Neregulile semnalate acum câteva luni de „Monitorul de Suceava” la o licitaţie organizată de Primăria Vatra Dornei, ilegalităţi confirmate ulterior şi de Prefectura Suceava, au fost întărite şi de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP).
Reprezentanţii acestei instituţii au ajuns la concluzia că atribuirea unor lucrări de patru milioane de euro, inclusiv TVA, pentru proiectarea, modernizarea, repararea şi întreţinerea drumurilor şi străzilor s-a făcut fără respectarea tuturor cerinţelor legale.
„Întrucât ofertantul SC Asfalt Super SRL nu a îndeplinit criteriile de calificare referitoare la standardele de asigurare a calităţii şi standardelor de protecţie a mediului (ISO 9001/2001, ISO 14001), oferta depusă de acesta era inacceptabilă”, se arată în raportul de control întocmit de reprezentanţii ANRMAP.
Ca urmare a acestei încălcări, declararea drept câştigătoare a firmei SC Asfalt Super SRL s-a făcut în mod incorect. Pentru această încălcare a legii, „autoritatea contractantă a fost sancţionată cu amendă în cuantum de 80.000 de lei”.
Reprezentanţii ANRMAP au mai descoperit şi o altă neregulă. Mai exact, Primăria Vatra Dornei a publicat anunţul de atribuire după expirarea termenului de 48 de ore de la finalizarea procedurii, aspect pentru care s-a considerat că suficient este un avertisment.
Ioan Moraru: „Este o amendă care nu anulează licitaţia”
Contactat telefonic, Ioan Moraru, primarul din Vatra Dornei, nu a fost prea mişcat de concluziile celor de la ANRMAP şi nici de sancţiunile aplicate instituţiei pe care o conduce.
„Este o amendă care nu anulează licitaţia. Concluziile celor de la ANRMAP nu au nimic în comun cu capetele de acuzare ale Prefecturii Suceava pe care eu nici nu le-am văzut decât în presă. Licitaţia nu va fi reluată, iar câştigătoare rămâne firma Asfalt Super”, a declarat Ioan Moraru.
Primarul a admis că până la clarificarea problemelor legate de această licitaţie a suspendat efectele contractului cadru, dar totul se va derula conform planului stabilit pentru următorii patru ani. Mai mult, Moraru a ţinut să precizeze că dacă licitaţia ar fi fost câştigată de una din celelalte două firme participante, Primăria Vatra Dornei pierdea între 7,5-10 milioane de lei.
În privinţa amenzii de 80.000 de lei, Ioan Moraru a menţionat că a atacat-o în instanţă şi speră să aibă câştig de cauză.
„Dacă amenda rămâne în picioare, vom stabili dacă o plătesc membrii comisiei de licitaţie sau dacă este suportată din bugetul primăriei, caz în care vom căuta sponsori pentru a o putea achita”, a adăugat edilul din Vatra Dornei.
Licitaţia câştigată, banii nu-s
În cursul lunii februarie 2011, Primăria Vatra Dornei a organizat o licitaţie cu titlul „Proiectarea, modernizarea, repararea şi întreţinerea drumurilor şi străzilor”. Valoarea proiectului este de 186 de miliarde de lei vechi, inclusiv TVA, şi ar urma să se întindă pentru o perioadă de patru ani. Bunele intenţii nu au acoperire însă în bugetul Primăriei Vatra Dornei, prin care suflă vântul.
În plus, licitaţia a fost organizată cu încălcarea prevederilor Legii 215/2001 a Administraţiei Publice Locale. La secţiunea lucrări publice, această lege prevede următorul aspect: „Lucrările de construcţie şi reparaţii de interes public finanţate din bugetele comunelor, oraşelor sau judeţelor, se execută doar pe baza unor documentaţii tehnico-economice, avizate sau aprobate de Consiliul Local”. Ori, în acest caz nu s-a întâmplat acest lucru.
Un alt act normativ încălcat este Legea 273/2006 a Finanţelor Publice, referitor la aprobarea proiectelor de investiţii locale. Conform acestui act normativ, pot fi cuprinse în programul de investiţii publice numai obiectivele pentru care sunt asigurate integral surse de finanţare. Ori, în şedinţa de Consiliu Local din 24 februarie 2011, când s-a votat bugetul pe anul în curs, nu s-a făcut referire la sumele necesare pentru lucrările de reparaţii stradale. Mai mult, licitaţia se desfăşurase deja de două săptămâni, pe 10 februarie 2011.
Firma câştigătoare, înfiinţată cu trei zile înaintea licitaţiei
La licitaţia din 10 februarie au participat trei firme. SC Asfalt Super SRL Prahova a licitat un preţ de 3.048 de lei/mp, fără TVA, SC Argecom SA Piteşti a venit cu o ofertă de 5.745 de lei/mp, fără TVA, iar Calcarul Pojorâta cu 10.726 de lei/mp, tot fără TVA. În final, a fost declarată câştigătoare firma prahoveană, controlată de omul de afaceri Gheorghe Şulţ.
Interesant este că societatea câştigătoare a fost înfiinţată cu doar trei zile înaintea licitaţiei.
Iar în ceea ce-l priveşte pe Gheorghe Şulţ, o simplă căutare pe internet arată că firmele acestuia au mai executat lucrări şi în alte zone ale ţării, dar de o calitate îndoielnică, ceea ce a provocat mari nemulţumiri în rândul administraţiilor locale.
SURSA: MonitorulSV.ro
Niciun comentariu
Trimiteți un comentariu