 februarie 2011.

Câştigătoare, firma unui controversat om de afaceri din Prahova

La licitaţia din 10 februarie au participat trei firme. SC Asfalt Super SRL Prahova a licitat un preţ de 3.048 de lei/mp, fără TVA, SC Argecom SA Piteşti a venit cu o ofertă de 5.745 de lei/mp, fără TVA, iar Calcarul Pojorâta cu 10.726 de lei/mp, tot fără TVA. În final, a fost declarată câştigătoare firma prahoveană, controlată de omul de afaceri Gheorghe Şulţ, deşi diferenţele dintre cele trei oferte sunt foarte mari.

Interesant este că societatea este înfiinţată de doar câteva luni, iar la capitolul experienţă ar trebui să existe un mare semn de întrebare. Iar în ceea ce-l priveşte pe Gheorghe Şulţ, o simplă căutare pe internet arată că firmele acestuia au mai executat lucrări şi în alte zone ale ţării, dar de o calitate îndoielnică, ceea ce a provocat mari nemulţumiri în rândul administraţiilor locale.

Primarul Ioan Moraru a declarat că nu vede nici o problemă în desemnarea drept câştigătoare a unei firme înfiinţată recent. „Legea nu prevede nimic pe această temă, aşa că putea fi înfiinţată şi cu două zile înainte, important e să respecte procedura şi legislaţia. În plus, celelalte firme participante nu au contestat licitaţia, aşa încât eu cred că totul s-a derulat corect”, a spus edilul din Vatra Dornei.

Primarul Moraru: „E o chestiune identică cu cea încercată de Gheorghe Flutur la CJ Suceava”

Primarul Ioan Moraru nu vede nici o încălcare a legii nici în privinţa organizării licitaţiei fără ca sumele destinate lucrărilor să fie prinse în bugetul pe anul în curs. „Dacă vreţi, e o chestiune aproape identică cu cea încercată de domnul Flutur la Consiliul Judeţean Suceava. Am demarat procedurile pentru obţinerea unui credit furnizor, ceea ce înseamnă că vom executa lucrări în 2011 şi 2012 şi le vom plăti după doi ani. Pentru a obţine acest credit furnizor la bancă trebuie să aduci ceva concret, nu doar propuneri. Dacă nu ni se va aproba de către bancă acest credit nu-i nici o problemă, şi asta pentru că tot ce a ţinut de licitaţie am organizat cu oamenii noştri din primărie şi nu au fost cheltuieli suplimentare”, a menţionat primarul din Vatra Dornei.

Ioan Moraru recunoaşte că acordarea unui credit furnizor depinde şi de o serie de garanţii pe care le acordă Guvernul României, dar se arată extrem de optimist în obţinerea acestor privilegii, motivat de faptul că „Vatra Dornei este un brand naţional”. Mai mult, primarul şi-a motivat graba de a organiza această licitaţie prin aceea că anul trecut „nu am reuşit să turnăm nici o lopată de asfalt în Vatra Dornei, şi nu vrem să treacă şi vara asta în acelaşi fel”.

Ioan Moraru a mai ţinut să puncteze că lucrările de 186 de miliarde de lei vechi pentru repararea şi întreţinerea străzilor nu sunt ceva nou, ci doar continuarea unui proiect mai vechi, al cărui studiu de fezabilitate a fost aprobat de Consiliul Local Vatra Dornei în 2005 şi care a mai avut două etape de lucrări, în 2007 şi 2008.


Primarul comunei Poiana Stampei, Elisei Todaşcă, l-a cunoscut pe Filaret Moţco, românul ucis în Afganistan

Trupul neînsufleţit al lui Filaret Moţco (43 de ani), românul ucis săptămâna trecută în Afganistan, va fi repatriat, cel mai probabil, în cursul zilei de mâine. Diplomatul român va fi înhumat în cimitirul din localitatea natală, Izvoarele Sucevei, judeţul Suceava.

Printre cei care l-au cunoscut pe Filaret Moţco se numără şi primarul comunei Poiana Stampei, Elisei Todaşcă.

"Eram maistru forestier la Sectorul Coşna şi aveam la lucru foarte mulţi muncitori harnici din Izvoarele Sucevei, printre care era şi Ion Moţco, tatăl lui Filaret, împreună cu fraţii mai mari ai acestuia, Niculai şi Ioan. În timpul vacanţelor Filaret venea în pădure, la tatăl şi fraţii lui, pentru a-i ajuta la muncă, reuşind astfel să-şi facă singur bănuţi pentru continuarea studiilor. Văzându-i dorinţa pentru studiu şi învăţătură, familia l-a ajutat foarte mult, pentru a ajunge "om cu carte" şi să scape de sărăcie şi munca grea de la pădure, prin ploi şi frig, zăpadă şi ger", a povestit primarul Todaşcă.

Filaret Moţco va fi declarat, postmortem, cetăţean de onoare al comunei natale. "Este un om care ne-a reprezentat cu cinste pe unde a mers. Datoria noastră este să facem măcar puţin în memoria sa", a declarat primarul Mihail Mechno.

Potrivit Biroului de presă al Centrului de Informare al ONU la Bucureşti, repatrierea trupului neînsufleţit al diplomatului Filaret Moţco va fi făcută de ONU care a făcut deja demersurile necesare în acest scop şi se ocupă de eliberarea de acte şi paşaport mortuar, în cooperare cu Ambasada României din Pakistan.


Deoarece cortegiul funerar va trebui să treacă pe drumul dintre Pojorâta şi Izvoarele Sucevei, care arată în anumite zone mai rău ca după bombardamente, autorităţile judeţene au trimis ieri drumarii să refacă drumul.
"Au trimis utilaje şi muncitori care se ocupă de drumul principal, iar cei de la Direcţia Silvică se ocupă de drumul comunal care face legătura cu casa lui Filaret Moţco. Este de muncă destul de mult, dar sperăm că până în ziua în care va fi adus acasă sicriul drumul să fie cât de cât practicabil", a declarat primarul din Izvoarele Sucevei, Mihail Mechno.

SURSA: EVZ.ro

Paste in Bucovina 2011 - Sucevenii vor avea şi anul acesta Lumina Sfântă de la Ierusalim

Sucevenii care vor participa la slujba de Înviere de anul acesta vor avea parte de Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim. Pentru al treilea an consecutiv, Lumina Sfântă va fi adusă la Biserica „Sfânta Înviere” din centrul Sucevei, de unde va fi împărţită la toate lăcaşele de cult din judeţ.

Aducerea Sfintei Lumini în Bucovina face parte din proiectul „Paştele în Bucovina” organizat de Consiliul Judeţean Suceava, care va avea loc în perioada 17 – 26 aprilie. Proiectul va debuta în Duminica Floriilor, când, la ora 13:00, va avea loc deschiderea Târgului de Paşte şi a expoziţiei de gastronomie cu produse de post „Gustă din Bucovina!”. Cele două evenimente se vor desfăşura în faţa Palatului Administrativ din Suceava.

Tot în Duminica Floriilor sucevenii vor putea participa, de la ora 19:00, la recitalul pe care Grigore Leşe îl va susţine la Catedrala Catolică „Sf. Ioan Nepomuk” din Suceava. Recitalul va fi urmat de un spectacol de muzică religioasă şi jocuri de laser care va fi organizat în parcul din faţa Consiliului Judeţean Suceava.

Turiştii care vor vizita judeţul Suceava în perioada 18 – 22 aprilie a.c. vor putea asista la pictarea oului uriaş din apropierea Muzeului Satului Bucovinean.

Tot în această perioadă se va putea practica turismul de familie în gospodăriile ţărăneşti din judeţul Suceava, turiştii având posibilitatea să participe la activităţile specifice din perioada de dinaintea Paştelui, respectiv curăţenia de Paşte, activităţi agricole de primăvară, gătit şi încondeiat ouă.

În biserica din Salina Cacica va fi organizată „Învierea din Adâncuri”

Potrivit programului, luni, 18 aprilie a.c., va începe şi proiectul „Drumul ouălor încondeiate”. Turiştii vor avea la dispoziţie patru rute distincte, iar în fiecare dintre localităţile implicate în acest proiect vor putea fi vizitate ateliere de încondeiat ouă, muzee şi case memoriale. Şi tot începând de luni, 18 aprilie, turiştii se vor putea plimba cu trăsura din parcul central al Sucevei şi până la Cetatea de Scaun.

Târguri de Paşte, cu expoziţii de ouă încondeiate, vor fi deschise şi în Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc şi Poiana Stampei. De asemenea, marţi, 19 aprilie a.c., la Muzeul Bucovinei va fi vernisată expoziţia fotografică „Alma Redlinger – retrospectivă”, eveniment organizat pentru a marca Paştele evreiesc.

În noaptea de Înviere, turiştii vor putea participa la slujbele ce se vor oficia în toate bisericile ortodoxe şi catolice din judeţ, cu precizarea că la biserica din Salina Cacica va fi organizată „Învierea din adâncuri”.

În prima zi de Paşte, în parcul din faţa Palatului Administrativ din Suceava va fi organizat un concert de toacă, de la ora 13:00, iar în Mănăstirea Humorului va avea loc, de la ora 17:00, un concurs de ciocnit ouă şi hora gospodarilor.

În cursul zilei de luni, 25 aprilie, în centrul oraşului Gura Humorului va avea loc gala celor mai frumoase coşuri pascale.


Proiectul „Paştele în Bucovina” se va încheia marţi, 26 aprilie a.c., cu „hora satului”, care va avea loc de la ora 16:00, în localitatea Mănăstirea Humorului.

Nu în ultimul rând, trebuie spus că în perioada 18 – 26 aprilie se va desfăşura acţiunea „Plantează copacul tău în Bucovina”, turiştii având posibilitatea să planteze un copac în zonele special amenajate din Putna, Suceviţa, Moldoviţa, Vatra Moldoviţei, Voroneţ şi Mănăstirea Humorului.


Energie verde pentru comuna Poiana Stampei

În urma unor îndelungi discuţii şi consultări cu specialişti din domeniul energiei electrice, s-au pus bazele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Energia Eoliană Montană Măgura Ilvei, asociaţie din care face parte şi comuna Poiana Stampei. Asociaţia are ca scop principal implementarea unor tehnologii ca surse de energie electrică prietenoase cu mediul înconjurător.

Duminică, 3 aprilie, Primăria Măgura Ilvei a găzduit lansarea Proiectului „Energie verde pentru satele româneşti” acţiune la care au luat parte prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, Cristian Florian, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu preşedintele asociaţiei, Augustin Danilă, cât şi reprezentanţi ai comunelor care au pus bazele asociaţiei amintite mai sus, printre care şi comuna Poiana Stampei din judeţul Suceava, reprezentată de primarul Elisei Todaşcă şi viceprimarul Viluţ Mezdrea.


„Astăzi, când putem observa, prin mijloacele media, dezastrele ecologice din Japonia cu un impact deosebit asupra întregii planete, necesitatea dezvoltării şi implementării unor tehnologii de producere a energiei electrice regenerabile se dovedeşte a fi imperios necesară. Aceasta a fost problema de bază care a dus la înfiinţarea acestei asociaţii formată din 11 membri fondatori, comune din judeţul Bistriţa-Năsăud dar şi din judeţul Suceava, respectiv comuna Poiana Stampei”, a declarat ing. Viluţ Mezdrea viceprimarul comunei Poiana Stampei.

„Energie Verde pentru satele româneşti”

Proiectul a fost iniţiat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Energia Eoliană Montană Măgura Ilvei şi are ca beneficiari toate comunităţile rurale din România, unităţile de învăţământ, instituţiile publice, unităţile de cult, etc.

Proiectul „Energie Verde pentru satele Româneşti” vine în sprijinul satului românesc prin programe care vizează obţinerea de energie curată prin tehnici moderne şi ecologice, în mediul rural existând locaţii multiple cu potenţial eolian, solar sau hidrologic, acestea urmând a fi identificate pentru a dezvolta proiecte.

Conform viceprimarului Viluţ Mezdrea, comuna Poiana Stampei, datorită condiţiilor, geografice, hidrografice şi climatice, corespunde întru totul în ceea ce priveşte implementarea unor astfel de proiecte de infrastructură energetică, fapt ce poate crea un beneficiu enorm pentru comunitate.
„Sperăm într-o implicare a unui număr cât mai mare a comunelor din judeţul Suceava prin aderarea la această asociaţie şi în sprijinul şi implicarea Consiliului Judeţean Suceava”, ne-a spus Viluţ Mezdrea.


Bronz la Naţionalele de cros pentru CSM Vatra Dornei

Botoşaniul a găzduit la sfârşitul săptămânii trecute Campionatul Naţional de cros pentru copii şi juniori III, competiţie desfăşurată sub egida Federaţiei Române de Atletism. Concursul a adunat la start un număr de 700 de tineri sportivi, legitimaţi la peste 100 de cluburi de profil din România.

Printre participanţi s-au aflat atleţii de la CSM Vatra Dornei, pregătiţi de Cristian Prâsneac, care au reuşit o frumoasă performanţă, izbutind să cucerească medaliile de bronz cu echipa de băieţi, în proba de 1.500 de metri rezervată copiilor născuţi în anii 2000-2001. Cel mai tânăr participant la Naţionalele de la Botoşani a fost dorneanul Alexandru Prâsneac, care la doar cei 5 ani ai săi a reuşit să termine cursa de 1.200 de metri concurând cu sportivi care aveau dublul vârstei sale. „Acest rezultat reprezintă o performanţă însemnată pentru un club mic ca al nostru. Ţin să-i felicit pe sportivi pentru modul în care s-au prezentat la Campionatele Naţionale şi să mulţumesc Primăriei din Vatra Dornei, care ne sprijină constant în desfăşurarea activităţii”, a declarat antrenorul Cristian Prâsneac.



Peste şase milioane de arbori vor fi plantaţi anul acesta de Direcţia Silvică Suceava

Aproape 1.800 de hectare de terenuri din judeţul Suceava vor fi împădurite anul acesta de Direcţia Silvică (DS) Suceava, care, de săptămâna aceasta, demarează din plin programul de împăduriri din cadrul Lunii Pădurii.

Astfel, pentru primăvara anului 2011, numai în fondul forestier de stat vor fi executate lucrări de regenerare a pădurilor pe o suprafaţă de cel puţin 1.450 de hectare, din care 950 de hectare prin împăduriri integrale şi 500 de hectare prin regenerări naturale. În plus, pe lângă lucrările de regenerare a pădurii pe aceste suprafeţe noi, vor mai fi executate lucrări de completare pe o suprafaţă de 196 de hectare, precum şi de refacere a plantaţiilor calamitate, pe o suprafaţă de nouă hectare.


Peste 6 milioane de puieţi de arbori, necesari anul acesta

Pentru lucrările de împădurire de anul acesta sunt necesari peste 6 milioane de puieţi de arbori, cea mai mare parte a acestora fiind produşi în pepinierele proprii ale Direcţiei Silvice Suceava.

În plus, pentru împădurirea terenurilor degradate din judeţ, în comune precum Arbore, Ciprian Porumbescu, Drăgoieşti etc., prin Programul de îmbunătăţire a calităţii mediului, DS Suceava va asigura 157.000 de puieţi, din care 135.000 molizi şi 22.000 de puieţi de pin silvestru.
“Deficitul de puieţi din anumite specii va fi asigurat de la alte direcţii silvice din ţară, în vreme ce pepinierele din Suceava vor livra puieţi din anumite specii către alte direcţii silvice”, a precizat Dorin Strugariu, şeful biroului de regenerare a pădurilor, din cadrul Direcţiei Silvice Suceava.

Astfel, vor ajunge să fie plantaţi la Suceava 46.000 de puieţi de brad din Maramureş, 125.000 de brazi din Covasna, 33.000 de puieţi de stejar de la Iaşi, 14.000 de goruni tot de la Iaşi, 19.000 de puieţi de cătină de la Prahova, vreo 6.000 de plopi de la Galaţi şi 1.000 de sălcii de la Neamţ. În acelaşi timp, Direcţia Silvică Suceava va sprijini cu puieţi alte direcţii silvice din ţară, furnizând 47.000 de puieţi de larice în Maramureş şi Harghita, 10.000 de frasini la Iaşi, 2.000 de tei la Covasna şi 1.000 de tei la Bistriţa.

În prezent, există chiar un excedent de puieţi din anumite specii, încât Direcţia Silvică Suceava pune la dispoziţia celor care vor să cumpere, să-şi împădurească terenurile, 90.000 de puieţi de frasin, 77.000 de puieţi de molid şi 17.000 de puieţi de plop.

Împăduriri pe 316 hectare de terenuri private

Pe lângă împăduririle din fondul forestier de stat, Direcţia Silvică Suceava se va ocupa şi de împădurirea a 316 hectare din fondul forestier privat, administrat de Regia Naţională a Pădurilor prin contractele încheiate cu proprietarii acestora.

Cele mai mari suprafeţe private de teren care urmează să fie împădurite sunt 195 de hectare administrate cu contract de Ocolul Silvic Vatra Dornei, 41 de hectare administrate de O.S. Iacobeni, 30 de hectare administrate ce O.S. Broşteni, 19 ha administrate de O.S. Cârlibaba, 17 hectare administrate de O.S. Pojorâta şi 14 hectare administrate de O.S. Dorna Candrenilor.


ANUNT - Vand casa Vatra Dornei

Detalii Anunt: De vanzare casa noua 2008, P+1, 180 mp complet mobilata si utilata, construita din caramida, cu termopane, termosistem si acoperita cu tabla lindab, la parter avand bucatarie, baie, dinning room, living room si terasa, iar la etaj sunt 3 dormitoare, baie si birou + 2 balcoane. Curte cu 362 mp teren si garaj din BCA. Accept si un eventual schimb cu un apartament fie in vatra dornei sau cluj plus o diferenta de bani.

Pret: Negociabil

Telefon: 0749 807 377



VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei