România a devenit ţara tuturor posibilităţilor. Recent, Federaţia Română de Bob şi Sanie s-a angajat să găzduiască o etapă de Cupa Europei, în martie 2013, şi Campionatul Mondial de Juniori din 2014 la sanie de stradă. Competiţiile ar urma să se deruleze la Vatra Dornei şi ar fi o premieră pentru România.
Partea hazlie abia urmează. Pârtia pe care urmează a avea loc aceste concursuri nici măcar nu există, deşi termenul până la prima competiţie este de numai opt luni.
În stilul hei-rup-ist tipic românesc, în parcul central din Vatra Dornei, pe o suprafaţă de opt hectare, au demarat acum câteva săptămâni o serie de lucrări la ceea ce se vrea viitoarea pârtie de sanie de stradă. Nimeni nu ştie însă cum au început lucrările în lipsa unei autorizaţii emise de Primăria Vatra Dornei. La fel de bizară este şi lipsa surselor de finanţate pentru acest obiectiv. Declaraţiile celor implicaţi în acest proiect sunt fie contradictorii, fie nu au legătură cu realitatea.
Pentru pârtia de sanie de stradă de la Vatra Dornei nu este alocat nici un leu
Singurul lucru cert în toată povestea este că se vrea ceva. Cu ce şi în ce condiţii sunt probleme la care mai mult se ridică din umeri în locul unor explicaţii coerente.
Florin Ţicu, secretarul general al Federaţiei Române de Bob şi Sanie, a recunoscut franc ieri că în acest moment nu este alocat nici un leu pentru investiţia de la Vatra Dornei. Chiar şi aşa, optimismul lui Ţicu este debordant: „Sursele de finanţare vor fi Agenţia Naţională pentru Sport şi Tineret şi Consiliul Judeţean Suceava. E drept că la ANST nu sunt prinşi bani în buget pentru această investiţie, dar am primit promisiuni că la rectificativ se vor aloca fonduri. În ceea ce priveşte autorităţile de la Suceava, săptămâna trecută am avut discuţii cu preşedintele Consiliului Judeţean, domnul Nechifor, care ne-a asigurat că vom primi tot sprijinul”, a declarat Florin Ţicu.
De partea cealaltă, Cătălin Nechifor recunoaşte că a avut o discuţie cu cei de la Bucureşti, dar a nuanţat lucrurile. „Nu mi-au spus că e vorba de o finanţare, ci de o colaborare. Le-am cerut o serie de documente oficiale cu privire la ce doresc să facă la Vatra Dornei, dar până acum nu am primit nimic”, a arătat Nechifor.
Suma estimată pentru investiţie: 70.000 de euro
Lipsa resurselor financiare pentru a duce la bun sfârşit această investiţie a fost confirmată şi de Octavian Pungovschi, preşedintele Clubului Sporturilor de Iarnă din Vatra Dornei. Acesta a ţinut să arate că cheltuielile nu vor fi foarte mari, iar investiţia va avea o valoare de circa 70.000 de euro, „cu tot cu dotări”.
„Suntem în mare grabă şi urmează să primim bani de la Minister şi de la Consiliul Judeţean Suceava. Este posibil ca o parte din bani să vină şi din sponsorizări”, a plusat Pungovschi lista posibililor „investitori”.
Bani nu sunt, dar lucrările au demarat. Fără nici o autorizaţie.
Paradoxal, deşi toată lumea recunoaşte că prin conturi bate vântul, la Vatra Dornei se lucrează. Pe dealul din zona parcului central s-au făcut defrişări, buldozerul a muşcat din pământ pentru a face loc viitoarei pârtii de sanie de stradă.
În ceea ce priveşte autorizaţia de construcţie, trei oameni diferiţi au avut puncte de vedere diferite, semn că acolo ceva nu este în regulă.
Ilie Boncheş, primarul din Vatra Dornei, a declarat că nu ştie exact ce se petrece pe locul viitoarei pârtii, dar va verifica peste câteva zile. „Eu ştiu că există o autorizaţie emisă în urmă cu câţiva ani, în baza căreia s-au început acum lucrările”, a mărturisit Boncheş.
Secretarul general al Federaţiei Române de Bob şi Sanie a ridicat din umeri la această întrebare, în timp ce preşedintele Clubului Sporturilor de Iarnă din Vatra Dornei a venit cu o versiune care sfidează realitatea.
„Nu există autorizaţie de construcţie de la primărie, pentru că nu am început nici o lucrare”, a declarat Octavian Pungovschi. Fotografiile spun însă cu totul şi cu totul altceva.
Cu ce autorizaţie a fost păcălit primarul din Vatra Dornei
Autorizaţia de care vorbeşte primarul Ilie Boncheş este de fapt un acord încheiat în cursul anului 2006 între conducerea de atunci a Primăriei Vatra Dornei şi Agenţia Naţională pentru Sport. La vremea respectivă, cele două instituţii au ajuns la un acord privind construcţia unei pârtii de bob-sanie, dar, atenţie, pentru sporturile olimpice, nu pentru cele care s-ar putea să devină olimpice.
Potrivit protocolului, Primăria Vatra Dornei transmitea dreptul de administrare către Agenţia Naţională pentru Sport, respectiv Clubul Sporturilor de Iarnă, pentru o suprafaţă de 8,4 hectare. Numai că, o clauză din acord spunea că lucrările trebuie începute în termen de trei ani şi finalizate în maxim cinci ani de la semnare, în caz contrar terenul urmând să revină în administrarea Primăriei Vatra Dornei. Ori, din 31 octombrie 2006 şi până acum au trecut aproape şase ani, iar lucrările nu numai că nu s-au finalizat, dar abia sunt demarate. În aceste condiţii, apare întrebarea legitimă cum s-au făcut defrişările şi lucrările din parcul central din Vatra Dornei pe un teren public.
Şase sportivi legitimaţi la nivel naţional în sportul de sanie de stradă
Şi utilitatea acestei investiţii poate fi pusă sub semnul întrebării, având în vedere numărul celor care practică sania de stradă. Deşi se află în structurile de conducere ale Federaţiei Române de Bob şi Sanie, Florin Ţicu nu a dorit să spună cifra exactă a sportivilor legitimaţi. Dacă nu este la curent, îi împrospătăm noi memoria: este vorba de şase sportivi legitimaţi. În schimb, Ţicu a adus argumente de ordin emoţional.
„Aceste baze pe care le înfiinţăm vor duce la creşterea numărului de sportivi. Toate cluburile au fost mobilizate să practice acest sport, care peste câţiva ani va deveni disciplină olimpică. Noi suntem la începuturi şi contează că avem sprijinul Federaţiei Internaţionale de Bob şi Sanie, ai cărei reprezentanţi ne-au spus că la Vatra Dornei sunt condiţii perfecte pentru sporturile de mare anvergură. Şi până la urmă şi dumneavoastră, ca ziarist, ar trebui să sprijiniţi organizarea unor competiţii internaţionale în judeţul unde locuiţi”, a declarat Florin Ţicu.
O pârtie similară există la Cârlibaba
La doar 30 de km de Vatra Dornei, la Cârlibaba, există deja finalizată în proporţie de aproximativ 80% o pârtie de sanie de stradă, pârtie care a găzduit şi o etapă de campionat.
Întrebat de ce nu a sprijinit finalizarea acestei investiţii de la Cârlibaba, secretarul general al Federaţiei Române de Bob şi Sanie a răspuns: „Nu există locuri de cazare pentru o competiţie de nivel european sau mondial”.
Absolut corect, dar întrebarea este de ce Octavian Pungovschi, preşedintele Clubului Sporturilor de Iarnă din Vatra Dornei, a susţinut şi promovat construcţia unei pârtii la Cârlibaba şi nu a făcut demersurile necesare pentru ca investiţia să fie realizată la Vatra Dornei.
Niciun comentariu
Trimiteți un comentariu