Peste 50 de pensiuni funcţionează ilegal în judeţul Suceava. Inspectorii de la Antifraudă au declarat război turismului la negru si, in perioada urmatoare, vor face controale împreună cu mascaţii.
Tupeu fără margini. Zeci de pensiuni din Suceava, care-şi fac publicitate pe internet, ca să atragă clienţii, funcţionează în mod ilegal. Aşa-zişii hotelieri nu au autorizaţii de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) sau de la Direcţia Sanitar Veterinară (DSV) şi nu plătesc nici măcar un leu impozit la stat. Neregulile au ieşit la iveală în urma unor controale făcute de inspectorii de la Antifraudă.
Verificările au început în luna aprilie şi sunt în desfăşurare. Până acum, inspectorii de la Antifraudă au descoperit peste 50 de pensiuni care funcţionează fără nicio formă legală. „Din câte am constat, dincolo de faptul că aceste pensiuni care-şi expun oferta pe internet, nu au nicio formă de organizare (societate comercială cu răspundere limită, societate comercială pe acţiuni, persoană fizică autorizată – n.r.) şi nu plătesc impozite la bugetul de stat, unele nu au nici măcar autorizaţii de funcţionare de la DSV şi DSP”, ne-a declarat Cosmin Georgescu, şeful Direcţiei Regionale Antifraudă Suceava. Cele mai multe pensiuni care funcţionează ilegal se află în Suceviţa, dar sunt şi în Mălini, Vatra Dornei şi Gura Humorului.
Cu mascaţii în control
Inspectorii care au verificat pensiunile în preajma sărbătorilor pascale şi a minivacanţei de 1 Mai au întâmpinat dificultăţi pe teren. Unii dintre administratori s-au închis în pensiuni ca să scape de controale. „Nu însemnă că au scăpat de controale. Ne vom întoarce pe teren, dar cu Poliţia de această dată”, a spus Cosmin Georgescu.
Până acum, în urma verificărilor, inspectorii de la Antifraudă au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de aproape 300.000 de lei şi numeroase avertismente. Cosmin Georgescu ne-a declarat însă că verificările au fost făcute cu scopul de a-i determina pe hotelieri să intre în legalitate nu pentru a-i sancţiona sau pentru a-i închide. „Le cerem să intre în legalitate”, a spus Georgescu.
Iniţiativa celor de la Antifraudă este aplaudată de administratorii structurilor de cazare care funcţionează în mod legal. Aurelia Badale, preşedinta Asociaţiei de turism Vama – Bucovina, ne-a declarat că verificările sunt necesare şi că, din informaţiile pe care le are, numărul pensiunilor care funcţionează ilegal este cu mult mai mare. „Turiştii care se cazează în pensiunile ilegale îşi asumă nişte riscuri foarte mari. Alimentele nu sunt verificate şi nici nu pot fi controlate. Nimeni nu întreabă de termene de valabilitate. Dacă este nemulţumit, turistul nu poate să sesizeze Protecţia Consumatorului”, ne-a declarat Aurelia Badale.
SURSA: ZiarulEvenimentul.ro
Niciun comentariu
Trimiteți un comentariu