Sediul centrului local din Vatra Dornei al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a fost inaugurat vineri, în prezenţa ministrului Agriculturii, Stelian Fuia, a preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a deputatului Dumitru Pardău, a conducerii APIA Suceava şi a primarilor din zona Dornelor. După tăierea panglicii inaugurale şi vizitarea noului sediu, preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a ţinut să precizeze că investiţia se ridică la aproape 200.000 de euro. Flutur a arătat că la APIA Vatra Dornei lucrează şapte persoane, care trebuie să deservească aproape 7.000 de fermieri din 12 localităţi din zona Dornelor.
„Încărcătura este destul de mare, răspunderea este uriaşă, iar eu îmi permit să spun şi să mulţumesc echipei de la APIA Suceava pentru efortul uriaş de care dau dovadă. Este judeţul cu cel mai mare volum de muncă atunci când vorbim despre dosarele pentru subvenţii, despre agromediu, despre zonele ecologice, pentru că fermieri sunt mulţi, iar suprafeţele de terenuri sunt mici”, a spus Flutur.
El le-a solicitat primarilor să informeze mai bine populaţia cu privire la subvenţiile pentru agricultură de care pot să beneficieze şi de condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a le primi.
Gheorghe Flutur a subliniat că în cursul anului trecut, valoarea subvenţiilor acordate fermierilor din cele 12 localităţi arondate APIA Vatra Dornei s-a ridicat la suma de aproape zece milioane de euro. „Asta înseamnă enorm de mult. Şi am discutat cu domnul ministru despre modul în care să-i învăţăm pe fermieri şi pe ţăranii ce să facă cu banii. Mă încăpăţânez să spun că banii care vin pentru agricultură trebuie să se întoarcă la agricultură, şi nu la cununat la nunţi. Asta o voi spune tot timpul, pentru după aia ne plângem că suntem necăjiţi”, a mai declarat preşedintele CJ Suceava.
Fuia le-a cerut primarilor să urgenteze realizarea Registrului Agricol electronic
La rândul său, ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, a apreciat investiţiile care s-au realizat în agricultură în judeţul Suceava, precizând că pentru zona de munte, Ministerul Agriculturii sprijină un proiect pentru reconversia producţiei de lapte în producţie de carne de bovine.
„Avem un potenţial foarte mare de export şi gândim nişte programe speciale pentru a dezvolta rasele de carne în această zonă”, a subliniat Fuia.
El le-a solicitat primarilor să urgenteze transferul Registrului Agricol în format electronic. „Să nu îi mai plimbăm pe fermieri de la dumneavoastră la uşa APIA. Dacă aveţi registrul electronic atunci APIA îşi ia datele de care are nevoie, fără să îi mai plimbăm pe oameni între instituţii”, e spus Stelian Fuia.
El a arătat că primăriile nu vor plăti pentru achiziţionarea programelor informatice de care au nevoie pentru Registrul Agricol electronic, acestea fiind disponibile la Oficiul Naţional de Cadastru.
La Vatra Dornei s-a redeschis un Centru de Formare şi Inovare pentru Dezvoltare
Tot la Vatra Dornei, ministrul Agriculturii a vizitat punctul de lucru din acest municipiu al Centrului de Formare şi Inovare pentru Dezvoltare în Carpaţi (CEFIDEC), instituţie reînfiinţată recent de Ministerul Agriculturii.
Stelian Fuia a spus că acest punct de lucru este o filială a Agenţiei pentru Zone Montane. „Această instituţie va oferi consultanţă şi va dezvolta proiecte pentru cei din zona montană. Tot aici avem un centru de perfecţionare pentru angajaţii din Ministerul Agriculturii, dar şi pentru fermieri”, a mai spus Fuia.
Niciun comentariu
Trimiteți un comentariu