La aproape o lună de zile de la a treia etapă de Cupă Mondială la sanie pe pârtie naturală, Pârtia de sanie Bucovina din Vatra Dornei a găzduit în perioada 12-13 februarie Campionatul Naţional de Sanie pe pârtie naturală. Aşa cum era de aşteptat, sănierii de la Clubul Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei s-au impus în cele trei probe, simplu feminin, simplu masculin şi dublu, unii dintre juniori cu rezultate remarcabile concurând şi în probele rezervate seniorilor.
Chiril – Rarău, drumul spre medalii de la sanie cu role la sania pentru gheaţă
Adrian Filimon, sănier legitimat la Clubul Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei, ne-a spus că a fost un concurs reuşit pentru că în primul rând vremea a ţinut cu practicanţii acestui sport.
„Ne-am întors de curând din Italia, de la Campionatul European de Sanie, unde am ocupat locul VII pe echipe, rezultat care ne mulţumeşte. Antrenamentele specifice le facem la Vatra Dornei pe gheaţă pe timp de iarnă, iar pe timp de vară ne antrenăm cu sania cu role pe drumul Chiril - Rarău şi facem pregătire specifică pentru a avea condiţie fizică. Pregătirea din vară se reflectă iarna în competiţia pe gheaţă. Practic acest sport de la 14 ani, la început am făcut sanie clasică 7 ani, iar din 2006 practic sanie pe pistă naturală. Sania clasică e acea sanie pe pârtia de bob pe care toată lumea o numeşte jgheab, e de viteză mai mare, de o sensibilitate mai mare. Aici noi nu urcăm pe pereţi, avem doar talpa de gheaţă, avem mantinela din lemn. Deosebirea este că aici avem gheaţă naturală, în timp ce la sania clasică avem gheaţă artificială. Noi încercăm să atragem tot mai mulţi sportivi spre sania pe pistă naturală, mulţi vin vara, dar renunţă iarna, când e mai frumos şi mai spectaculos”, ne-a spus Adrian Filimon.
Juniorii dorneni au luat toate medaliile
De la Ioana Magdalena Ismană am aflat că la acest final de Campionat Naţional a fost mult mai uşor decât la etapa de Cupă Mondială, când a fost deschizătoare de pârtie. Motivul ar fi lipsa emoţiei pe care o ai când cobori şi ştii că te văd cei mai buni antrenori şi sportivi. Se antrenează la CSI Vatra Dornei cu profesorul Vladimir Todaşcă de un an, la competiţia de sâmbătă având ca obiectiv ocuparea unui loc pe podium, pe care şi l-a îndeplinit.
“A venit şi vremea să culegem roadele muncii noastre. La sfârşitul sezonului de iarnă 2016 am câştigat titlurile de campioni naţionali, atât la junioare, prin Nicoleta Burlui, cât şi la juniori, prin Petrică Pilug. Avem şi medaliile de argint şi de bronz la aceleaşi categorii. Într-un cuvânt, am luat toate medaliile la categoria juniori. Un rezultat excepţional care încununează un proiect început în urmă cu trei ani”, ne-a spus profesorul Vladimir Todaşcă, antrenorul lotului de juniori la sanie de la Clubul Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei.
Anişoara Hutopilă, dublă campioană naţională în 2016
Dubla campioană naţională în 2016, Anişoara Hutopilă, ne-a spus că a avut un sezon satisfăcător, ultima competiţie de sanie găzduită de Vatra Dornei în această iarnă a fost foarte bine organizată, a fost o gheaţă excepţională, mai bună ca la Cupa Mondială, dar a avut şi emoţii pentru că a avut concurenţi bine pregătiţi în rândul seniorilor.
“Mă bucur că am obţinut titlul de campioană naţională la simplu şi în proba de dublu şi sper ca Federaţia Română de Bob şi Sanie să ne susţină pentru a putea participa la etapa de Cupă Mondială de la Umhausen, Austria, care va avea loc în perioada 19-21 februarie, unde avem ca obiectiv locul IV pe echipe, poziţie pe care am ocupat-o la etapele la care am participat”, a precizat Anişoara Hutopilă.
Sportivii de top au concurat relaxaţi
Şi directorul Clubului Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei, profesorul Octavian Pungovschi, s-a arătat bucuros că această ultimă competiţie care a încheiat sezonul de sanie 2015-2016 s-a desfăşurat în cele mai bune condiţii, dar şi-a exprimat şi mâhnirea faţă de modul în care este tratat acest sport în alte cluburi.
“Mă bucur că avem gheaţă cel puţin la nivel de Cupă Mondială, chiar puţin mai bună decât am avut în urmă cu o lună. Sportivii noştri de top s-au întors de la Campionatul European şi de la etapa de Cupă Mondială din Italia şi au concurat relaxaţi, fără presiune. Concurenţa a fost mai mult între ei, concurenţii veniţi de la cluburile din ţară fiind în mare majoritate începători. Traseul a fost acelaşi ca la etapa de Cupă Mondială, dar timpii obţinuţi de sportivii noştri care au participat şi la această competiţie sunt cu 2 – 3 secunde mai buni decât la Cupa Mondială. Asta datorită pregătirii, înainte de etapa de Cupă Mondială temperaturile ridicate nepermiţând utilizarea pârtiei de sanie, şi lipsei presiunii, la Cupa Mondială fiind ştacheta destul de ridicată. Atunci intervine o anumită presiune psihică asupra concurenţilor, miza fiind destul de mare. Ne pare rău că nu au mai participat şi concurenţii de la Sinaia. În primul an în care competiţia a fost găzduită de Vatra Dornei chiar ne-au luat toate locurile I, dar e aceeaşi politică pe care eu am spus-o mereu şi care nu mi se pare corectă: vor să vină să ia medalii şi dacă nu iau medalii nu mai vin. Ca să iei medalii trebuie să te pregăteşti, să te lupţi. Conştienţi de valoarea sportivilor de la CSI Vatra Dornei, cei de la Sinaia au spus că pentru locurile 5 – 6 nu vin. Şi nu au venit”, a precizat Octavian Pungovschi.
CITESTE MAI MULT PE: MonitorulSV.ro
Niciun comentariu
Trimiteți un comentariu