Primarul din Dorna Arini, Ioan Moraru, se pregăteşte pentru al patrulea mandat consecutiv

Ioan Moraru, primarul comunei Dorna Arini şi candidat din partea USL pentru un nou mandat în fruntea administraţiei locale, şi-a lansat ieri candidatura în faţa unei săli arhipline. Susţinut de Cătălin Nechifor, candidatul USL pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Ioan Moraru le-a prezentat locuitorilor comunei Dorna Arini realizările din ultimii patru ani, dar şi ceea ce-şi propune pentru următorul mandat, al patrulea consecutiv în fruntea primăriei.

Chiar dacă a fost o perioadă grea, la Dorna Arini s-au finalizat un şir întreg de obiective de maximă importanţă pentru întreaga comunitate. Modernizarea prin asfaltare a drumului comunal Cozăneşti şi a drumului comunal Biserica Ortoaia, precum şi pietruirea drumului comunal 76, Vatra Dornei – Gheorghiţeni – Rusca, sunt două dintre obiectivele finalizate în acest mandat. Recent s-a reuşit şi repararea podului de beton care traversează râul Bistriţa, pe raza localităţii Rusca, prin aşternerea unui covor asfaltic.

Şi pe linia învăţământului s-au realizat un număr mare de proiecte. Printre acestea pot fi enumerate modernizarea Şcolii cu clasele I-VIII din Dorna Arini, modernizarea şcolii din Rusca, introducerea încălzirii centrale la şcoala din Dorna Arini, dar şi achiziţionarea unui al doilea microbuz şcolar pentru transportul elevilor şi al cadrelor didactice.

Tabere gratuite pentru copii şi preocupări sporite pentru o comună curată

Investiţiile realizate de primăria condusă de Ioan Moraru au vizat şi Căminul Cultural din Dorna Arini, care a suferit lucrări de reparaţii şi întreţinere, dar şi pentru modernizarea şi înfrumuseţarea comunei. În aceşti ultimi patru ani s-a asigurat asistenţă didactică, socială şi psihologică pentru copiii din comună. În cadrul acestui proiect, derulat în colaborare cu Fundaţia „Copiii Noştri”, au beneficiat de sprijin direct 60 de copii, însemnând acordarea de hrană, haine, jucării, rechizite, dar şi tabere gratuite.

Trebuie remarcată aici şi colaborarea dintre Asociaţia „Partaje” Dorna Arini şi o fundaţie din Paris, prin care s-a reuşit sprijinirea a 72 de copii, care au beneficiat de materiale didactice, articole sportive, fiind alocaţi şi bani pentru modernizarea şcolii din Dorna Arini.

Proiectul „Ţara Dornelor curată” a vizat colectarea selectivă a deşeurilor, iar la începutul acestei luni a ajuns la final. În perioada de implementare a proiectului s-au cumpărat pubele mari şi mici pentru strângerea gunoiului menajer, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru agenţii economici.

Cursuri de recalificare pentru sătenii din Dorna Arini

Un proiect extrem de interesant şi important, a cărui finanţare a fost obţinută în luna aprilie a acestui an, va fi lansat miercuri, 6 iunie. Este vorba de dezvoltarea resurselor umane şi meşteşugurilor din zona Dorna Arini, proiect care prevede modernizarea a trei săli de clasă de la Şcoala Cozăneşti, precum şi achiziţionarea de utilaje, beneficiari urmând a fi circa 200 de tineri fără ocupaţie sau şomeri din comună, care la final vor primi certificate de calificare recunoscute la nivelul Uniunii Europene.

La fel de important este şi un alt proiect, aprobat pentru finanţare încă din mai 2010, şi care prevede realizarea reţelelor de apă şi canalizare în toate localităţile comunei, construirea unei staţii de epurare, edificarea unei grădiniţe cu program normal şi dotarea căminului cultural din Cozăneşti cu aparatură modernă.

Dorna Arini ar putea deveni staţiune de interes naţional

O atenţie aparte s-a acordat activităţilor turistice din comuna Dorna Arini. Pentru promovarea zonei, a resurselor existente aici şi a produselor tradiţionale specifice a fost întocmit proiectul „Cobza în vacanţă... la Dorna Arini”, proiect aflat în derulare de anul trecut.

Ambiţiile primarului Ioan Moraru şi ale echipei cu care se află în fruntea Primăriei Dorna Arini nu se opresc însă aici în planul promovării turismului. Recent, a fost depusă şi aprobată documentaţia pentru dobândirea de către localitatea Dorna Arini a statutului de „Staţiune turistică de interes naţional”. „Prin aprobarea acestui demers, dezvoltarea din punct de vedere turistic şi economic a localităţii va fi mult mai rapidă”, a arătat primarul Ioan Moraru. Pentru dezvoltarea turismului se va înfiinţa şi o pârtie de schi, tratativele în această direcţie fiind avansate.

Consolidarea şi modernizarea Căminului Cultural din Cozăneşti, o prioritate

Printre priorităţile lui Ioan Moraru pentru anii următori se numără şi consolidarea, modernizarea şi dotarea Căminului Cultural „Savin Alexievici” Cozăneşti. Proiectul pentru acest obiectiv a fost deja aprobat pentru finanţare de către Compania Naţională de Investiţii, iar lucrările care se vor executa aici constau în consolidarea clădirii, renovarea şi înfrumuseţarea interiorului şi exteriorului, realizarea de grupuri sanitare, încălzire cu aer cald, înfiinţarea de spaţii pentru lectură, un muzeu, dar şi modernizarea sălii de spectacole prin achiziţionarea de aparatură de sunet şi lumini. Tot la capitolul modernizări se înscrie şi sediul primăriei, pe care edilul Ioan Moraru îl doreşte extins şi adus la standarde europene.

Proiecte ambiţioase pentru anii următori

Mandatul 2012-2016 se anunţă unul extrem de încărcat pentru primarul Ioan Moraru. Printre priorităţi se numără asfaltarea drumurilor comunale Sunători, Rusca I, Rusca II şi Pârâul Arinului, de la km 3+500, pentru care există deja finanţare, dar şi modernizarea tuturor celorlalte drumuri comunale. Un alt proiect ambiţios este construirea unui parc eolian pe muntele Giumalău, prin parteneriat public privat cu o firmă austriacă. Tot în domeniul energetic este şi sprijinirea repunerii în funcţiune a barajului de la Zugreni.


Primarul din Dorna Arini a anunţat că în scurt timp se va implica pentru înfiinţarea unei asociaţii a crescătorilor de animale, care urmează să colaboreze cu un investitor italian ce şi-a arătat interesul pentru a sprijini retehnologizarea secţiei de procesare a laptelui din satul Ortoaia şi crearea unui produs local, marca „Arinul”.

„Sunt obiective realizabile pe care sunt convins că le voi îndeplini. Timp de 12 ani am fost prezent la toate evenimentele din viaţa locuitorilor acestei comune la care am fost invitat şi sunt convins că şi următorii patru ani mă vor găsi alături de aceşti oameni minunaţi”, a mărturisit Ioan Moraru.




Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei