SIDA loveşte cel mai grav la Vatra Dornei

Cinci din cele opt cazuri noi de SIDA depistate, de la începutul anului, în judeţul Suceava, sunt din zona Vatra Dornei, ceea ce a determinat conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Suceava să înceapă acţiuni de prevenire a acestei maladii, ieri, la Grupul Şcolar Broşteni. La acţiune au mai participat, alături de specialiştii DSP, şefa Secţiei Boli Infecţioase de la Spitalul Judeţean Suceava, dr. Corina Stănescu, coordonatoarea programului HIV/SIDA, dr. Maria Bucşineanu de la Cabinetul de Planning Familial şi psihologul Ema Tucaliuc de la Centrul de Consiliere HIV.

„Am fost primiţi foarte bine, elevii au aflat informaţii cu privire la virusul HIV care declanşează SIDA, bolile cu transmitere sexuală şi metodele de contracepţie”, ne-a precizat directoarea adjunctă a DSP, dr. Cătălina Zorescu. Zona Dornelor a fost aleasă prima pentru campania de prevenire, întrucât 5 din cele 8 cazuri noi de SIDA provin de acolo, fiind şi cele mai grave, 3 persoane decedând.

Dr. Zorescu a precizat că este vorba de persoane adulte, calea de transmitere a bolii fiind categoric cea sexuală, specialiştii neputând explica de ce persoanele respective nu s-au informat despre SIDA şi nu s-au prezentat din timp la medic. „Şi noi ne întrebăm ce s-a întâmplat. Probabil distanţa până la serviciile medicale din Suceava e mai mare, şi nu ajung la timp. Doi decedaţi au fost depistaţi cu SIDA post mortem”, a mai spus directoarea Zorescu.

De la începutul acestui an, şase persoane bolnave de HIV/SIDA au murit, trei la puţină vreme după punerea diagnosticului. Trei dintre decese sunt de la Vatra Dornei, o femeie de 45 de ani, un bărbat de 35 de ani şi un tânăr de 22 de ani. În cazul celorlalte decese e vorba tot de persoane tinere, de 22-23 de ani, din Suceava şi Fălticeni.

În prezent, sunt 186 de persoane seropozitive în judeţ, 156 urmând un tratament de specialitate, gratuit, prin program finanţat de stat prin Casa de Asigurări de Sănătate.


Sunt 79 de cazuri la Fălticeni, 54 la Suceava, Gura Humorului – 19, Vatra Dornei – 16, Câmpulung Moldovenesc şi Rădăuţi câte nouă cazuri.



SURSA: CraiNou.ro

Conducerea Primăriei Vatra Dornei pregăteşte o lovitură funciară pe ultima sută de metri din actualul mandat

Conducerea Primăriei Vatra Dornei pregăteşte o lovitură funciară pe ultima sută de metri din actualul mandat. Astăzi la amiază este programată ultima şedinţă a actualului Consiliu Local, iar pe ordinea de zi au fost incluse mai multe proiecte care sfidează orice logică.

Cel mai mult surprinde proiectul de hotărâre privind vânzarea directă a unei suprafeţe de 5.287 mp, teren situat pe strada 22 decembrie, în zona centrală a municipiului Vatra Dornei. Terenul ar urma să fie vândut către Virgil Vasile Pohoaţă, care la adresa respectivă a avut deschis un Centru de Fructe. Această activitate se desfăşura în cadrul firmei Forgil Vatra Dornei, la care administrator şi acţionar era acelaşi Virgil Pohoaţă, societate care între timp a intrat în insolvenţă din cauza datoriilor uriaşe acumulate.

Potrivit primarului Ioan Moraru, iniţiatorul proiectului de hotărâre de Consiliu Local prin care se vinde terenul din strada 22 decembrie, preţul de vânzare ar fi de 19,91 de euro/mp. Asta în condiţiile în care, într-o zonă similară, în urmă cu câţiva ani terenul a fost vândut cu 110 euro/mp, iar acum un centru comercial puternic şi-a arătat intenţia de a achiziţiona teren cu un preţ de 60-70 euro/mp.

Bunurile lui Virgil Pohoaţă, scoase la vânzare

Bizareriile nu se opresc însă aici. Virgil Pohoaţă, persoana care ar urma să intre în posesia acestui teren din zona centrală a municipiului Vatra Dornei, are datorii uriaşe, inclusiv către primărie.

Potrivit datelor existente la dosarul de insolvenţă al firmei Forgil, aflat pe rolul Tribunalului Suceava, Virgil Pohoaţă datorează Primăriei Vatra Dornei suma de 95.071 de lei. Este suma cu care administraţia locală dorneană s-a înscris la masa credală, alături de ceilalţi creditori, cum ar fi BRD, care are de recuperat de la Virgil Pohoaţă 1,6 milioane de lei, BCR, cu un credit nerecuperat de 904.126 de lei, Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Suceava, cu 545.251 de lei şi E.ON, cu 25.331 de lei.

În total, datoriile lui Virgil Pohoaţă, doar în cazul Forgil, se ridică astfel la circa 700.000 de euro, motiv pentru care bunurile sale sunt scoase la vânzare. De circa un an se încearcă valorificarea pensiunii Vila Musetti, preţul de pornire al licitaţiei fiind de 346.000 euro, plus TVA, precum şi a clădirilor în care a funcţionat Centrul de Fructe, preţul cerut de lichidator fiind de 161.800 de euro, plus TVA.

Ori, potrivit legislaţiei în vigoare, o persoană care are datorii la bugetul local, cum este şi cazul lui Virgil Pohoaţă, nu poate beneficia de alte facilităţi, iar şansele de a ajunge solvabil sunt aproape nule.
Chestionar Alegeri Locale Vatra Dornei, Suceava 2012 - VOTEAZA-TI FAVORITII !

Şedinţă extraordinară de Consiliu Local cu multe semne de întrebare

Tot pentru şedinţa de Consiliu Local de astăzi la prânz mai sunt pregătite şi alte surprize. Astfel, pentru construcţii deja edificate se cer acum avize din partea consilierilor locali în vederea concesionării terenului, iar suprafeţe din domeniul public se doresc a fi cumpărate pentru o serie de investiţii.


Interesant este că aleşii locali din Vatra Dornei au aflat pe ultima sută de metri de această şedinţă, iar convocarea s-a făcut fără a exista vreo semnătură din partea celor abilitaţi în acest sens. Mari semne de întrebare se ridică şi cu privire la faptul că este vorba de o şedinţă extraordinară de Consiliu Local, convocată după câte se pare pentru a-i mulţumi pe cei care i-au fost colaboratori fideli actualului primar.




Flutur îi asigură pe dorneni că în curând gazul metan va ajunge şi în zona lor

Preşedintele PDL al Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, care candidează pentru un nou mandat la alegerile locale din 10 iunie, a fost bine primit de locuitorii municipiului Vatra Dornei, în mijlocul cărora s-a aflat împreună cu candidatul PDL la funcţia de primar, Ilie Boncheş, şi cu echipa de campanie.

Dornenii i-au mulţumit lui Flutur pentru implicarea personală în rezolvarea unor probleme locale, pentru sprijinul acordat în promovarea unor proiecte mari şi pentru promptitudinea cu care s-a implicat în soluţionarea unor probleme punctuale.

Este vorba de sprijinul dat spitalului din localitate prin fondurile atrase pentru modernizarea secţiilor de Chirurgie şi Obstetrică-Ginecologie sau de ajutorul financiar acordat din bugetul Consiliului Judeţean pentru încălzire şi pentru iluminatul public.

„Gazul metan, mult aşteptat, va putea ajunge în scurt timp şi la Vatra Dornei. Este în desfăşurare realizarea conductei de gaz, la acest moment traseul ajungând la Mestecăniş. Mulţi primari şi agenţi economici din zonă îşi leagă speranţa de dezvoltare a unor noi investiţii de existenţa gazului metan”, a spus Gheorghe Flutur.





După ce au furat o maşina de gunoi trei tineri din Vatra Dornei au furat şi un Volkswagen

Trei tineri din Vatra Dornei au venit în Lunca Ilvei să se distreze furând maşini cu care să se plimbe. Într-o noapte au furat o maşină de gunoi şi un autoturism Volkswagen Caddy. „Petrecerea” lor s-a terminat însă la secţia de poliţie iar „nota de plată” este câte un dosar penal pentru fiecare.

Poliţiştii au fost anunţaţi ieri de Grigore C. de 61 de ani din Lunca Ilvei că din faţa casei i-a fost furată maşina. Oamenii legii au început cercetările şi în scurt timp au găsit autoturismul abandonat pe raza comunei.

În urma cercetărilor efectuate s-a descoperit că Grigore C. şi-a lăsat maşina în faţa casei cu cheile în contact iar hoţilor le-a fost foarte simplu să o ia.

„În urma măsurilor întreprinse, suspecţii au fost identificaţi ca fiind C.Z. de 16 ani, B.A. de 14 ani şi Vasile M. de 19 ani, toţi din Vatra Dornei”, se arată într-un comunicat remis presei de către purtătorul de cuvânt al IPJ BN, inspector Antonela Gorgan.

Cei trei tineri nu au fost însă la prima abatare. În aceeaşi noapte au mai furat o autoutilitară cu care se transportă gunoi. Aceştia au sustras autoutilitara tot din Lunca Ilvei şi s-au plimbat cu ea până s-a defectat.


Cei trei tineri s-au ales cu dosare penale şi sunt cercetaţi de poliţişti pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat.




Minor cercetat penal, după ce şi-a băgat tatăl în spital

Un bărbat din municipiul Vatra Dornei a fost transferat de la spitalul din localitate la o unitate medicală din Iaşi, după ce a fost agresat de unul dintre copiii săi, un minor în vârstă de 16 ani.

Potrivit Biroului de Presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, în cursul zilei de marţi, Poliţia municipiului Vatra Dornei a fost sesizată de reprezentanţii spitalului din localitate despre faptul că la unitatea medicală a fost adus un bărbat în vârstă de 52 de ani, Sorin C., localnic, care a fost diagnosticat cu traumatism hemitorace drept şi a declarat că a fost victima unei agresiuni.

Sorin C. a fost audiat de poliţişti, acesta povestind că după ce i-a murit soţia, între el şi cei doi copii minori ai săi, ambii în vârstă de 16 ani, au apărut mai multe neînţelegeri din cauza faptului că bărbatul obişnuia tot mai des să consume băuturi alcoolice.

Luni seară, Sorin C. a venit iar beat acasă şi s-a certat cu cei doi copii ai săi. Bărbatul a lovit la un moment dat cu piciorul o găleată în care se afla apă, unul dintre băieţii săi împingându-l.

Din cauza stării de ebrietate, Sorin C. şi-a pierdut echilibrul şi în cădere s-a lovit de masa din sufragerie. Pentru că acuza dureri, copiii victimei au sunat la 112, iar tatăl lor a fost dus la spitalul din Vatra Dornei. Starea de sănătate a bărbatului s-a înrăutăţit, astfel încât a fost transferat la un spital din Iaşi, fiind diagnosticat cu pneumotorax.


„În cauză se efectuează cercetări față de minor sub aspectul săvârșirii infracțiuni de vătămare corporală”, se arată într-un comunicat al IPJ Suceava.




LOC DE MUNCA - LaDORNA angajeaza electrician

Detalii Anunt: LaDORNA angajeaza electrician

Responsabilitati :

- Asigura exploatarea si intretinerea instalatiilor si echipamentelor electrice ale fabricii;
- Participa la activitatea de exploatare si intretinere a instalatiilor si echipamentelor electrice pe durata schimbului;
- Participa la diagnosticarea si rezolvarea defectelor;
- Asigura lucrari de reparatii la instalatiile electrice ale utilajelor si instalatiilor tehnologice.

Cerinte:

- Studii medii sau scoala profesionala de specialitate;
- capacitate de lucru in echipa ;
- viteza de reactie si capacitatea de a lua decizii;
- responsabilitate si corectitudine;

Persoanele interesate pot trimite CV-urile la adresa de email: catalina.chirilianu@ladornagroup.ro sau pe fax. 0230/375335

Telefon: 0230 375 121



Un hoţ a lăsat fără cafea un supermarket din Vatra Dornei

Un tânăr în vârstă de 19 ani a fost încarcerat în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, după ce a furat nu mai puţin de 120 de pachete de cafea dintr-un supermarket din municipiul Vatra Dornei.

Poliţiştii i-au pus cătuşele pe mâini, după ce-au descoperit că respectivul tânăr, Dumitru Huţanu, din oraşul Gura Humorului, venea şi cu maşina la furat, deşi nu avea permis de conducere.

Potrivit unui comunicat al poliţiei, reprezentanţii Unicarm Vatra Dornei au anunţat poliţia în cursul zilei de duminică despre faptul că în ziua precedentă au fost furate zeci de pachete de cafea a 500 de grame punga.

În urma vizionării imaginilor surprinse de camerele de luat vederi din magazin, poliţiştii au descoperit că hoţul a plecat cu un autoturism cu numere de Italia.

Poliţiştii dorneni au depistat maşina respectivă duminică după-amiază, în jurul orei 16:45, pe strada Oborului, din localitate. La volan se afla Dumitru Huţanu care nu are permis de conducere.

Dus la sediul poliţiei, tânărul a recunoscut că a sustras cu o zi înainte 30 de pachete de cafea. De asemenea, Dumitru Huţanu a mărturisit că a mai furat luna aceasta alte 90 de pachete de cafea din aceeaşi unitate comercială, valoarea totală a prejudiciului fiind de aproximativ 3.000 de lei.

Tânărul din Gura Humorului, care mai are şi alte furturi la activ, a povestit şi cum umplea coşul cu pungi de cafea, după care, profitând de neatenţia angajaţilor magazinului, se apropia de ieşire, punea coşul jos şi îl împingea cu piciorul într-o laterală a caselor de marcat, de unde îl lua la ieşirea din supermarket.

Dumitru Huţanu a fost reţinut pentru 24 de ore, iar ieri după-amiază a fost dus în faţa instanţelor de judecată cu propunere de arestare preventivă pentru furt calificat şi conducere fără permis, măsura fiind însuşită de judecători.





La Iacobeni a avut loc un eveniment model pentru bibliotecile publice

La Biblioteca comunală Iacobeni, joi, 10 mai a.c., a fost inaugurat Serviciul de Acces la internet al bibliotecii, din cadrul programului „Biblionet”. Acesta îşi propune să asigure accesul la informaţie prin introducerea tehnologiei moderne IT în bibliotecile publice.

Până în prezent, pe lângă Biblioteca Bucovinei ,,I.G. Sbiera” Suceava au fost incluse în programul ,,Biblionet – lumea în biblioteca mea” 51 de biblioteci publice din judeţ, urmând ca anul acesta fie incluse alte 18 biblioteci publice. Manifestarea a avut şi o altă semnificaţie, respectiv inaugurarea noului spaţiu al Bibliotecii comunale Iacobeni, amplasat în clădirea Primăriei Iacobeni. Un spaţiu modernizat, cu mobilier nou, cu o sală de lectură spaţioasă şi primitoare şi cu o sală, tot atât de generoasă, în care va funcţiona Centrul Biblionet.

Se cuvine să remarcăm că această investiţie a fost finanţată, în întregime, de Primăria Iacobeni, prin grija consilierilor locali, cât şi a prof. Angelica Fădur, primarul comunei.

Manifestarea a cuprins mai multe momente. Inaugurarea centrului şi a noului spaţiu s-a făcut printr-o slujbă de sfinţire oficiată de un sobor avându-l în frunte pe pr. paroh Argatu Mihai din Iacobeni, împreună cu pr. Vasile Bota (Mestecăniş) şi Mihai Ungureanu (Roşu). După slujba de sfinţire a urmat o scurtă sesiune de comunicări, în care s-au făcut referiri la importanţa cărţii în formarea spirituală a omului.

Preotul paroh al localităţii a făcut o donaţie de cărţi scrise de preoţii care au păstorit, în trecut, în această localitate. Dna Lăcrămioara Cocuz – coordonatorul programului „Biblionet” pentru judeţul Suceava – a evidenţiat facilităţile programului, care permite dezvoltarea noilor servicii, prin dotarea cu noi mijloace tehnice, care să ţină pasul cu evoluţia şi realităţile vremurilor noastre.

Un rol important în organizarea colecţiilor şi reamenajarea noilor spaţii l-a avut dna Cecilia Ungureanu, bibliotecară la această instituţie, care, cu multă modestie, a apreciat această realizare de care vor beneficia toţi locuitorii comunei.

În finalul manifestării, dna primar Angelica Fădur şi-a exprimat satisfacţia pentru noile dotări, mulţumind tuturor celor care au fost implicaţi în această investiţie, de faţă fiind şi constructorul.

Mulţumiri au fost adresate tuturor invitaţilor prezenţi la această manifestare; cu acest prilej a fost făcută şi o invitaţie tuturor locuitorilor comunei de a frecventa biblioteca şi noul centru „Biblionet”, pentru că, indiferent cât de mari vor fi problemele cotidiene, biblioteca rămâne un centru important de cultură şi informare.


La manifestare au participat şi colegii de la bibliotecile publice din Vatra Dornei, Panaci, Sadova, Şaru Dornei, Fundu Moldovei. Evenimentul de la Iacobeni poate constitui, credem, un model pentru alte biblioteci publice. Dar cel mai important aspect este că ,,plasează” această instituţie, biblioteca, în topul celor 10 biblioteci din judeţ şi poate deveni, într-un cuvânt, ,,centru pilot” de instruire şi promovare a bibliotecarilor din judeţ.

Pentru ceea ce s-a întâmplat la Iacobeni, mulţumiri se cuvin să fie adresate doamnelor Angelica Fădur, Cecilia Ungureanu. ,,Iar celor care vor să zăbovească” printre cărţi, aşa cum spunea cândva cronicarul, le adresăm urarea de bun venit în această nouă casă.



SURSA: CraiNou.ro

ANUNT - Casa de vanzare in Vatra Dornei

Detalii Anunt: Casa de vanzare 160 mp, 4 camere, 2 bai, living, bucatarie, terasa acoperita pe lateral si neacoperita in fata, spatiu tehnic (centrala), suprafata teren 400 mp situat la baza telescaunului (150m) pe str. Negresti

Pret: 80000 Euro

Nume: Rusu Sebastian

Telefon: 0728 344 688



ANUNT - Vand vila in statiunea Vatra Dornei

Detalii Anunt: Vand vila in zona Petreni, compusa din D+P+M, 280 mp construiti, racordata la toate utilitatile. Calitatea lucrarilor este foarte buna, proiectul si materialele sunt foarte calitative. Pentru detalii sau o vizionare tel.0745529424. Peisajul este superb, pretul este negocibil si incepe de la 145000 euro.

Pret: 145.000 Euro

Nume: Marcel

Telefon: 0745 529 424



ANUNT AUTO - Vand Ford Transit

Detalii Anunt: Vand microbuz Ford Transit, an 1998, 1998 cmc, 115 cp, 67000 km reali, recent inmatriculat PF, stare excelenta, putin rulat in tara, inchidere centralizata, radiocasetofon, servodirectie, ITP 2014.

Pret: 4700 euro neg.

Nume: Mihail

Telefon: 0752 988 414



ANUNT - Vand teren Saru Dornei

Detalii Anunt: URGENT SUPEROFERTA ! Vand teren in comuna Saru Dornei, suprafata 5400 mp, intravilan, zona frumoasa, iesire la drum national reabilitat, 0% inclinatie, ideal pentru constructii de case, cabane. Apa, curent disponibile.

Pret: 3 euro/mp neg.

Nume: Mihail

Telefon: 0752 988 414



Dorna Vatra Dornei a pierdut trofeul Cupei României la fotbal – Faza judeţeană

Foresta Mălini a câştigat ediţia din acest an a Cupei României la fotbal – Faza judeţeană după ce dispus ieri, la Gura Humorului, în ultimul act al competiţiei de gruparea Dorna Vatra Dornei, cu scorul de 4-1. Meciul în sine a fost unul foarte spectaculos, disputat sub semnul fair play-ului.

Vladimir Prisacă, fostul atacant al Cetăţii Suceava, a deschis scorul pentru Foresta Mălini în minutul în minutul 38, însă dornenii au izbutit să restabilească egalitatea chiar înainte de pauză, prin golul marcat din lovitură liberă de antrenorul – jucător Mişu Szekely. Unul din cei mai activi fotbalişti de pe teren în prima repriză a fost atacantul Cezar Ioja, care este înscris în cursa pentru câştigarea Primăriei Vatra Dornei.

Echilibrul partidei s-a rupt definitiv după ce forestierii au trecut din nou în avantaj graţie reuşitei semnate de Onofrei. Din acel minut 65 până la final, pe teren nu a mai existat decât o singură formaţie, Foresta Mălini, care a mai înscris de alte două ori prin Iosub (autogol) şi acelaşi Prisacă.

Dorna Vatra Dornei: Marolicaru – Paraschiv, Iosub, Prodan, Cuciureanu, Baicu, Szekely, Diaconu, Sanaru, Buhăceanu, Ioja. Au mai intrat Glaschi, Ţigănetea şi Cârneală.


Foresta Mălini: Plăcintă – Constantin, N. Ailenei, Filip, Furtună, Ciobanu, A. Aileni, Păşcănuţ, Beclea, Prisacă, Cristea. Au mai evoluat Onofrei, Timofte şi Norocel.




Buldoexcavator furat din Italia, confiscat în trafic, la Ciocăneşti

Un buldoexcavator despre care există date concrete că a fost furat din Italia a fost depistat în trafic, pe DN 18, în satul Botoş, comuna Ciocăneşti, conform unui act de vânzare-cumpărare utilajul aparţinând unei societăţi din Gura Humorului. Marţi, în jurul orei 17.30, poliţiştii de la Secţia Rurală 15 Vatra Dornei au tras pe dreapta un autocamion cu platformă, pe care se afla un buldoexcavator.

Bărbatul de la volan, Robert J., în vârstă de 38 de ani, din oraşul Gura Humorului, a prezentat actele camionului, care erau în regulă, precizând că actele buldoexcavatorului sunt la administratorul societăţii la care este angajat. După ce au verificat seria de saşiu a utilajului şi au consultat baza de date, poliţiştii au constatat că acesta figurează ca furat din Italia.

Poliţiştii au ajuns apoi şi la administratorul societăţii, Daniel C., în vârstă de 39 de ani, din oraşul Gura Humorului, care a prezentat pentru acest utilaj un contract de vânzare-cumpărare, precum şi un certificat de înregistrare, constatându-se, precizează Poliţia, o neconcordanţă privind seria de saşiu.


Poliţiştii vor trebui să stabilească acum pe ce filieră a ajuns utilajul la administrator şi în ce măsură ştia acesta de unde provine buldoexcavatorul.



/

Dorna Vatra Dornei joaca maine finala la Gura Humorului

Conducerea AJF Suceava a decis ca finala Cupei României la fotbal – Faza judeţeană să se dispute la Gura Humorului, mâine, cu începere de la ora 17.00. În ultimul act al competiţiei se vor înfrunta formaţiile Foresta Mălini, ocupanta poziţiei a treia în ierarhia Ligii a IV-a şi Dorna Vatra Dornei, liderul autoritar al Ligii a V-a.

Regulamentului competiţiei prevede ca, în caz de egalitate după expirarea timpului regulamentar de joc, să se mai dispute două reprize suplimentare de prelungiri a câte 15 minute, departajarea finală urmând să se facă prin executarea loviturilor de la 11 metri.

În semifinale, Dorna Vatra Dornei a dispus pe teren propriu cu scorul de 7-1 de Bucovina Şerbăuţi, în vreme ce Foresta Mălini a învins în deplasare, cu scorul de 4-1, pe FC Pojorâta.





Studentii USV au plantat 200 de puieti in Parcul National Calimani

Un grup de studenți ai Universității “Ștefan cel Mare” din Suceava, coordonat de lectorul universitar doctor Codruț Șerban, s-a deplasat, marţi, în Parcul Național Călimani pentru a desfășura diferite activități ecologice.

Potrivit radio.usv.ro, cei 17 studenți au plantat 200 de puieți într-o zonă care fost defrișată. După reîmpădurirea acestui spațiu, studenții vor beneficia de o plimbare ecvestră prin Munții Călimani sub supravegherea rangerului Claudiu Petre și a rangerului voluntar Codruț Șerban.

Acțiunea de marţi se derulează în baza parteneriatului dintre Universitatea Ștefan cel Mare și Parcul Național Călimani, mai precizează sursa citată.





LOC DE MUNCA - SC DORNA SA angajeaza electromecanic

Detalii Anunt: SC DORNA SA angajeaza electromecanic

Descriere job:

- Efectueaza intretinerea preventiva a echipamentelor tehnice;
- Intervine operativ in intretinerea echipamentelor tehnice;
- Realizeaza lucrari de intretinere si reparatii in vederea mentinerii instalatiilor si utilajelor firmei la parametri optimi de functionare.

Cerinte:

Experienta minim 2 ani
Atestat de mecanic/electromecanic
Seriozitate si punctualitate
Domiciliul in Vatra Dornei

Persoanele interesate pot trimite CV-urile la adresa: catalina.chirilianu@ladornagroup.ro sau pe fax la 0230/375335

Telefon: 0744 323 270



ANUNT - Vanzare imobil situat ultracentral Vatra Dornei

Detalii Anunt: Vand imobil situat ultracentral pe strada Mihai Eminescu, suprafata totala 50 mp (baie, bucatarie, dormitor), ideal si pentru firme. Pentru mai multe detalii va rog contactati-ma la numarul de telefon 0729088647 (Orange). Rog sunati dupa ora 17:00.

Pret: 40.000 Euro

Nume: Pastinaru Gheorghe

Telefon: 0729 088 647



ANUNT - Vand vila in statiunea Vatra Dornei

Detalii Anunt: Vand vila in statiunea Vatra Dornei, zona Petreni, compusa din D+P+M, 280mp construiti. La D - camera fitness, camera centralei, beci mare, hol. La P - living, dining, baie, bucatarie si debara, hol mare. La M - 3 camere cu balcon, 1 dresing, baie, birou, hol mare si o terasa de circa 35mp cu o priveliste superba.
Casa este construita din caramida brikstone, finisajele sunt de cea mai buna calitate, casa este acoperita cu tabla Lindab originala, tamplaria este de cea mai buna calitate (cu vitralii si sticla hashiri). Casa este racordata la toate utilitatile. La mansarda sunt 6 geamuri velux. Peisajul zonei este superb. Terenul este in suprafata de 2500mp cu posibilitate de inca o casa sau cabana. Pretul se discuta la fata locului.

Pret: Negociabil la fata locului

Nume: Marcel

Telefon: 0745 529 424



ANUNT - Oferta unica - Teren in orasul Vatra Dornei

Detalii Anunt: Profitati de oferta noastra: proprietari vindem avantajos teren de munte pretabil pentru casa de vacanta sau/si casa de locuit. Terenul este situat la doar 3.5 km fata de centru, zona vile, teren cu brazi si izvor de apa naturala si are acces la utilitati.

Pret: Negociabil

Nume: Viorel

Telefon: 0725346638 si 0748877298



Cum moare Cazinoul, simbolul oraşului Vatra Dornei, iar Biserica îi ţine lumânarea

Extrem de celebru în secolul al XIX-lea, când a fost inaugurat chiar de împăratul austro-ungar Franz Iosef şi de de arhiducele Ferdinand, construit după modelul edificiului din Baden Baden/ Germania, Cazinoul din Vatra Dornei îşi trăieşte ultimii ani într-o mizerie de nedescris şi în pragul colapsului, vegheat de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, care în loc să-l îngrijească, îi ţine lumânarea.
Că şi în alte locuri din România, ceea ce au ridicat alţii şi care ne-a intrat în patrimoniul cultural românesc, nu păstram. Asta nu pentru că nu sunt făcute de români, ci pentru că aşa înţeleg mulţi să îşi respecte istoria şi cultura. Ar fi nedrept să aruncăm vina doar pe reprezentanţii autorităţilor de fiecare dată, deşi mulţi se fac părtaşi la vina comună, dar şi instituţiile de cultură şi culte – între care Biserica Ortodoxă ocupă un loc fruntaş – firme, proprietari privaţi, administratori, manifestă aceeaşi lipsă de interes făţă de edifiicile pe care le au în gestiune.

Cazinoul din Vatra Dornei a fost construit în perioada 1896-1898 în orașul Vatra Dornei (județul Suceava). Clădirea, inclusă în Lista monumentelor istorice la categoria A, a purtat diverse denumiri, Cazinoul Băilor sau Pavilionul Central al Băilor şi a îndeplinit de-a lungul timpului mai multe funcțiuni: sală de jocuri de noroc, sală de concerte și spectacole, precum și club muncitoresc.

Aprobarea pentru construirea unui cazinou la Vatra Dornei a fost acordată în urma intervenției primarului Vasile Deac (1875-1902) la împăratul Franz Joseph al Austriei. În timpul audienței, primarul l-a convins pe monarh de necesitatea construirii unui cazino pentru turiștii veniți la băi.

Terenul pe care s-a construit clădirea se afla în proprietate comunală și era acoperit de păduri, care au fost defrișate. O parte din banii pentru construcția cazinoului au fost strânși prin chetă publică, la care a contribuit însuși împăratul austro-ungar Franz Joseph, iar o altă parte a fost împrumutată printr-o bancă vieneză. Proiectul a fost realizat de către arhitectul vienez Peter Paul Brang, iar lucrările au început în anul 1896 și s-au încheiat în 1898. Inaugurarea oficală s-a făcut la 10 iulie 1899.

Construit în stil eclectic, cu unele note ale Renașterii germane, cazinoul seamănă cu cel din Baden. În interior turiştii puteu admira trei policandre de cristal de Murano, la început cu lumânări, apoi cu becuri.
În cazinou se afla o sală de teatru, o bibliotecă, un restaurant, o cofetărie, spații de utilitate publică. Printre cei care au trecut pragul cazinoului din Vatra Dornei au fost împăratul Franz Joseph, arhiducele Franz Ferdinand, dar și personalități românești precum Lucian Blaga, Nicolae Iorga, Corneliu Zelea Codreanu, generalul Gheorghe Argeșanu, Nichifor Crainic, A.C. Cuza, generalul Ion Antonescu, Emil Bodnăraș, Eugen Jebeleanu, Mihai Beniuc, Zaharia Stancu, Gheorghe Gheorghiu-Dej și Chivu Stoica.

În jurul cazinoului s-au ţesut o mulţime de poveşti, unele bazate pe realităţile epocii. Aici înainte de 1918, dar şi mai târziu, până spre sfârşitul perioadei interbelice, veneau clienţi din Viena, Berlin, Budapesta, dar şi evrei sau italieni. După ce parcurgeau drumul pe calea ferată, erau luaţi cu birja, din gară. Cei care îşi pierdeau averea mergeau pe podul Franz Joseph, de pe Dorna, şi se aruncau în râu sau îşi zburau creierii cu pistolul. Pentru norocoşii câştigători ai unor mari sume de bani, şi, se spune că fusese construit un tunel secret, prin care ieşeau pentru a fi protejaţi de eventuale jafuri.

Prima legătură dintre cazinou şi Biserica Ortodoxă a avut loc după Unirea Bucovinei cu România în 1918, când terenul pe care se afla monumentul a intrat în reconstituirea Fondului Bisericesc al Bucovinei, în contul reparațiilor de război pe care Austria a fost nevoită să le plătească României.

Din anul 1936 s-au început o serie de lucrări de modificare funcțională a clădirii. Astfel, scena din sala de reprezentații a cazinoului a fost modificată, iar în spatele cazinoului s-a amenajat în 1937 o terasă cu vedere spre parcul balnear.

În timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale, edificiul a fost folosit de armatele naziste în scopuri militare. În dimineața zilei de 29 septembrie 1944, în timpul retragerii din Vatra Dornei a ultimelor unități militare germane, clădirea cazinoului și mai ales spațiile interioare au suferit distrugeri importante. Începând din primăvara anului 1945 au fost realizate o serie de lucrări de reparații și renovare.

Ca multe alte edificii de acest gen, după instaurarea în România a regimului comunist, cazinoul a fost naționalizat și transformat în club muncitoresc. În această clădire se țineau ședințe de partid sau întâlniri sindicale, dar și campionate naționale de șah.

Cum s-a ajuns de la o perlă, la o ruină

În prima parte a anului 1986, s-a început efectuarea unor lucrări ample de renovare a clădirii și de remodelare a perimetrului din vecinătate, strada dinspre râul Dorna fiind transformată în bulevard. După declarațiile lui Ioan Cornețchi, fost primar la Vatra Dornei între 1986-1989, președintele Nicolae Ceaușescu a aprobat în 1987 refacerea cazinoului, documentația fiind avizată de guvern. Lucrările trebuiau finalizate în termen de trei ani. Se spunea că Ceauşescu şi-ar fi dorit să petreacă revelionul din 1990 aici.

S-a refăcut structura de rezistență, însă revoluția din decembrie 1989 a surprins șantierul în plină activitate. Ca multe lucruri din România acelor ani, edificiul a fost supus unui jaf fără precedent: în trei luni s-au furat candelabre, marmura de Carrara, cristaluri, căzi de cupru. Apoi a intrat în funcţiune birocraţia, ignoranţa şi nepăsarea: lucrările nu au mai fost continuate din lipsă de fonduri, apoi proprietarii s-au tot succedat, apariţia legii pentru protecţia patrimoniului nu a dat niciun fel de rod (Click aici pentru a vedea legislatia).

După 1990, cazinoul a aparținut societății Dorna Turism SA. Apoi, prin hotărâre de Guvern, în 1995, a fost transferat în administrarea Consiliului Local Vatra Dornei. Aceştia au reuşit să realizeze un proiect, în 1998, prin care au primit de la Ministerul Culturii și Cultelor fonduri pentru reabilitarea clădirii, iar autoritățile locale au cheltuit sume imense pentru tablă și subzidire. În anul 1998, la inițiativa primarului Ioan Moraru, Consiliul Local al municipiului Vatra Dornei a decis înființarea Fundației “Cazinoul Vatra Dornei” cu scopul de a găsi resurse financiare necesare restaurării și consolidării cazinoului dornean.

Totuşi, în ianuarie 2003, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, în calitate de administrator juridic al Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina, a revendicat clădirea cazinoului. Astfel, cazinoul din Vatra Dornei, clădirea Secției de Boli Infecțioase și un alt imobil aflat la baza dealului Runc au fost retrocedate Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, prin Hotărârea de Guvern nr. 437 din 14 octombrie 2004, elaborată în urma analizării cererii de către Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România. La momentul retrocedării, clădirea cazinoului era o ruină, iar preotul Mihai Valică, care slujește la Biserica “Sf. Treime” din Vatra Dornei, amenința autoritățile statului cu darea în judecată pentru faptul că au permis distrugerea clădirii.

Ce susţine Biserica Ortodoxă Română

După cum am văzut şi în alte cazuri, Biserica Ortodoxă Română este unul dintre cei mai mari proprietari şi administratori de edificii de patrimoniu. Acesta în sine nu e un lucru rău, pentru că de-a lungul vremii comunităţile au ajutat şi sprijină în continuare această instituţie pentru păstrarea lucrurilor de valoare. Problema se pune cum răspunde acest cult necesităţilor monumentelor pe care le gestionează.


De cele mai multe ori prelaţii, ca şi Înalt PreaSfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, invocă sărăcia ca principal motiv. În acest caz particular arhiepiscopul, dar şi preotul Mihai Valică, spun că monumentul ar putea fi reparat doar pe banii obţinuţi din pădurile pe care Fundaţia Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina le cere Direcţiei Silvice Suceava. Cu alte cuvinte, această cerere sună a şantaj. În plus, când vedem cum fiecare înalt prelat al B.O.R. încearcă să epateze prin maşinile cu care se prezită la adunările sinodale, nu prea ne vine să credem că avem de-a face cu o instituţie săracă, ci doar cu una care încearcă (şi adesea chiar reuşeşte) să obţină beneficii de la stat fără a investi un leu.

De altfel, perspectivele pe care reprezentanţii Bisericii le oferă sunt foarte clare. „Această clădire va rămâne mulţi ani şi până în veci aşa cum este. Şi cred că soluţia va fi finală, dacă nu se va interveni, dărâmarea ei fără discuţie!”, a declarat părintele Mihai Valică pentru TVR încă din 2010.

Reacţia autorităţilor: Primăria mai încearcă, la Direcţia de Cultură Suceava se ridică din umeri

Într-adevăr, Biserica nu a primit clădirea total renovată, dar lucrul la ea se începuse din 1998 prin Consiliul Local şi Ministerul Culturii. De când a ajuns în patrimoniul Bisericii nu s-a mai bătut un cui. Primarul susţine că proiecte există, dar aşteptă şi un semn din parte B.O.R. De asemenea, acesta susţine că ar fi cerut reprezentanţilor Bisericii să renunţe la clădire în favoarea Consiliului Local pentru ca lucrările să poată continua, însă aceştia din urmă vor să folosescă degradarea Cazinoului ca unealtă de şantaj pentru pădurile şi proprietăţile nerestituite.

De partea cealaltă, la Direcţia de Cultură Suceava, când a fost căutat de colegii de la TVR, domnul director Aurel Buzincu a ridicat din umeri, după cum puteţi vedea în imaginile de mai jos.


Cert e că implicarea a fost ca de obicei. Să dea vreo amendă? Nici pomeneală! (click aici pentru a vedea ce spune legea şi ce ar fi trebuit să facă domnul director). După discuţiile pe care le-am avut cu domnia sa în toamna anului trecut, când am publicat un amplu raport despre starea ansamblurilor mănăstireşti din Bucovina aflate în patrimoniul UNESCO, ne-am lăsat păgubaşi să-l mai căutăm. Dacă atunci în toamnă nu ştia de raportul efectuat de specialiştii de la Muzeul de Istorie a Bucovinei, ce i-a fost înaintat încă din luna mai 2011, ne îndoim de rezultate pozitive în cazul Cazinoului. Vorba unui prieten născut în zonă: "Cine se pune domnule în Bucovina cu Biserica? Aici dacă preotul spune că nu are ce căuta un fost cazinou lângă o catedrală, cazinoul se dărâmă, nu contează dacă e sau nu monument"

Reflecţii de călătorie pe lângă Cazinoul din Vatra Dornei

Oricine trece prin Vatra Dornei trebuie să fie atent la punctele de atracţie, şi cel mai important pare să fie Cazinoul, care însă stă să se prăbuşească. E împrejmuit, pentru a feri ochii trecătorilor de aspectul inestetic al şantierului, dar nimeni nu-l poate proteja de atacul ploilor şi succesiunii fenomenelor de îngheţ/dezgheţ, destul de frecvente în zonă. Chiar dacă e împrejmuit, tot se pot vedea zidurile distruse în mare parte, ferestrele sparte şi schelele care înconjoară clădirea, deşi nu se lucrează. Cazinoul este o ruină şi nu reuşeşte decât să urâţească centrul staţiunii, când ar putea fi destul de simplu transformat într-o atracţie pentru turiştii interesaţi de jocurile de noroc sau ar putea deveni un obiectiv demn de a fi admirat prin arhitectura unor vremuri trecute.

Acesta ar putea fi şi un mod de a mai obţine nişte bani pentru renovarea monumentului, numai că mulţi se fac că nu văd asta. O fi din cauză că este în proprietatea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, iar, după cum se ştie, banul e ochiul cuiva, cu care biserica nu se prea împacă. Dacă nu sunt bani de restaurare măcar să fie închiriat ca platou de filmare pentru producţii cinematografice de groază.

Alţii, prin alte părţi, ar face bani grei prin valorificarea turistică a Cazinoului, având în vedere că în ţara noastră există doar trei asemenea obiective: la Constanţa, la Sinaia şi la Vatra Dornei.

Arhiepiscopia spusţine că nu are de unde să finanţeze lucrările, mai ales că încă nu a intrat în posesia pădurilor care sunt atât de râvnite, dar ar putea să încerce să caute şi alte căi de obţinere de fonduri, un eventual asociat la renovare, sau concesionarea către un întreprinzător particular. Nu ştiu cum se face, totuşi, că de pe la începutul anului 2005, când a fost revendicat şi retrocedat bisericii, nu s-a mai făcut nimic cu Cazinoul. Din ce se vede cu ochiul liber, dacă nu se ia nicio măsură, se poate prăbuşi fără să stârnească prea mari valuri.

Şi totuşi trebuie să ne gândim la faptul că, cu fiecare clădire care dispare, o bucată din istoria noastră, bună sau rea, dispare de asemenea. Şi acesta e un păcat mai mare decât ar fi faptul că în frumoasa staţiune montană există un cazinou.


SURSA FOTO: Historia.ro

USL a lansat „Contractul pentru Ţara Dornelor” si a prezentat cateva proiecte care se vor realiza

La Vatra Dornei a fost lansat, la sfârşitul săptămânii trecute, „Contractul USL pentru Ţara Dornelor”. Preşedintele PSD Suceava şi candidatul USL pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, a anunţat în cursul zilei de luni că acest contract presupune realizarea mai multor proiecte de dezvoltare a zonei Dornelor, atât în infrastructura rutieră şi agricultură, cât şi pentru dezvoltarea turismului.

Cătălin Nechifor a arătat că, prin acest contract, USL îşi asumă obligaţia modernizării DN 17 B, pe valea Bistriţei, care face legătura între Vatra Dornei şi judeţul Neamţ, precum şi a Drumului Naţional 18, Iacobeni – pasul Prisolp – Borşa. „În al treilea rând, acest contract al USL cu Ţara Dornelor presupune sprijinirea agriculturii montane şi a zootehniei în zona de munte. Pentru că aceşti oameni care trăiesc în bazinul Dornelor au nevoie de un sistem de stat de agricultură montană, prin care să fie ajutaţi şi prin care să poată cu adevărat să-şi trăiască viaţa, să fie în continuare acei oameni care muncesc şi care îşi iubesc pământul, care vor să obţină rezultate din agricultură, dar care timp de patru ani, cu Flutur şi cu PDL, nu au putut face mai nimic”, a declarat Cătălin Nechifor.
Chestionar Alegeri Locale Vatra Dornei, Suceava 2012 - VOTEAZA-TI FAVORITII !


Un alt proiect important in domeniul turistic presupune amenajarea unui resort turistic profilat pe schi alpin, în zona Vatra Dornei - Poiana Ștampei - Călimani, un resort cu pârtii de schi pe versantul nordic al Călimaniului. Iată ce a declarat Cătălin Nechifor legat de acest proiect: „Dorim în zona Călimani un proiect care să atragă turiști, un loc unde se va putea schia măcar 5 luni pe ani. Avem nevoie de pârtii de schi adevărate, sute de kilometri, nu doar derdelușuri prin județ.”





Primarul Ioan Moraru anunta ca patru proiecte mari din Vatra Dornei au primit deja finanţare

Patru proiecte mari vor demara în municipiul Vatra Dornei în perioada imediat următoare. Anunţul a fost făcut de primarul PNL din Vatra Dornei, Ioan Moraru, care candidează pentru un nou mandat, acesta precizând că proiectele care au primit deja finanţare vizează atât dezvoltarea infrastructurii şi a turismului, cât şi rezolvarea problemei locuinţelor pentru tineri şi regularizarea râului Bistriţa.

Ioan Moraru a subliniat că unul dintre cele mai importante proiecte este „Complexul de Agrement Lunca Dornelor”, pentru care s-a semnat deja contractul de finanţare cu Ministerul Dezvoltării şi care are o valoare de aproximativ 8,5 milioane de euro.
Chestionar Alegeri Locale Vatra Dornei, Suceava 2012 - VOTEAZA-TI FAVORITII !

Moraru a ţinut să precizeze că proiectul presupune construcţia unui Aqualand în Lunca Dornelor în care turiştii vor avea parte de piscine interioare şi exterioare, de tobogane cu apă şi cascade, de un centru SPA, precum şi de mai multe terenuri de sport.
„Construcţia acestui centru de agrement de tip aqualand va creşte în mod sigur atractivitatea turistică a municipiului Vatra Dornei”, a declarat Ioan Moraru.

El a adăugat că un alt proiect mare care va demara în Vatra Dornei va fi cel pentru modernizarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare din acest municipiu. Primarul din Vatra Dornei spune că valoarea acestui proiect este de 12,4 milioane de euro, iar după finalizarea lui, municipiul va fi racordat la reţelele de utilităţi în proporţie de 90%.

„Proiectul acesta, împreună cu cel pentru construcţia Complexului de Agrement din Lunca Dornelor, vor aduce în municipiul Vatra Dornei investiţii absolut necesare, care pe de o parte vor contribui la creşterea confortului dornenilor, iar pe de altă parte la dezvoltarea turismului, dar şi la creşterea numărului de locuri de muncă”, a declarat primarul din Vatra Dornei.

Ioan Moraru a mai spus că un alt proiect, care este deja în execuţie, vizează îndiguirea râului Bistriţa, în zona Argestru.

Nu în ultimul rând, primarul din Vatra Dornei a precizat că un proiect important pentru acest municipiu, care va fi început în perioada imediat următoare, va consta în construcţia a 40 de apartamente ANL pentru tineri.









Flutur s-a intalnit cu alegatorii din zona Dornelor

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care candidează pentru un nou mandat la şefia administraţiei judeţene, s-a întâlnit, la finele săptămânii trecute, cu locuitorii din zona Dornelor, în cadrul unei serii de evenimentele care au avut loc la Vatra Dornei, Dorna Arini, Panaci şi Ciocăneşti.

Potrivit lui Flutur, această zonă a demarat numeroase proiecte, fiind vorba de legăturile rutiere cu Ardealul, şi de modernizarea unor drumuri, cum ar fi cele care trec prin Panaci şi Şaru Dornei şi drumul de la Coşna-Gradiniţa.

La întâlnirile din zona Dornelor, la care au participat şi deputatul PDL de Suceava Dumitru Pardău, consilieri judeţeni, primari, viceprimari şi consilieri locali din zonă, Gheorghe Flutur a anunţat că după finalizarea procedurilor de licitaţie, vor începe lucrările de modernizare a drumului de la Iacobeni spre Prislop, o componentă extrem de importantă în asigurarea infrastructurii pentru turism. “Prin măsurile anunţate USL nu face altceva decât să blocheze anumite proiecte sau să le întârzie pe altele. Cei care pierd, în cele din urmă, sunt locuitorii din zonă”, a declarat preşedintele CJ Suceava.

In timpul mandatului lui Gheorghe Flutur, zona Dornelor a beneficiat de investiţii în drumuri, utilităţi apă-canal, şcoli şi grădiniţe, instituţii culturale, cum ar fi cele de la Şaru Dornei, Dorna Candreni, Poiana Stampei, Cîrlibaba etc.

Pe lângă primarii în funcţie, în echipa lui Flutur se află şi oameni care au şanse reale să devină primari în localităţile unde candidează. Printre alţii, este vorba despre: Ilie Boancheş la Vatra Dornei, Liviu Chirilus la Dorna Arini, Andrei Acatrinei la Panaci, Radu Ciocan la Ciocăneşti.

La Dorna Arini, mai multe sute de locuitori s-au întâlnit cu preşedintele Gheorghe Flutur şi cu candidatul PDL la funcţia de primar al comunei, Liviu Chirilus. Tânăr, dar deja cu o bună experienţă managerială în turism, Liviu Chirilus este varianta optimă pentru echipa lui Flutur la Dorna Arini.
Chestionar Alegeri Locale Vatra Dornei, Suceava 2012 - VOTEAZA-TI FAVORITII !

Acesta, după consultarea specialiştilor şi a populaţiei, şi-a construit deja priorităţile pentru viitorul primar al comunei: elaborarea unui plan economic de acţiune pe 10 ani, de atragere a investitorilor, sprijinirea localnicilor să-şi dezvolte propriile afaceri, dezvoltarea atelierelor artizanale şi a magazinelor cu produs artizanal sau produse naturale specifice, înfiinţarea Asociaţiei crescătorilor de animale Dorna Arini şi afilierea ei la cele naţionale, modernizarea întregii reţele de drumuri şi realizarea reţelei de apă-canal în comună pentru un număr cât mai mare de locuitori, amenajarea centrului comunei, refacerea căminului cultural, sprijinirea persoanelor aflate în dificultate, înfiinţarea unui muzeu etnografic, construirea unei grădiniţe noi şi a unei săli de sport la şcoala, atragerea şi sprijinirea investitorilor cât şi prin încurajarea parteneriatului public – privat, elaborarea proiectelor de dezvoltare a comunei cu bani europeni.


“Comuna noastră, cu oameni gospodari, cu peisaje şi tradiţii minunate, trebuie scoasă din anonimat şi adusă acolo unde merită”, a declarat Liviu Chirilus.

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, va fi prezent în zilele următoare în toate localităţile din zona Dornelor.




Nechifor atrage atenția asupra defrișărilor masive PD-L de la Cârlibaba

Cătălin Nechifor, președintele PSD Suceava, a declarat într-o conferință de presă că Gheorghe Flutur a produs un adevărat dezastru forestier la Cârlibaba, un loc mai ferit, uitat de lume, unde s-au început defrișările pe o suprafața de 2430 de hectare.

Nechifor a arătat cu degetul spre deputații PD-L care au propus o lege (care a fost și adoptată - prin care se prevede trecerea celor 2430 de hectare de pe teritoriul județului Suceava spre Bistrița Năsăud) care să favorizeze niște defrișări în favoarea PD-L.

Deputații care au propus legea sunt Augustin Zegreanu (inițiator) și Ioan Olteanu (semnatar).


„Flutur, care este la bază inginer silvic, ar trebui să aibă o mai mare preocupare pentru pădurile județului pe care-l administrează și să nu permite asemenea dezastre ecologice să aibă loc, precum decapitarea pădurilor de la Cârlibaba,” a declarat astăzi Cătălin Nechifor.



SURSA: Newsme.ro

Au scapat ca prin minune dupa un impact frontal intre doua masini pe DN 17

Un grav accident de circulaţie a avut loc miercuri după-amiază, aproape de orele 14:00, pe DN 17, în afara localităţii Poiana Stampei.

Potrivit datelor furnizate de Biroul de presă din cadrul IPJ Suceava, incidentul rutier a avut loc după ce un conducător auto de 47 de ani din municipiul Bătăşani, într-o curbă deosebit de periculoasă la dreapta, pe fondul vitezei neadaptate la condiţiile de drum, a pătruns pe sensul opus de mers, intrând în coliziune frontală cu o autoutilitară ce tracta o semiremorcă şi circula regulamentar.

În ciuda impactului deosebit de puternic, pasagerii autoturismului, fiind vorba de o întreagă familie dintre care două persoane minore, de 10 şi 17 ani, s-au ales, ca prin minune,doar cu răni uşoare.

„Conducătorii auto au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ în ambele cazuri şi deoarece în semiremorca tractată de autoutilitară erau transportate produse din pal nelaminat, cu destinaţia Republica Moldova, conform protocolului, a fost luată legătura telefonică cu reprezentanţi ai Inspectoratului de stat pentru control în transporturi rutiere Suceava”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, insp.princ. Gabriel Panţiru.





VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei