În prezenţa unui numeros sobor de preoţi din Bazinul Dornelor, a președintelui Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a prefectului Florin Sinescu, a senatorului Neculai Bereanu şi a peste 1.000 de localnici din comuna Poiana Stampei, primarul Viluţ Mezdrea i-a înmânat duminică titlul de Cetăţean de onoare al comunei Poiana Stampei preotului Mihai Negrea, care din 2006, de când a venit să slujească la Mănăstirea Podu Coşnei, situată la intrarea în această comună, şi-a dedicat viaţa copiilor orfani şi celor ai căror părinţi nu îi pot îngriji.
15 copii locuiesc efectiv la mănăstire, iar alţi 42 au rămas la casele lor, însă primesc săptămână de săptămână pachete cu alimente, dulciuri, hăinuţe şi rechizite.
La Vatra Dornei, preotul Negrea a deschis un centru de copii într-o clădire abandonată de zece ani (Casa Vladimir), pe care faţa bisericească a luat-o în administrare şi pe care a transformat-o într-o nouă casă pentru 30 de copii, alţi 50 de minori urmând să ia zilnic masa de prânz aici.
A pus bazele unui Centru de asistenţă socială în cadrul Mănăstirii Podul Coşnei
Primarul Viluţ Mezdrea a motivat decizia luată: “Părintele Mihai Negrea se face remarcat prin opera de binefacere începută de câţiva ani la noi în comună odată cu înfiinţarea unui Centru de asistenţă socială în cadrul Mănăstirii Podul Coşnei. Cu sacrificii, bătând din poartă în poartă, la prieteni şi cunoscuţi, la sponsori şi la oameni de bine, părintele Negrea a reuşit ca în doi ani să facă în comuna noastră un centru în care îngrijeşte 15 copii orfani şi săraci. A captat apă potabilă, a construit clopotniţă, biserica veche este în renovare totală, a amenajat o sală de mese cu o bucătărie complet utilată şi dormitoare pentru copii, bibliotecă. Toate acestea au fost construite din iniţiativa părintelui cu sprijinul obştii de la mănăstire. Părintele Negrea ajută în mod constant familii cu situaţii precare din comuna Poiana Stampei, oferind ajutoare care constau în alimente, medicamente, rechizite, îmbrăcăminte, dispozitive medicale pentru 35 de copiii şi 26 de vârstnici şi opt persoane cu handicap”.
Cetăţean de onoare sau venetic ?
Preotul Mihai Negrea a declarat: „Pe această diplomă scrie Cetăţean de onoare. Până acum am fost venetic, pentru că nu m-am născut aici. Începând de astăzi sunt de onoare, dar asta depinde de dumneavoastră dacă ştergeţi cuvântul venetic şi rămâne numai onoare? Este onoarea mea, onoarea dumneavoastră este reprezentată de faptele pe care le-a enumerat domnul primar. Ceea ce am făcut, am făcut datorită dumneavoastră. Nu mi-a dat Dumnezeu din cer, mi-aţi dat dumneavoastră, aţi pus mână de la mână, am primit ajutor şi de la primărie, de la Arhiepiscopie şi am realizat ceea ce se vede. De aceea consider că pe diploma de Cetăţean de onoare ar trebui scris că aparţine în aceeaşi măsură şi dumneavoastră, celor care mă sprijiniţi. Vă mulţumesc pentru ajutorul pe care mi l-aţi dat la mănăstire, ajutorul pe care mi-l daţi pentru copii, mulţumesc primarilor, consilierilor, autorităţilor judeţene care m-au înţeles în ceea ce vreau să fac. Pentru mine rămâne cea mai frumoasă zi după ziua în care am fost hirotonit ca preot. Este ziua în care un sat de gospodari m-a primit în rândul său nu ca fiu al satului, ci ca cetăţean de onoare. Vă mulţumesc din suflet”.
O viaţă dedicată semenilor şi mai ales copiilor
În 2006, la Podu Coşnei a venit părintele Mihai Negrea, care, în ultimii ani, slujise ca preot militar la Unitatea de vânători de munte din Vatra Dornei. Era omul care, pe unde a trecut, a construit fie o biserică, fie o casă parohială, fie o clopotniţă, la Broşteni, în incinta spitalului din localitate, şi la Roşu, în incinta cazărmii unde a slujit ultima dată, înălţând din temelii câte un sfânt lăcaş de închinăciune. De cum a venit, preotul militar s-a apucat de treabă, pentru că trebuia să aibă grijă de cei patru copii bătuţi de soartă pe care i-a „adoptat“ ca pe primii locuitori ai viitorului cămin de copii tutelat de mănăstire.
A construit un cămin pentru copii cu nouă camere spaţioase de două locuri, cu baie proprie, bucătărie, sală de mese, sală de studiu, bibliotecă, un mic cabinet medical, a făcut anexe şi ateliere de lucru. O pensionară care a lucrat ani mulţi la catedră ca învățătoare şi educatoare a dorit să-şi continue vechea profesie cu aceeaşi pasiune ca în tinereţe, ocupându-se de lecţiile copiilor.
Cu sacrificii, ajutat de cei care au putere materială, de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, de ceilalţi călugări din obştea mănăstirii şi de autorităţile locale, părintele Mihai Negrea le-a dat o şansă copiilor abandonaţi de familie, găsiţi de poliţie sau jandarmi pe străzi şi pe care nu-i ajută nimeni sau aflaţi în situaţii critice prin diverse părţi ale judeţului.
La Podul Coşnei copiii au găsit condiţii decente de viaţă, unde s-au format ca oameni şi au devenit utili societăţii, unii dintre ei urmând şi cursuri universitare după terminarea liceului.
Niciun comentariu
Trimiteți un comentariu