Un ortac de la Mina de Uraniu de la Crucea a ajuns marţi seară la Spitalul Judeţean Suceava, prin transfer de la unitatea spitalicească din Vatra Dornei, cu un serios traumatism cranio-cerebral închis, leziune suferită în urma unui accident de muncă. Cazul a fost anunţat la poliţie de cadrele Spitalului Judeţean Suceava la aproximativ nouă ore de la producerea sa, iar semne de întrebare stârneşte şi faptul că rănitul a fost dus iniţial la spital cu o maşină a unităţii miniere “pentru un control de rutină”.
Leziuni grave după ce minerului i-a căzut un bolovan în cap
Marţi seară, în jurul orei 21.00, poliţia a fost sesizată că la Urgenţele Spitalului Judeţean Suceava a fost internat Dorel Mutihac, în vârstă de 52 de ani, din Broşteni, victimă a unui accident de muncă la Mina de Uraniu Crucea Botuşanu.
Din ancheta preliminară demarată de poliţişti rezultă că bărbatul, angajat ca miner, se afla marţi în schimbul I şi, în jurul orei 12.00, i-a căzut în cap un bolovan desprins din tavanul minei.
Bărbatul de 52 de ani s-a deplasat la Spitalul Municipal Vatra Dornei cu o maşină a Companiei Naţionale a Uraniului (CNU). Primele constatări medicale au arătat că acesta are o leziune internă la cap, care nu era nici pe departe banală. Medicii de la Vatra Dornei au decis transferarea de urgenţă a pacientului la Spitalul Judeţean Suceava, pentru investigaţii amănunţite.
La Urgenţele Spitalului Judeţean Suceava minerul a fost diagnosticat cu traumatism cranian acut închis, fractură os parietal drept şi contuzie forte coloană cervicală. Medicii au precizat că la internare bărbatul avea mâinile şi picioarele amorţite, între timp starea sa devenind mai bună, iar prognosticul fiind favorabil.
Puţine explicaţii de la directorul sucursalei Crucea a CNU
L-am contactat ieri telefonic pe Constantin Proboteanu, directorul sucursalei Crucea a Companiei Naţionale a Uraniului şi l-am întrebat dacă din punctul său de vedere s-a acţionat corect în cazul accidentului de muncă.
Acesta a declarat că accidentul nu a fost sesizat cu întârziere şi că primordială a fost transportarea minerului la spital. El a justificat folosirea maşinii unităţii pe post de ambulanţă prin insistenţa rudelor victimei, care au dorit ca bărbatul să ajungă cât mai repede la un medic. Interesant este că în declaraţiile date iniţial la poliţie s-a precizat că minerul a fost transportat la spital cu o maşină a companiei, în condiţiile în care „nu acuza dureri şi nu avea leziuni vizibile”.
După cum a precizat inspectorul Florin Moisa, şeful Serviciului de Securitate şi Sănătate în Muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, instituţia a fost anunţată oficial de acest accident de muncă ieri dimineaţă. Adică la aproximativ douăzeci de ore de la producerea sa.
Conform procedurilor, fiind vorba de un accident cu incapacitate temporară de muncă, ITM Suceava va aştepta concluziile unei anchete interne a celor de la Compania Naţională a Uraniului, care trebuie să vină şi cu eventuale propuneri de sancţiuni şi măsuri de securitate care să evite alte accidente de acest gen.
Ultimul grav accident de muncă de la Mina de Uraniu de la Crucea s-a petrecut în noiembrie 2011. Atunci, în urma unei explozii controlate executate greşit, un miner în vârstă de 42 de ani a decedat.
Niciun comentariu
Trimiteți un comentariu