Majoritatea crescătorilor de vaci nu reuşesc să-şi mai vândă laptele nici măcar cu un leu litrul

Crescătorii de vaci din judeţul Suceava trec printr-o perioadă foarte dificilă, din cauza preţului mic la litrul de lapte pe care îl oferă procesatorii, în condiţiile în care pe piaţa din toată ţara şi nu numai se vorbeşte de supraproducţie şi de vânzări slabe în industria laptelui. Practic, crescătorii de bovine sunt nevoiţi să dea laptele cu cât li se oferă, neavând de ales din prea multe variante. Mai mult, în unele cazuri, plăţile se fac cu întârziere, existând crescători de animale care aşteaptă să-şi primească banii pentru laptele livrat încă de acum trei luni de zile.

Lapte vândut cu 70 de bani litrul



Cornel Costeliuc, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine „Noua Fermă”, din zona Câmpulung Moldovenesc - Vatra Dornei, a precizat că în momentul de faţă crescătorii de vaci primesc între 70 de bani şi un leu pentru litrul de lapte, în funcţie de calitatea acestuia şi cantitatea livrată. Practic, un leu pe litrul de lapte încasează doar fermierii mari, care au făcut investiţii pe măsură şi care nu au cum fi mulţumiţi cu acest preţ.

Lapte mult, majoritatea de pe piaţa externă, şi cumpărători puţini

Cornel Costeliuc a declarat: „În ultima perioadă de timp putem vorbi de o stagnare a preţului la lapte, însă perspectivele nu sunt foarte bune, este foarte mult lapte pe piaţă. Sperăm ca din toamnă vânzările de produse din lapte să revină la un nivel mai ridicat, deşi ne mai lovim şi de o altă mare problemă: în jur de 70% din produsele din lapte din marile magazine provin de pe piaţa externă”. Aşadar, în condiţiile în care pe piaţă există foarte multe produse din lapte, mare parte de pe piaţa externă, iar vânzările sunt la un nivel scăzut, pentru crescătorul de bovine local viitorul nu se anunţă prea roz.

Crescători mulţumiţi că au cui vinde laptele

De altfel, aşa s-a ajuns ca fermierii, chiar cei mari, să fie mulţumiţi că au cui livra laptele, chiar dacă preţul oferit îi duce în prag de faliment.

Un alt reprezentant al fermierilor, Alexandru Crăiuţ, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine „Runc” Moldoviţa, a declarat că crescătorii de bovine din organizaţia sa primesc între 80 şi 90 de bani per litrul de lapte. Mulţumirea oamenilor este că, în luna mai, au semnat contracte de livrare pe o perioadă de şase luni de zile, astfel că, pe termen scurt, au garanţia că vor avea cui să vândă laptele. Aşadar, dacă în toamna anului trecut, crescătorii de vaci erau revoltaţi că preţul oferit de procesatori scade în loc să crească, acum, în vara lui 2015, oamenii au ajuns să fie mulţumiţi cu cât li se oferă.

Vacile din rasele de carne, prezentate ca o salvare pentru fermieri

Această problemă a fost discutată intens şi la prima expoziţie din România dedicată exclusiv zootehniei, care s-a încheiat luni pe aerodromul Floreni din Dorna Candrenilor. Crescătorilor de vaci li s-au prezentat mai multe rase de bovine de carne (Charolaies, Angus etc.), încercând să se dea un semnal clar privind reorientarea care se pare a fi din ce în ce mai necesară.

Referitor la acest aspect, Alexandru Crăiuţ a declarat: „Mai ales în zona de munte, unde sunt distanţe mari până la centrele de colectare, crescătorii vor trebui să se orienteze spre rasele de carne. În timp, puţini vor mai fi cei care vor mai putea să susţină o fermă de vaci cu lapte, iar rasele de carne au multiple avantaje”.

Reorientarea fermierilor spre rasele de vaci de carne s-a mai pus în discuţie de nenumărate ori în ultimii ani. Există numeroase avantaje legate de ritmul de creştere bun al vacilor din rasele de carne şi de faptul că pe acest palier al pieţei nu există suprapoducţie. Fermierii se lovesc însă de două mari probleme: animalele din rasele de carne sunt scumpe, iar preţul oferit la abator pe kilogramul de carne nu este mai mare decât la o bovină din rasă comună, unde cheltuielile de creştere sunt mai mici. Deocamdată, în judeţ sunt foarte puţini fermieri care au făcut trecerea spre vaci din rase de carne, renunţând la comercializarea laptelui.

SURSĂ ARTICOL: MonitorulSV.ro






Staţie SMURD la Poiana Stampei, funcțională din această vară

O nouă subunitate a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava va fi inaugurată astăzi, 1 iulie, în comuna Poiana Stampei, localitate care va avea serviciu permanent de intervenţie atât cu autospecială cu apă, cât şi cu ambulanţă SMURD. Prin deschiderea acestui punct permanent pentru situaţii de urgenţă se vor rezolva probleme stringente legate de acoperirea zonei în caz de accidente grave, incendii sau alte nenorociri.

Limita de judeţ cu Bistriţa-Năsăud va fi mult mai bine acoperită de la 1 iulie



Generalul de brigadă Ion Burlui, inspectorul-şef al ISU Suceava, a declarat că subunitatea de la Poiana Stampei este deja finalizată din toate punctele de vedere: „Ne bucurăm că de la 1 iulie vom avea autospecială cu apă şi spumă, accesorii pentru descarcerare şi ambulanţă SMURD la Poiana Stampei. Va fi acoperită astfel zona DN 17 de la limita de judeţ, unde în sezonul de vară au loc de regulă mai multe accidente rutiere”.

Poiana Stampei era considerată o localitate vulnerabilă din punct de vedere al acoperirii mijloacelor de intervenţie pentru situaţii de urgenţă, în condiţiile în care se află la 20 de kilometri de staţia SMURD de la Vatra Dornei. Mai mult, de la Poiana Stampei se va putea interveni eficient şi pe porţiunea care continuă până la limita cu judeţul Bistriţa-Năsăud şi, în caz de nevoie, chiar şi după aceasta.

Primăria comunei Poiana Stampei merită remarcată pentru faptul că a reuşit să găsească şi să amenajeze într-un timp relativ scurt un spaţiu care să corespundă cerinţelor unei subunităţi de intervenţie în caz de situaţii de urgenţă.

Situaţia de la Broşteni rămâne nerezolvată

În condiţiile în care la Poiana Stampei problema este deja rezolvată, în judeţ mai rămâne o singură zonă critică. Este vorba de oraşul Broşteni şi de localităţile din jur. Broşteniul este la aproximativ 50 de kilometri de subunitatea ISU de la Vatra Dornei.

În momentul de faţă, în județ există opt staţii SMURD în cadrul subunităţilor ISU, la Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Vicovu de Sus, Siret şi Vatra Dornei.

SURSĂ ARTICOL: MonitorulSV.ro






CNADNR urmează să anunţe firma care va moderniza DN 18 de la Iacobeni la Moisei

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că CNADNR urmează să anunţe câştigătorul licitaţiei pentru lucrările de modernizare a DN 18, între Iacobeni şi Moisei.

Cătălin Nechifor a precizat că luni a fost termenul limită de depunere a contestaţiilor la această licitaţie, iar în condiţiile în care nu au fost înregistrate astfel de contestaţii, după şapte zile s-ar putea semna contractul de execuţie a investiţiilor. „Este un drum important, care face legătura cu Ardealul, şi sperăm că după ce vor fi realizate lucrările de modernizare se va decongestiona traficul între Câmpulung Moldovenesc şi Cluj Napoca, pe DN 17”, a spus Nechifor.



El a mai anunţat că din discuţiile cu reprezentanţii CNADNR, aceştia i-au transmis că într-un termen scurt vor începe şi lucrările de construcţie a şoselei de centură a municipiului Rădăuţi. Lucrările vor fi realizate de compania UMB Spedition, Nechifor exprimându-şi speranţa că această firmă va realiza o lucrare la fel de bună precum modernizarea DN 29 de la Suceava la Botoşani.

Cătălin Nechifor a mai realizat că lucrări pe drumurile naţionale se mai realizează şi pe tronsonul dintre Păltinoasa şi Cacica, în zona serpentinelor, acolo unde drumul a fost afectat de problemele legate de stabilitatea terenului, dar şi pe DN 2 (E 85) de la Fălticeni la Roman.

Şeful administraţiei judeţene a subliniat faptul că a discutat cu cei din conducerea CNADNR şi despre necesitatea turnării unui covor asfaltic pe DN 17 B între Vatra Dornei şi limita cu judeţul Neamţ. „Sper să înceapă cât mai repede aceste lucrări”, a spus Nechifor.

SURSĂ ARTICOL: SVnews.ro






Bucovina Ciocăneşti Pojorâta a ratat promovarea în Liga a III-a la loviturile de departajare

Câştigătoarea Ligii a IV-a din judeţul Suceava, formaţia Bucovina Ciocăneşti Pojorâta, a ratat accederea în Liga a III-a, după un meci retur ce s-a terminat abia la loviturile de departajare, scor 3 – 2 în favoarea echipei Inter Dorohoi. În turul barajului de promovare, la Dorohoi partida dintre Inter din localitate şi Bucovina Ciocăneşti s-a încheiat nedecis, scor 0 – 0.



Partida desfăşurată la Vatra Dornei a început cu o ocazie a oaspeţilor, astfel că după un corner, Agheorghicesei a trimis balonul cu capul puţin pe lângă poarta lui Puianu. Două minute mai târziu, gazdele au prima mare ocazie de a înscrie, dar mingea trimisă cu capul de Vârlan loveşte bara porţii adverse. Cu cinci minute înainte de pauză, Bucovina Ciocăneşti are două ocazii uriaşe de a marca într-un singur minut prin Bălan, dar tabela rămâne neschimbată.

În primele 10 minute ale părţii secunde, elevii antrenorului Relu Buliga au alte trei şanse de a marca, ultima la o lovitură liberă executată în forţă de Ivan, la care portarul de la Dorohoi a respins balonul în bară. Inter Dorohoi are o şansă de a deschide scorul în minutul 58, dar balonul din nou loveşte bara. Cu câteva minute înainte de final, Bucovina Ciocăneşti Pojorâta marchează un gol perfect valabil, dar arbitrii nu-l validează pe motiv de fault în atac, iar partida se duce în prelungiri.

La finalul primei părţi din prelungiri, gazdele au o ocazie din lovitură liberă, dar Satco este la post şi-i salvează pe dorohoieni. Cu două minute înaintea terminării prelungirilor, Lungu de la Inter Dorohoi vede cartonaşul roşu pentru un fault comis în calitate de ultim apărător, dar meciul se încheie nedecis după 120 de minute, scor 0 – 0.

Gazdele au pierdut cu scorul de 2 – 3 la penalty

Bucovina Ciocăneşti Pojorâta a fost prima la loviturile de departajare, iar Irimia a înscris pentru 1 – 0. Portarul Puianu a apărat lovitura oaspeţilor, dar din păcate Ivan a trimis balonul peste poartă. Puianu se remarcă din nou şi respinge balonul în bară, dar Tivodari nu reuşeşte să-l învingă pe portarul de la Dorohoi, echipă ce stabileşte egalitatea la 1. În continuare, Gherine înscrie cu fentă şi face 2 – 1, iar oaspeţii egalează din nou. În ultima tură de lovituri de departajare, portarul oaspeţilor, Satco, reuşeşte să apere şutul lui Lazăr, iar Netbay înscrie şi duce echipa Inter Dorohoi în Liga a III-a.

„Am avut trei ocazii clare în prima parte şi cred că acolo se putea încheia meciul. Pe final am marcat un gol perfect valabil, iar arbitrii au greşit flagrant şi nu l-au validat, deşi şi portarul oaspeţilor a recunoscut că nu a fost fault în atac. Din păcate am pierdut la loteria penalty-urilor, un meci pe care trebuia să-l câştigăm pe merit până să ajungem la loviturile de departajare. Îmi pare rău de această ratare, dar asta este şi mergem mai departe. Singura bucurie pe care am avut-o a fost câştigarea turneului Cupa de Vară de la Borşa, acolo unde grupa de copii născuţi în 2005 de la clubul Maxi Sport Vatra Dornei a făcut o figură foarte frumoasă”, a explicat antrenorul formaţiei Bucovina Ciocăneşti Pojorâta, Relu Buliga.

Gazdele de la Bucovina Ciocăneşti au început returul barajului de promovare în formula Puianu, Răzvan Coca, Alin Răzlog, Radu Iuga, Andrei Piticariu, Toader Tivodar, Răzvan Ivan, Nicolae Lazăr, Bălan, Andrei Irimia şi Octavian Vârlan, ultimul fiind înlocuit pe parcursul meciului de Sandrino Gherine.

SURSĂ ARTICOL: MonitorulSV.ro






VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei