Cele mai frumoase sate din Romania – Poiana Stampei, un loc pitoresc situat la trecatoarea dintre Bucovina si Ardeal

Situata intr-o zona plina de istorie si legenda, la trecatoarea dintre Bucovina si Ardeal, comuna Poiana Stampei din judetul Suceava este una dintre cele mai pitoresti zone din Romania. Intr-un clasament al celor mai frumoase sate din Romania, localitatea Poiana Stampei cu siguranta ca si-ar gasi un loc de frunte, gratie frumusetii peisajului care incadreaza armonios casele risipite spre poalele muntilor, a arhitecturii cu specific bucovinean, dar si a zestrei materiale si spirituale impresionante mostenite din mosi-stramosi.

Satele comunei Poiana Stampei s-au dezvoltat de-a lungul raului Dorna, care aduna spre varsare toate apele ce curg prin aceste locuri. Cu o pozitie geografica de invidiat, comuna Poiana Stampei se numara printre atractiile turistice din Bucovina, asta si datorita Rezervatiei Naturale “Tinovul Mare”, unica in tara, care se afla in proprietatea acestei localitati.


Aflata la hotarul dintre Moldova si Ardeal, zona in care este amplasata Poiana Stampei este amintita intr-un document datat din 19 martie 1593 si parafat de domnul Moldovei Aron Voda, prin care le cerea bistritenilor sa nu incalce granitele tarii. Denumirea de Poiana Stampei provine de la acea stampila care se aplica pe documente la trecerea frontierei, spre si dinspre Transilvania, a negustorilor ce tranzitau marfa intre cele doua provincii.

Ulterior, langa acest punct de frontiera a inceput sa se dezvolte o asezare ai carei locuitori s-au stabilit pe aceste locuri, atrasi de pitorescul regiunii si de posibilitatile deosebite de prelucrare si exploatare a lemnului. O multime de popoare migratoare au trecut peste hotarul acestui loc, iar turcii, austro-ungarii, nemtii si rusii ajunsi aici au contribuit fiecare la imbogatirea si diversificarea culturii si civilizatiei. Un singur singur lucru nu au putut schimba: portul si vorba locuitorilor.

La Poiana Stampei se mai pastreaza inca cele mai frumoase costume populare din Bucovina, iar traditiile si obiceiurile de sarbatori sunt o comoara nepretuita a acestor locuri. Portul localnicilor este dominat de culorile rosu si albastru.
Turistii ajunsi la Poiana Stampei vor remarca arhitectura specific bucovineana, cu case mari construite din lemn, impodobite cu frumoase decoratii exterioare, majoritatea stilizate. Spre marginea asezarii, casele se pierd armonios spre poalele muntilor, ceea ce da o nota caracteristica zonei.

Cum se ajunge la Poiana Stampei

Comuna Poiana Stampei este asezata in partea de sud-vest a judetului Suceava, in Bazinul Dornelor. Asezarea se invecineaza la nord cu comuna Dorna Candrenilor, la est cu localitatile Dorna Candrenilor si Saru Dornei, la sud cu judetul Harghita si judetul Mures, la vest cu judetul Bistrita Nasaud.

Puteti ajunge la Poiana Stampei pe Drumul National 17, Vatra-Dornei – Bistrita, artera de trafic national si european. Accesul in comuna Poiana Stampei se face atat pe cale rutiera, cat si pe cale feroviara.

Comuna Poiana Stampei se afla printre atractiile turistice din zona Bucovinei si prin faptul ca Rezervatia Naturala “Tinovul Mare”, unica in tara, se afla in proprietatea acestei localitati.

Turistii pot gasi la Poiana Stampei mai multe pensiuni turistice, care ofera servicii de cazare si masa cu specific local. Peisajul si aerul curat impreuna cu locuitorii din zona vor fi deajuns pentru a scapa de stres si a uita de aglomeratia urbana.
Apele minerale din Poiana Stampei sunt o sursa sigura pentru dezvoltarea turismului in scop terapeutic. De asemenea, namolul terapeutic folosit in balneoterapie pentru afectiuni reumatismale, poate constitui o atractie pentru turisti.

Noul “Muzeu al satului”, amplasat in centrul comunei, va oferi vizitatorilor o imagine despre frumusetea portului popular, traditii si obiceiuri din trecut pastrate pana astazi.

Din anul 2000, autoritatile locale organizeaza in fiecare an Balul Gospodarilor si Balul Pomului de Iarna cu masa festiva si spectacol folcloric. Hramul comunei Poiana Stampei se serbeaza in data de 8 noiembrie, de sfintii Mihail si Gavril.
De asemenea, pe 18 si 19 august au loc serbari campenesti. La eveniment participa toti satenii, musafiri din toate colturile lumii, iar tinuta este obligatorie – costumul popular.

Rezervatia Tinovul Poiana Stampei

Rezervatia se afla pe teritoriul comunei Poiana Stampei, fiind strajuita de dealurile Smida, Casoi, Ciungii Chiperenilor, in stanga soselei nationale Vatra Dornei – Bistrita si reprezinta cea mai intinsa rezervatie de turba naturala din Romania.

Patrunderea in Tinov se face prin traversarea unui pod de lemn peste paraiasul Casoi. Trecand printr-o banda de molizi inalti, avem surpriza de a descoperi “o tundra” de tip siberian compusa dintr-un puiet cu consistenta medie (0,5-0,6) vegetand in aspre conditii stationale (mlastina oligotrofa). Acest tinov, declarat monument al naturii in 1955, este situat la o altitudine medie de 880 m si este strabatut de un pod de lemn lung de 900 m care permite vizitarea rezervatiei. Podul este singura cale de acces intrucat stratul de muschi higroscopici musteste continuu.

Importanta stiintifica a acestei rezervatii consta in aciditatea straturilor de muschi care a permis pastrarea nealterarata a polenului depus in straturile de turba de-a lungul zecilor de ani. Solul si apa sunt puternic acide, colorate cu nuante gradate de brun, predominand acizii humici si humirici. Flora bacteriana lipseste in totalitate, datorita aciditatii si lipsei de oxigen. Suprafata rezervatiei este de cca. 681,80 ha.




Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei