Nu au visat să locuiască la mii de kilometri de casă, în Asia, cu atât mai puţin în deşertul roşiatic al Qatarului, o mică peninsulă din Golful Persic, care pe hartă arată „ca un deget care încearcă apa mării”. Cariera i-a dus pe aceste îndepărtate meleaguri, unde soarele arde puternic, vara fiind în medie 40 de grade Celsius la umbră, unde se construieşte mult, clădiri impresionante, palate, localnicii folosind marmură de cea mai bună calitate, construcţii ornate cu dantelării în piatră, fântâni arteziene, unde răsună zilnic chemările la rugăciune, Fajr – rugăciunea de dimineaţă, urmată de celelalte patru momente de închinăciune din timpul zilei.
Lucrează pentru guvernul qatariot
În „universul” puţin cunoscut nouă numit Qatar, la graniţă cu Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită, în capitala ţării - Doha, s-au stabilit Camelia Elena şi Florin Moisuc. Tânăra s-a născut în Dorna Candrenilor, acum 37 de ani, iar Florin Moisuc, soţul ei, în Vatra Dornei.
„Soţia mea, Camelia, a ajuns în Qatar în anul 2000, cu un contract din România, pentru hotelul de cinci stele Sheraton, ca recepţioneră. Acum ea lucrează pentru o companie care aparţine guvernului qatariot, Qatar Foundation", care conţine toate universităţile americane de prestigiu, plus alte centre de învăţământ şi cercetare. Camelia este administration assistant”, ne-a spus Florin.
„Qatar Foundation”, compania la care lucrează soţia lui Florin - a ţinut acesta să precizeze - va fi şi sponsor principal al echipei spaniole de fotbal FC Barcelona, începând cu acest an, echipă care a câştigat recent UEFA Champions League.
Fotomodel în Qatar, pe bani mulţi
În timp ce Camelia sau Cami, cum o alintă prietenii, lucra în hotelul Sheraton ca recepţioneră, ea a avut posibilitatea să cunoască foarte multă lume influentă. Aşa a ajuns bucovineanca din Dorna Candrenilor, frumoasă, înaltă, cu atuuri de fotomodel, să obţină o serie de contracte pentru prezentări de modă, pentru foarte multe case de modă cunoscute în toată lumea.
„Comparativ cu România, aici, în Qatar, se câştigă foarte bine din prezentările de modă. Camelia este chemată să facă şi reclame pentru diferite produse în ziare, reviste, video, toate acestea fiind realizate pe baza unor contracte avantajoase”, ne-a mai spus Florin.
Şcolit în România, supervisor în Qatar
Florin Moisuc s-a stabilit în Qatar acum trei ani, dorind să fie alături de soţie. El lucrează, momentan, ca supervisor în inspecţia muncii (health, safety & environmental), după ce a urmat cursurile unei academii din Anglia, cu locaţia în Qatar.
„La bază sunt inginer biotehnolog, licenţiat în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, şi am lucrat aproape şase ani la firma LaDorna din Vatra Dornei, ca inginer controlul calităţii. După facultate, în timp ce lucram, am urmat cursurile de master ale Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative Bucureşti, primul master fiind în comunicare şi relaţii publice, iar al doilea în management şi resurse umane. Apoi, am făcut cursurile post universitare de pregătirea personalului didactic în cadrul Universităţii <Ştefan cel Mare> Suceava şi, în cele din urmă, am început cursurile MBA, în cadrul Universităţii Britanice de Afaceri – Iaşi”, ne-a descris în câteva cuvinte, parcursul pregătiri sale profesionale Florin Moisuc.
Prieteni de toate naţionalităţile
Chiar dacă în Qatar locuiesc oameni de diferite naţionalităţi, mai mult de jumătate dintre ei fiind imigranţi, în special proveniţi din India, Pakistan şi Bangladesh, Florin şi Camelia Elena ne-au spus că se înţeleg foarte bine cu toate naţionalităţile care locuiesc în Qatar.
„Avem foarte mulţi prieteni qatarioţi, dar şi de alte naţionalităţi, proveniţi din ţări arabe, asiatici, dar şi americani, australieni, canadieni, europeni. Nu sunt foarte mulţi români aici, dar majoritatea acestora au servicii foarte bune, în domeniile petrol, gaze, construcţii, hotelier”, ne-a povestit Florin.
„Nu ducem grija zilei de mâine !”
Se spune că Qatarul este bogat în gaze naturale şi petrol, dar din ce ne-a spus Florin Moisuc, anul acesta, statul arab a ieşit şi cea mai bogată ţară din lume, având cel mai mare PIB.
„Viaţa noastră aici este una normală. O ducem bine spre foarte bine, cu alte cuvinte nu ducem grija zilei de mâine, aşa cum majoritatea oamenilor din România o fac. Ieşim foarte des în oraş, prin mall-uri, restaurante, muzee, insule în mijlocul mării, grădini zoologice, parcuri, petreceri la piscine, petreceri în deşert. Avem foarte mulţi prieteni, printre care şi câţiva şeici, care sunt foarte de treabă şi de ajutor. Avem mulţi prieteni arabi, din toate ţările arabe, şi chiar localnici qatarioţi. În timpul liber mergem la mare, plajă, jet ski, excursii pe mare cu vaporul, înot sau cu ATV-ul prin deşert. Aici sunt o mulţime de parcuri, mall-uri, chiar şi o insulă făcută în mijlocul mării, ca şi în Dubai. Ne-am acomodat bine şi nu ne gândim ca în perioada următoare să renunţăm la job-urile noastre, la viaţa de aici”, este de părere Florin.
Mănâncă româneşte şi se văd şi peste 11 ani tot în Qatar
Pentru că nimic nu se compară cu mâncarea de-acasă, cu bucatele româneşti, familia Moisuc găteşte des româneşte. Ambii parteneri sunt pricepuţi în arta culinară, ştiu să gătească, dar atunci când vor ceva special merg în oraş pentru a lua masa la restaurante cu specific arăbesc sau turcesc. Camelia pregăteşte des sărmăluţe ca-n Bucovina şi plăcinte poale-n brâu.
Printre bucuriile pe care şi le-a făcut Florin de când este în Qatar se numără şi participarea la meciurile în care joacă sau antrenează români. „Am fost la foarte multe meciuri de fotbal între cluburile din Golful Persic, ultimul meci fiind între echipa la care a jucat Rădoi, Al Hilal, şi echipa din Qatar, Al Saad, condusă, la acea vreme, de Cosmin Olăroiu.Am avut ocazia să vorbesc cu amândoi, făcând şi poze împreună. Alte meciuri amicale la care am avut ocazia să merg au fost Anglia - Brazilia şi Brazilia – Argentina”, ne-a povestit dorneanul, care cu umor, dar şi cu speranţă, ne-a spus că ţara în care locuieşte acum – Qatarul – a câştigat lupta pentru organizarea Campionatului Mondial de Fotbal din anul 2022 şi, spune el, „sperăm să fim tot aici, ca să-l vizionăm live”.
Qatarioţii nu au auzit de Bucovina
În Qatar, multă lume a auzit de Ceauşescu, de Hagi şi Nadia Comăneci, de Transilvania şi Dracula, dar nu se ştie nimic de Bucovina. Camelia Elena şi Florin Moisuc încearcă să le vorbească despre lumea din care provin, de colţul de rai numit Bucovina, loc unde revin în fiecare an, în concediu, câte o lună. El îşi aminteşte că la început a fost foarte greu să se descurce, pentru că toate sunt foarte scumpe, atât chiriile, cât şi mâncarea. Ieftin este doar combustibilul pentru maşini. Preţul este în jur de 1 leu/litru. „Am crezut în viitorul nostru, în ceea ce putem realiza aici, în oportunităţile pe care le avem şi în care nu puteam da cu piciorul. Acum este în regulă şi ducem o viaţă foarte liniştită, ca să nu zic de lux”, ne-a lămurit „qatariotul din Dorna”.
Tinerilor de pe meleagurile dornene le-a fost destul de greu să se acomodeze cu clima din Qatar. „Temperaturile sunt foarte ridicate. Săptămâna trecută au fost 48 de grade Celsius. În mijlocul verii se ajunge până la 68 de grade Celsius şi o umiditate de 100%, de multe ori. În luna decembrie sunt între 25-28 de grade Celsius. Peste tot este aer condiţionat: maşină, casă, birouri, mall-uri. Uneori, aerul condiţionat din maşină nu face faţă căldurii”, a completat Florin.
„Vrem să îi oferim copilului o educaţie aici”
Deşi fac carieră în Qatar, fiecare în domeniul lui, au bani cât să nu ducă lipsă de nimic, îşi permit concedii costisitoare şi cam tot ce le trece prin cap pot să realizeze, nimic nu se compară cu bucuria pe care le-a adus-o în viaţă fiul lor, un băieţel în vârstă de 3 ani, Darius Alexandru. Copilul a venit pe lume ca o minune pentru ambii părinţi. „Darius s-a născut în Qatar şi vrem să îi oferim o educaţie aici, deoarece în România sistemul de învăţământ este la pământ, ca şi multe alte ramuri.
Sistemul de învăţământ şi condiţiile de aici sunt la cel mai înalt nivel, cu cel puţin 50 de ani înaintea României. Aici fiind şi majoritatea universităţilor americane ca: Georgetown, Carnegie Mellon, Well Cornell, Texas AM, North Atlantic University şi multe altele”, ne-a mai spus Florin, dându-ne, în acest fel, şi un răspuns la întrebarea: „Când vreţi să vă întoarceţi definitiv în România ?”.
CITESTE ARTICOL COMPLET: MonitorulSV.ro
Niciun comentariu
Trimiteți un comentariu