Autorităţile au fost sesizate, ieri, de o nouă dispariţie în pădure a unor persoane aflate la cules ciuperci, fiind deja al patrulea caz de acest gen în doar o săptămână.
De această dată o femeie din Vatra Dornei a sunat la 112 şi a anunţat că nu-şi mai găseşte cei doi copii, un băiat în vârstă de 16 ani şi sora sa mai mică de 10 ani. Din fericire, de această dată nu a mai fost nevoie de mobilizarea a zeci de oameni şi căutări pe timp de noapte, cei doi fraţi ajungând pe propriile picioare acasă, în timp ce echipele de căutare se aflau în pădure.
Femeia din Vatra Dornei a cerut ajutor ieri, în jurul orei 14.20. Femeia a relatat că a mers la cules de bureţi cu cei doi copii ai săi în zona Roşu, iar în jurul orei 12.30 băiatul şi fata, care nu aveau asupra lor telefoane mobile, s-au pierdut. După ce a încercat să-i găsească singură timp de aproape două ore, femeia s-a panicat şi a sunat la 112.
Conform maiorului Bogdan Cornaci, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Suceava, „s-au format echipe de căutare din jandarmi montani de la posturile Vatra Dornei şi Dorna Candreni şi poliţişti. De asemenea, au fost alertaţi şi lucrătorii de la Salvamont Vatra Dornei, care urmau să ajungă în zonă. Puţin după ora 15.00, femeia care a sunat la 112 ne-a comunicat că cei doi copii au ajuns acasă”.
Reamintim că în ultimele zile s-au mai rătăcit în pădure doi bărbaţi, ambii băuţi, unul la Preuteşti şi unul la Vârfu Dealului-Pârteştii de Jos, şi un copil în vârstă de 6 ani, la Fundu Moldovei. În două dintre cazuri, operaţiunile de căutare au fost complexe, pe timp de noapte, cu zeci de oameni mobilizaţi la Vârfu Dealului şi în jur de 150 în cazul copilului de la Fundu Moldovei, găsit după 21 de ore.
Apelul jandarmilor către culegătorii de ciuperci
Având în vedere numeroasele probleme apărute în ultima perioadă, jandarmii au transmis o serie de sfaturi pentru cei care merg în această perioadă în pădure, la cules de ciuperci.
„Îi rugăm pe suceveni să ţină cont de starea vremii şi de nivelul de accesibilitate al terenului, să nu pornească singuri la drum, să nu consume băuturi alcoolice, să nu meargă în zone pe care nu le cunosc, să fie îmbrăcaţi corespunzător anotimpului şi, dacă e posibil, să aibă asupra lor telefoane mobile. Persoanele trebuie să menţină legătura de vedere între ele, să nu întârzie în pădure când se înserează, să reţină detalii de orientare pe durata deplasării şi să acorde o atenţie sporită minorilor din grup”, a transmis maiorul Bogdan Cornaci.
Niciun comentariu
Trimiteți un comentariu