Iluminatul public din Vatra Dornei a fost sistat luni seară

Vatra Dornei a bifat o nouă ruşine naţională. S-a întâmplat luni seară, când iluminatul public din oraşul staţiune de interes naţional a fost întrerupt. S-a întâmplat la o lună după ce sediul Primăriei Vatra Dornei fusese debranşat de la reţeaua de alimentare cu energie electrică, operaţiune urmată şi de întreruperea furnizării energiei electrice la o altă instituţie de interes public, Casa de Cultură.

Cererea de a nu mai furniza energie electrică pentru reţeaua de iluminat public a venit din parte firmei Luxten Lighting Company SA Bucureşti, cu care Primăria Vatra Dornei avea contract încă din vara anului 2003. Motivul pentru care s-a solicitat întreruperea furnizării energiei electrice este o datorie de 1.116.421 de lei, pe care administraţia dorneană a acumulat-o în ultimii ani faţă de serviciile prevăzute în contractul încheiat cu Luxten Lighting Company.

În baza acestei solicitări, cei de la E.ON Energie România au tras heblul, situaţia fiind explicată într-un comunicat de presă remis de furnizorul de energie electrică. „Societatea care a concesionat iluminatul public din Vatra Dornei a solicitat companiei noastre, în luna ianuarie 2012, rezilierea contractului de furnizare a energiei electrice începând cu data de 20 februarie a.c., în conformitate cu prevederile contractuale. E.ON Energie România a demarat procedurile pentru a da curs acestei solicitări. În acelaşi timp, compania noastră a informat Primăria Vatra Dornei cu privire la situaţia creată, indicând şi etapele de parcurs pentru încheierea unui alt contract. E.ON Energie România îşi exprimă toată disponibilitatea pentru perfectarea unui nou contract, în absenţa căruia furnizarea de energie electrică pentru iluminatul public din Vatra Dornei nu este posibilă”, se arată în comunicatul celor de la E.ON Energie România.

„Modul cum acţionează primarul Ioan Moraru reprezintă un derapaj total de la realitatea de zi cu zi”

Mircea Rusu, viceprimarul din Vatra Dornei, a confirmat că luni seară mai bine de 80% din străzile oraşului, inclusiv parcul staţiunii, au rămas în beznă şi spune că întreaga vină pentru această situaţie jenantă îi aparţine primarului Ioan Moraru.

„E un afront al primarului faţă de dorneni, care a tratat totul cu superficialitate şi a luat decizii care privesc comunitatea locală de unul singur, fără a se consulta cu ceilalţi oameni din primărie. Modul cum acţionează primarul Ioan Moraru reprezintă un derapaj total de la realitatea de zi cu zi, iar prin tot ceea ce face denotă că nu este interesat câtuşi de puţin de probleme comunităţii”, a spus viceprimarul Mircea Rusu.

Contractul pe care Ioan Moraru a reuşit să-l facă praf a fost încheiat în iulie 2003 şi avea trei componente. Pentru reabilitarea şi extinderea reţelei de iluminat stradal, firma Luxten ar mai avea de încasat 449.000 de lei, în cazul lucrărilor de întreţinere şi mentenanţă datoriile se ridică la 362.000 de lei, în timp ce pentru consumul de energie electrică Primăria Vatra Dornei trebuie să achite 242.000 de lei. Acestor datorii li se mai adaugă penalităţi de întârziere pentru neachitarea facturilor şi daune, ceea ce face ca totalul sumei pe care administraţia dorneană o datorează celor de la Luxten Lighting Company să se ridice la aproape 1,2 milioane de lei.

Există riscul ca Luxten să-şi ridice şi corpurile de iluminat din Vatra Dornei

Viceprimarul Mircea Rusu crede că această situaţie penibilă putea fi evitată dacă edilul din Vatra Dornei ar fi tratat cu responsabilitate problema. Potrivit lui Mircea Rusu, cei de la Luxten au trimis somaţii şi notificări la primărie încă din luna septembrie a anului trecut, dar aceste demersuri au fost trecute de vederea de primarul Ioan Moraru.

„Singura soluţie pe care o avem în acest moment este de a încheia un contract direct cu reprezentanţii E.ON. Asta înseamnă documentaţie şi aprobări. Mai pe scurt timp, perioadă în care dornenii vor merge pe întuneric pe străzi. Nu pot decât să sper că vom găsi înţelegere la E.ON pentru a rezolva cât mai urgent această problemă”, a adăugat viceprimarul din Vatra Dornei.

Mircea Rusu recunoaşte însă că ar putea apărea o altă problemă, chiar mai gravă decât cea deja creată prin sistarea furnizării energiei electrice către reţeaua de iluminat public. „Firma Luxten are montate în Vatra Dornei şi corpuri de iluminat, iar dacă le ridică va fi o tragedie pentru oraş. Pentru a reface întreaga reţea de iluminat stradal ar fi nevoie de foarte mult timp şi de bani pe care primăria nu-i are în acest moment”, a concluzionat viceprimarul Mircea Rusu.

Primar Ioan Moraru: „Nici seara asta nu va funcţiona iluminatul public”

Contactat telefonic, primarul Ioan Moraru spune că singurul lucru pe care şi-l reproşează în această afacere neagră (strict doar pentru că oraşul a rămas în beznă) este acelea că nu a avut bani să onoreze contractul cu Luxten.

„Nici seara asta (n.a. – aseară) nu va funcţiona iluminatul public în Vatra Dornei, dar de miercuri seară situaţia cred că va reveni la normal. Azi dimineaţă (n.a. – ieri) am încheiat cu E.ON avize pentru ca cele 39 de puncte să fie alimentare cu energie electrică, iar iluminatul stradal să funcţioneze”, a spus Moraru.

Primarul din Vatra Dornei a recunoscut că a primit încă de la mijlocul lunii ianuarie 2012 notificări din partea celor de la Luxten pentru întreruperea furnizării energiei electrice destinate iluminatului public, dar nu a fost timp suficient pentru finalizarea documentaţiei prin care să se permită încheierea unui contract direct cu E.ON pentru acest serviciu.

„Cei de la Luxten au înţeles problema şi au încheiat contract cu E.ON pentru încă o lună de zile, iar între timp Primăria Vatra Dornei va termina procedurile şi hârţogăraia necesară acordului de furnizare a energiei electrice cu E.ON pentru iluminatul public”, a fost explicaţia lui Ioan Moraru.

Şi sediul Primăriei Vatra Dornei a fost fără curent electric


Pe 19 ianuarie 2012, E.ON a sistat furnizarea energiei electrice şi la sediul administraţiei locale dornene. După câteva zile, a fost realizat un branşament de la Casa de Cultură prin care s-a asigurat alimentarea parţială a unor birouri şi calculatoare din sediul primăriei. După alte câteva zile, E.ON a decis să debranşeze şi Casa de Cultură. Totul a plecat de la o datorie de 580.000 de lei pe care Primăria Vatra Dornei o avea de achitat pentru de neplata facturilor restante încă din 2009.

Sediul administraţiei locale dornene a fost reconectat la reţeaua de alimentare cu energie electrică după aproximativ două săptămâni. Acest eveniment a constituit o premieră naţională, dar în loc ca primarul Ioan Moraru să caute soluţii pentru rezolvarea situaţiei, a căutat ţapi ispăşitori prin alte curţi.




( Hide )
  1. Sac,Sac!Si miercuri suntem in bezna,asa ca d.le primar n-ati nimert cu prezicerile.Pe de alta parte pe Calea Transilvaniei ,intre Sc Dorna Sa si str.Rosu ,nu functioneaza iluminatul public de 2 ani.Cateodata se mai gandeste cate un bec sa se aprinda pentru un minut si dupa,iar...bezna totala.Daca iti sare cineva in fata,nici nu stii cine sau peste cine ai dat,maidanezii(vorba vine maidanezi,ca, "gospodarii" dau noaptea druml la caini pe strada si ziua ii cheama acasa)te pot musca in voie,ca ei te vad ,dar tu pe ei NU.Suntem ca intr-un ghetou in municipiul Vatra Dornei,care mai are si o denumire pompoasa si suntem vai de noi.

    RăspundețiȘtergere

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei