Politica
Stiri Vatra Dornei
Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !
Negocieri începute de Flutur pentru finalizarea depozitului de deşeuri de pe Mestecăniş
Depozitul de deşeuri de pe Mestecăniş a fost joi locul de întâlnire între preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, reprezentantul localnicilor din Valea Putnei, Aristide Maxim, reprezentanţi ai constructorului, ai consultantului, ai Primăriei Pojorâta, ai Gărzii de Mediu, ai Agenţiei de Protecţie a Mediului, ai Apelor Române şi ai Companiei Naţionale de Drumuri şi Autostrăzi.
Scopul întâlnirii a fost deblocarea proiectului şi finalizarea lucrărilor pentru ca managementul integrat al deşeurilor să devină operaţional în judeţul Suceava. În cadrul discuţiilor, Aristide Maxim a expus atât nemulţumirile localnicilor faţă de locaţia aleasă pentru depozitul de deşeuri, cât şi temerile lor faţă de riscurile pe care cred că le presupune darea în exploatare, odată cu finalizarea lucrărilor.
”E în joc viaţa a două comunităţi, este pus în pericol însuşi modul nostru de viaţă”, a spus inginerul Maxim. El şi-a exprimat temerile faţă de poluarea pânzei de apă freatică, de riscul antrenării deşeurilor către sat în cazul unor ploi abundente, cu poluarea pârâului Putna, faţă de afectarea păşunii şi a mirosului pe care îl vor degaja gunoaiele menajere depozitate pe munte.
Flutur a invitat constructorul, consultantul şi reprezentanţii autorităţilor de mediu să dea explicaţii la temerile legitime ale localnicilor. ”Trebuia mult mai multă comunicare cu oamenii. Au fost multe discuţii, unele cu un miez de adevăr, dar altele de-a dreptul fanteziste. S-a creat un curent nefavorabil şi multe semne de întrebare pentru turism în această zonă. Suntem aici ca să găsim soluţii, să vedem ce putem face cu acest proiect executat peste 97%, pe care vreau să-l deblocăm”, a declarat Gheorghe Flutur. Acesta a arătat că ”protecţia peisajului nu s-a luat în calcul la demararea proiectului; se vede ca o rană în munte", însă discuţiile pornesc de la situaţia de astăzi şi de la ce este de făcut pentru rezolvarea situaţiei într-un mod acceptabil pentru toată lumea: depozitarea ecologică a deşeurilor menajere din localităţile din zona montană, protecţia mediului şi implicit a locuitorilor.
Toţi participanţii la întâlnirea de ieri au făcut un tur complet al depozitului şi au primit informaţii despre funcţionarea acestuia. Astfel, deşeurile sortate în staţiile de transfer de la Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc sunt aduse pe Mestecăniş, unde sunt cântărite şi recepţionate. Conform adjunctului Agenţiei de Protecţie a Mediului, Iluţă Cocriş, din ambele oraşe vor veni maximum trei maşini cu deşeuri pe zi. În depozit, deşeurile sunt nivelate şi compactate şi acoperite, la sfârşitul fiecărei zile de lucru, cu un strat inert de pământ. Aceasta asigură protecţie la degajarea de mirosuri, proliferarea insectelor şi la răspândirea gunoaielor, când bate vântul.
CITEȘTE CONTINUAREA ARTICOLULUI PE: MonitorulSV.ro
Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !
Actualitate
Stiri Vatra Dornei
Citeste mai mult pe InformatiaTa de Suceava
Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !
Bărbat ce ardea în flăcari descoperit de trei copii care mergeau la bureți
Trei copii, care mergeau la cules de bureti, vineri dimineata, au dat peste un barbat in flacari. Minorii se deplasau pe o carare, in apropiere de raul Bistrita, cand au observat un barbat arzand in flacari. Speriati, copiii au alergat la prima casa și acolo i-au povestit proprietarului, care repara un gard, ce au vazut.
Omul a lasat treaba si a pornit impreuna cu minorii spre locul unde acestia au vazut barbatul arzand, între timp sunând la 112. La fata locului au ajuns cadre de la SMURD dar si politisti. Medicii nu au putut sa constate decat decesul pentru ca barbatul era carbonizat. Politistii au gasit langa acesta o sticla de votca bauta pe jumatate, o bricheta si o sticla de plastic ce continea un lichid inflamabil.
Copiii au spus ca nu au auzit in zona zgomote si nici nu au vazut alte persoane iar oamenii legii au ajuns la concluzia ca barbatul si-a dat singur foc dupa ce s-a stropit cu combustibil lichid. Asupra cadavrului carbonizat nu s-au gasit documente sau alte inscrisuri si politistii fac acum cercetari pentru a stabili identitatea barbatului.
Ei au deschis dosar penal de moarte suspecta prin incendiere.
Citeste mai mult pe InformatiaTa de Suceava
Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !
Actualitate
Economie
Stiri Vatra Dornei
Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !
Ar fi în stare primarul Boncheș și grupul său de interese să blocheze o investiție a firmei Leoni în Vatra Dornei ?
Dintr-un articol publicat zilele trecute în Obiectiv de Suceava suntem informați că primarul Boncheș în cârdășie cu câteva firme care fac parte din ”grupul de interese” ce se află astăzi la conducerea orașului ar fi blocat un proiect de investiție al companiei LEONI, firmă recunoscută din industria auto, care ar fi creat aprox. 400 de locuri de muncă pentru dorneni. Să fie oare primarul Boncheș și acoliții săi în stare de așa ceva ? Daca răspunsul este pozitiv atunci ar fi un lucru foarte grav mai ales în condițiile în care dornenii se confruntă cu o lipsă mare de locuri de muncă și mai ales de locuri de muncă mai bine plătite. Practic, se înțelege că domnul primar ar sacrifica sute de dorneni doar pentru binele a câtorva patroni din zonă. Vom urmări îndeaproape acest subiect și până la proba contrară să sperăm că totuși domnia sa nu ar fi capabilă de astfel de lucruri josnice, iar dacă până la urmă s-ar dovedi că ce susține presa suceveană este adevărat, atunci ar trebui ca în cel mai scurt timp să-și depună mandatul.
Oricum, considerăm că domnul primar ar trebui să dea dovadă de transparență totală și să aibă curajul să explice public care este adevărul cu firma Leoni și nu să se creadă încă în campanie electorală. Ar fi cazul și timpul să conștientizeze că a câștigat un nou mandat, așa cum l-a câștigat pe vot pozitiv sau negativ, iar cel puțin momentan nu mai sunt alți contracandidați care ar urmări să-i ia locul și să-l discrediteze, toată lumea așteaptă rezultatele unei administrații eficiente care nu s-au văzut și încă nu se văd, mai ales că se află într-o conjunctură politică foarte favorabilă, trebuie doar bunăvoință și pricepere !
Vă prezentăm mai jos articolul la care am făcut referire cu titlul: Un gigant din industria auto vrea să deschidă o fabrică la Vatra Dornei. Primarul, în înțelegere cu micii patroni din zonă, îl ține la ușă de jumătate de an
Compania Leoni AG a dorit să deschidă la Vatra Dornei a patra fabrică din țară. In acest sens, a solicitat administrației locale o parcelă de pământ în zona extravilană, industrială, a orașului. Se pare că după șase luni de tergiversări și amânări, cei de la Leoni au renunțat la proiectul prin care ofereau aproximativ 400 de locuri de muncă locuitorilor din zonă. Primarul Ilie Boncheș susține că totul este doar o temă de campanie electorală, uitând probabil că s-a încheiat de ceva vreme campania. De ce refuză autoritățile locale un asemenea investitor, care are drept clienți Mercedes Benz, BMW și Rolls-Royce și care dă de lucru oamenilor din zonă? Se pare că proprietarii de pensiuni și mici afaceri fac presiuni pe lângă primar, de teamă că vor rămâne fără forță de muncă.
Compania Leoni AG, producător de sisteme de cablare și panouri de bord auto, care derulează proiecte importante cu clienți mari de la nivelul pieței auto internaționale, Mercedes Benz, BMW și Rolls-Royce, a încercat să mute o parte din producția din România în Vatra Dornei, intenționând astfel să deschidă a patra fabrică din țara noastră, oferind aproximativ 400 de locuri de muncă pentru locuitorii din zonă. După cum reiese din declarațiile reprezentanților firmei, s-a depus la Primăria din Vatra Dornei documentația necesară în acest sens, dar după mai bine de șase luni de tergiversări și amânări, nu s-a făcut nimic. Concret, cei de la Leoni au solicitat autorităților locale din Vatra Dornei o parcelă de teren extravilan, în fosta zonă industrială a orașului, unde urma să fie ridicată a patra lor fabrică din România. Dar se pare că, în loc să sprijine și să atragă investitorii în zonă, autoritățile locale au preferat să nu facă nimic.
In zonă s-a instituit un fel de sindicat al proprietarilor de pensiuni care a făcut tot felul de demersuri pe lângă primarul Ilie Boncheș, motivând că în acest fel vor rămâne fără forță de muncă, noua fabrică Leoni urmând să ofere dornenilor aproximativ 400 de locuri de muncă. “Totul este doar o temă de campanie electorală din partea contracandidaților mei, care încearcă să mă discrediteze. Am tot fost întrebat de ce nu le-am dat pământ celor de la Leoni și de ce nu i-am sprijinit. Văd că toată lumea încearcă să mă discrediteze. Am toată deschiderea pentru a aduce investitori la Vatra Dornei”, a declarat primarul Ilie Boncheș, contactat telefonic de către redactorii cotidianului “Obiectiv”.
De partea cealaltă, Teofil Păcurari, director Leoni la fabrica din Bistrița Năsăud, nu a precizat dacă se mai intenționează pe viitor deschiderea unei fabrici la Vatra Dornei sau dacă reprezentanții companiei au găsit deja o altă locație pentru a deschide o nouă linie de producție în țară.
CITEȘTE MAI MULTE PE: ObiectivDeSuceava.ro
Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !
Evenimente
Stiri Vatra Dornei
Turism Vatra Dornei
Mai multe detalii despre eveniment găsiți pe pagina de Facebook a acestuia: Zilele Dornei 2016
Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !
Zilele Dornei 2016 vor avea loc în perioada 14 - 22 Iulie ... Vezi programul manifestărilor !
Primăria municipiului Vatra Dornei organizează, în perioada 14 - 22 iulie 2016, o nouă ediţie a „Zilelor Dornei”, eveniment care cuprinde ample manifestări culturale și sportive, concentrate, în cea mai mare parte, în zona Parcului Municipal. Conform raportului prezentat în ultima sedință de Consiliu Local, suma aproximativă la care se ridică organizarea evenimentului de anul acesta este de 120.000 lei și se precizează că ”evenimentul este dedicat dornenilor, dar şi turiştilor din staţiune, devenind astfel o modalitate de promovare a Dornei”.
Legat de atragerea turiștilor pentru acest eveniment și de așa zisa promovare a Dornei este totuși păcat că Primăria l-a anunțat cu mai puțin de o săptămână înainte de debutul său. Am mai spus-o și în legătură cu Serbările Zăpezii, nu înțelegem de ce Primăria nu are o strategie de marketing și comunicare mai profesionistă în acest sens. Dacă anunți evenimentul doar cu câteva zile înainte cum poți, ca pe lângă localnici, să atragi și cât mai mulți turiști care să vină să-și cheltuie banii în Vatra Dornei contribuind astfel și la dezvoltarea activității agenților economici implicați care oferă servicii de cazare, masă și nu numai. Din păcate se dă impresia că se face doar ca să fie făcut fără a se gândi și la implicațiile economice pentru că totuși se ”investesc” aprox. 1,2 miliarde de lei vechi în acest eveniment și ar fi normal să fie urmări ”palpabile”.
Avem în acest sens exemplul fericit al organizatorilor Dorna Art (29 - 31 Iulie) care cu un buget mult mai mic reușesc să organizeze un festival de succes și bineînțeles că au început promovarea cu mult timp înainte ... așa se procedează dacă îți dorești un eveniment de succes și autoritățile locale ar trebui să ia exemplul acestora. Ca și idee așa, Vatra Dornei a apărut prin Dorna Art chiar într-un reportaj Pro TV ... este mare lucru pentru că asta înseamnă promovarea Dornei și asta înseamnă atragerea turiștilor !
Din punctul nostru de vedere Primăria ar trebui să anunțe din timp un calendar al evenimentelor pe care le organizează (cu date certe) astfel încât, pe lângă localnici, toți turiștii care își programează concediile să poată ține cont de el ... păi suntem până la urmă stațiune turistică sau nu mai suntem ?
Programul manifestărilor anunțate de Primărie pentru Zilele Dornei este următorul:
Mai multe detalii despre eveniment găsiți pe pagina de Facebook a acestuia: Zilele Dornei 2016
Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !
Politica
Stiri Vatra Dornei
Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !
Organizarea ”Zilelor Municipiului” Vatra Dornei dezbătută astăzi în Consiliul Local
Astăzi la ora 15 a fost programată o nouă ședință extraordinară a Consiliului Local Vatra Dornei. Convocarea la ședință s-a făcut de către primarul municipiului în baza dispoziției nr. 587/05.07.2016, pe ordinea de zi fiind următoarele proiecte:
I - Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului local pe anul 2016, a bugetelor instituțiilor finanțate integral sau parțial din venituri proprii pentru anul 2016, precum și modificarea listei de investiții pentru anul 2016.
II - Proiect de hotărâre privind stabilirea perioadei, a programului și a sumelor necesare desfășurării ”Zilelor Municipiului” Vatra Dornei 2016.
Vom reveni cu detalii despre ”Zilele Municipiului” în momentul în care acestea vor apărea.
Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !
Evenimente
Stiri Vatra Dornei
Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !
Un nou eveniment în curând la Vatra Dornei: "Zilele filmului istoric în Bucovina", ediţia a II-a
În perioada 15-25 august se va desfășura, în municipiile Suceava, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, cea de a II-a ediție a Festivalului „Zilele filmului istoric în Bucovina”. Locațiile proiecțiilor, din fiecare municipiu în parte, sunt:
- Suceava, în perioada 15 – 17 august, în Cetatea de Scaun a Sucevei, Muzeul de istorie și Hanul Domnesc
- Câmpulung Moldovenesc, în perioada 18 - 19 august, la Casa de Cultură și Complexul Aquarius
- Vatra Dornei, în perioada 19 – 25 august, la Casa de Cultură ”Platon Pardău”, Sala Oglinzilor din Primăria Vatra Dornei, Grădina Cazinoului din Parcul Central, Pârtia Veverița și Centrul Vechi.
Printre filmele care vor putea fi vizionate de suceveni, din cele 60 de filme programate, se numără „Aferim”, „Cocoşul decapitat”, „Fiul lui Saul”. Nu vor lipsi concertele susţinute de trupe cunoscute, precum „Viţa de Vie”, „Trei parale”, „Ad Hoc”.
Conferinţele din cadrul Festivalului „Zilele filmului istoric în Bucovina” vor fi susţinute, printre alţii, de Cristi Danileţ, Nicolae Mărgineanu şi Cosmin Bodeanca.
Nu vor lipsi atelierele de fotografie, video, istorie. Evenimentul din august este organizat de Asociaţia Culturală „Eric Voegelin” prin preşedintele Nicolae - Emilian Dranca, în parteneriat cu mai multe instituţii locale.
Mai multe detalii despre eveniment puteți găsi și pe pagina de facebook a evenimentului: Zilele Filmului Istoric în Bucovina
CITEȘTE MAI MULTE PE: MonitorulSV.ro
Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !
Actualitate
Stiri Vatra Dornei
Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !
Femeie atacată de urs, pe când se întorcea cu vitele de la pășunat
O femeie în vârstă de 35 de ani, din comuna Dorna Arini, a trecut prin clipe groaznice după ce, aflată pe un drum forestier, în pădure, pe care se deplasa pentru a aduce bovinele de la păşunat, a fost atacată de un urs.
Incidentul s-a petrecut miercuri seara iar femeia a ajuns la Spitalul Municipal Vatra Dornei. Un consatean a gasit-o in stare de soc, in jurul orei 20:06 si a sunat la 112, sesizand Politia ca o femeie a fost muscata de un urs pe Paraul Ortoii.
Victima Mihaela Ţ, are 35 de ani, este din comuna Dorna Arini, iar in timp ce se deplasa pe drumul forestier Colacelul, in locul denumit "La Invartitoare" pentru a aduce vitele de la pasunat, a fost atacata de un urs. Animalul a izbit-o pe aceasta la pamant, zgariind-o si lovind-o peste corp, dupa care a fugit in padure.
Victima a fost transportata in stare de soc cu ambulanta la Spitalul Municipal Vatra Dornei. Medicii spun insa ca starea ei nu este grava si s-a ales doar cu rani superficiale pe coapse. Aceasta nu a ramas internata in spital.
Poliţia a sesizat incidentul la gestionarul fondului, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Suceava – Filiala Vatra-Dornei, care are obligaţia de a monitoriza situaţia.
SURSA: InformatiaTa de Suceava ; MonitorulSV.ro
Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !
Actualitate
Stiri Vatra Dornei
Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !
Noi speranțe de reabilitare a Cazinoului Vatra Dornei
O undă de speranţă se întrezăreşte în ceea ce priveşte reabilitarea unei clădiri emblematice pentru întreaga Bucovină: Cazinoul de la Vatra Dornei.
După ce colaborarea dintre Fundaţia Fondul Bisericesc Ortodox Religionar din Bucovina - Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi firma SC Ecoland Production SRL Botoşani s-a încheiat în urmă cu câteva luni fără vreun rezultat notabil în ceea ce priveşte clădirea monument istoric de la Vatra Dornei, mai nou situaţia pare să intre pe un făgaş normal.
Reprezentanţii Fondului Bisericesc Ortodox Religionar din Bucovina sunt aproape de final cu întocmirea proiectului care va fi depus în vederea obţinerii de fonduri europene, iar pentru a avea un punctaj cât mai mare la evaluarea finală se încearcă perfectarea tuturor cerinţelor din ghidul solicitantului.
„Recent, am obţinut de la Ministerul Culturii avizul pentru reabilitarea clădirii cazinoului. Proiectul aflat în lucru presupune realizarea unui muzeu al Bucovinei, de la începuturile acestei regiuni şi până în prezent. Pentru ca proiectul să fie eligibil şi să aibă cât mai multe şanse pentru a fi acceptat la finanţare ne-am propus să întocmim şi proiectul tehnic şi abia ulterior vom depune dosarul la Piatra Neamţ. Am convingerea că vom finaliza totul până la termenul limită de depunere, respectiv 25 august”, a explicat preotul Gheorghe Saftiuc, consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.
Dacă proiectul va trece şi se va obţine finanţarea dorită, Fondul Bisericesc Ortodox Religionar din Bucovina ar urma să achite doar partea de proiectare, restul banilor fiind din partea comunităţii europene.
CITEȘTE CONTINUAREA PE: MonitorulSV.ro
Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !
Politica
Stiri Vatra Dornei
Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !
Președintele interimar al PSD Vatra Dornei a fost desemnat ... Vezi cine e !
Joi, 6 iulie 2016, ora 16.00, a avut loc, la Fălticeni, prima întrunire a Biroului Permanent al Organizației Județene a PSD Suceava, după numirea președintelui interimar în persoana domnului deputat Ioan Stan. Alegerea locației se înscrie în strategia Organizației Județene a PSD, prin care se urmărește ca întrunirile Biroului Permanent și ale Comitetului Executiv Județean să se desfășoare, alternativ, în diferite zone ale județului pentru a se facilita contactul direct cu toate organizațiile locale ale PSD.
În cadrul întrunirii s-au discutat diverse probleme organizatorice după cum urmează: desemnarea d-lui Alexandru Rădulescu ca purtător de cuvânt interimar al organizației județene PSD, s-au stabilit responsabilii zonali pentru coordonarea și îndrumarea activității organizațiilor locale ale PSD (pentru Gura Humorului și Câmpulung Moldovenesc — dl. Emilian Havrici, pentru zona Vatra Dornei — dl. Gheorghe Apetrii care a fost numit și președinte interimar al Organizației Municipale Vatra Dornei), s-a decis înaintarea către Comitetul Executiv județean a propunerii de dizolvare a Biroului Permanent al Organizației Municipale Suceava.
În conformitate cu prevederile statutare s-a dispus convocarea Comitetului Executiv al Organizației Județene a PSD pentru data de 09.07.2016, ora 11.00, în localitatea Frasin cu scopul prioritar de stabilire a reperelor strategiei pentru abordarea Alegerilor parlamentare 2016.
Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !
Politica
Stiri Vatra Dornei
Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !
Noua conducere PSD Vatra Dornei va fi validată la sfârșitul acestei săptămâni, a declarat Ioan Stan
Președintele interimar al PSD Suceava, deputatul Ioan Stan, a anunțat că miercuri se va desfășura prima ședință a Biroului Permanent Județean al PSD Suceava în noua structură de conducere în cadrul căruia vor fi adoptate decizii foarte importante privind viața partidului.
Stan a spus că ședința BPJ a PSD Suceava se va organiza, la Fălticeni, urmând ca membrii biroului să decidă convocarea, pe vineri sau sâmbătă, a Conferinței Județene a PSD Suceava.
Liderul PSD Suceava a precizat că în ședința BPJ a PSD Suceava se va discuta despre reorganizarea întregii organizații în condițiile în care colegiile de parlamentar dispar întrucât alegerile parlamentare sunt pe listă de partid, pe județ.
El a spus că trebuie regândite atribuțiile actualilor responsabili de colegii, iar cei cu rezultate bune în alegerile locale vor fi implicați mai activ.
„Vor fi decizii foarte importante privind viața partidului”, a spus Stan despre ședința BPJ. El a subliniat că PSD rămâne în județul Suceava o importantă forță politică. „PSD rămâne o forță și va dovedi că este o forță politică în județul Suceava”, a declarat Ioan Stan.
Totodată, el a spus că BPJ al PSD Suceava urmează să decidă convocarea, pentru vineri sau sâmbătă, la Vatra Dornei sau Câmpulung Moldovenesc, a Conferinței Județene a PSD Suceava în care vor fi validate noile conduceri ale organizațiilor din Suceava, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei.
CITEȘTE MAI MULTE PE: NewsBucovina.ro
Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !
Evenimente
Stiri Vatra Dornei
Pentru a fi la curent cu toate activitățile urmăriți această pagină: facebook.com/DornaArt
Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !
Festivalul Dorna Art la Vatra Dornei în perioada 29 - 31 Iulie
Festivalul Dorna Art, ediţia a II-a, va avea loc, în perioada 29-31 iulie, la Vatra Dornei. Evenimentul are ca scop reactivarea grădinii Cazinoului şi a Vilei Cembra din Vatra Dornei, clădiri monument istoric aflate în avansat stadiu de degradare.
Tema ediţiei din acest an, după cum au spus organizatorii, este “Tot ce-i vechi şi ce e nou“. Prin îmbinarea elementelor tradiţionale (meşteşuguri, încondeierea ouălor, mâncare tradiţională din Bucovina) cu elemente de artă contemporană (videomapping pe clădiri, instalaţii de artă, statui vivante), Dorna Art aduce comunităţii din Vatra Dornei un concept care atrage atenţia asupra clădirilor monument istoric care ar putea fi reactivate şi valorificate ca spaţii culturale.
Festivalul Dorna Art este organizat de Asociaţia Redescoperă Vatra Dornei, în colaborare cu Asociaţia Kilometrul 0, şi este finanţat de Primăria municipiului Vatra Dornei şi Consiliul Judeţean Suceava.
Începând cu această ediţie, evenimentul susţine trupele şi artiştii tineri, prin campania „Arată-te la Dorna Art”. Aceasta, prin cultură, sport şi divertisment, oferă tinerilor talentaţi oportunitatea de a beneficia de vizibilitate, de a face networking cu artişti din alte zone ale ţării, în vederea realizării de proiecte noi şi originale.
Școala de Vară Dorna Art este un alt element de noutate din acest an la Dorna Art. Este vorba despre o şcoală de vară dedicată studenţilor la arhitectură şi peisagistică, construcţii, artă, istoria artei, economie şi turism cultural, sociologie. Acest “exerciţiu” ajută la conştientizarea disfuncţiilor spaţiilor publice în cadrul oraşului şi trasează strategii de intervenţie şi reutilizare a acestor locuri, din mai multe perspective.
Filmul documentar despre clădirile monument istoric din Vatra Dornei, realizat în cadrul programului „Școala altfel” 2016, va fi proiectat în premieră la Dorna Art. Filmul are ca subiect clădirile monument istoric din Vatra Dornei şi evoluţia oraşului de-a lungul timpului. Activităţile care vor avea loc în cadrul Dorna Art sunt următoarele: concerte, proiecţii de filme, expoziţie de fotografie aviatică, ateliere, concursuri sportive, tiroliană, spectacole de teatru.
Comedia savuroasă „Usturoi” este unul dintre filmele care vor fi proiectate în cadrul evenimentului. Street Food Festival din Cluj-Napoca sunt cei care vor aduce la Dorna Art mâncarea gustoasă şi care vor ghida doritorii în a trăi experienţe culinare deosebite. Reborn Bicycles vor susţine un atelier de recondiţionări biciclete şi vor realiza bicicleta oficială Dorna Art.
Pentru a fi la curent cu toate activitățile urmăriți această pagină: facebook.com/DornaArt
CITEȘTE MAI MULTE PE: MonitorulSV.ro
Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !
Actualitate
Stiri Vatra Dornei
Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !
O femeie din Vatra Dornei a fost atacată de un taur
O femeie de 44 ani, din municipiul Vatra Dornei, a ajuns in stare grava la spital dupa ce a fost atacata de un taur. Victima impreuna cu o prietena s-au deplasat, vineri dimineata, pe raza comunei Carlibaba, sat Iedu, la cules ciuperci.
In jurul orei 12.00, cele doua au ajuns in zona unui drum forestier, in apropierea intersectiei cu D.C. 86, unde femeia de 44 de ani a fost atacata de un taur. Aceasta a suferit multiple leziuni si a fost transportata cu masina unui localnic la spital. La jumatatea drumului a fost preluata de o ambulanta.
Femeia a ajuns la Spitalul Municipal Vatra Dornei cu traumatism cranio-facial deschis, comotie cerebrala, fractura mandibula, fractura omoplat stang si contuzie toracica.
Taurul apartine unui barbat de 53 de ani, din orasul Vicovu de Sus, si se afla pe o pasune cu alte animale. Pasunea era inchiriata de barbat de la Ocolul Silvic Carlibaba si nu era imprejmuita pe toate laturile.
Politistii au fost sesizati in acest caz si au deschis un dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunii de vatamare corporala din culpa.
Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !
Evenimente
Sport
Stiri Vatra Dornei
Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !
Cicliştii s-au întrecut la Vatra Dornei - VIDEO
Zeci de sportivi amatori şi profesionişti au luat parte în weekend la cea de a doua ediţie a Dorna XCO. În urma competiţiei care a avut loc sâmbătă la Vatra Dornei, la categoria elite au urcat pe podium Kelem Arpad de la NoMad Merisa CSTB, Attila Madaraş de la Dinamo BikeExper Racing Team, iar pe locul al treilea, de la aceeaşi echipă, s-a clasat Alexandru Stancu.
Competiţia la categoria fete a fost câştigată de Linda Trif, de la Garage Racing.
La masculin, la categoria 18-29 de ani, pe primul loc s-a clasat ieşeanul Ionuţ Roman de la Piciu Team.
La categoria 30-39 de ani a câştigat tot un ieşean, Eugen Mocanu de la HPM Cycling Team, iar locul întâi la Masters+ 40 i-a revenit lui Alexandru Vasiliu, de la aceeaşi echipă HPM Cycling Team.
CITEȘTE MAI MULTE PE: ZiarulEvenimentul.ro
Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !
Actualitate
Stiri Vatra Dornei
Video
Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !
Urmările ploilor abundente de la Vatra Dornei din weekend-ul trecut - VIDEO
Zeci de persoane (pompieri militari, lucrători ai Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă, poliţişti, lucrători ai SGA şi ACET şi poliţişti locali), cu mijloace de intervenţie, au acţionat pentru a diminua efectele ploilor torenţiale care au afectat duminică, 3 iulie, localităţile Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc.
În total, pe perioada manifestării fenomenelor meteo periculoase, în cele două localităţi s-au înregistrat 9 anexe inundate, 14 curţi sau grădini, 8 beciuri şi 2 subsoluri, de asemenea inundate. Cele două subsoluri aparţin unor unităţi turistice din Vatra Dornei, unde, de asemenea, a mai fost inundat un restaurant, aflat la demisolul unei clădiri.
Pe parcursul perioadei supuse avertizărilor meteo şi hidrologice, dar şi după terminarea ei, pompierii salvatori au acţionat în permanenţă pentru monitorizarea zonelor afectate, precum şi pentru evacuarea apei rezultate în urma inundaţiilor.
Luni, în jurul orei 10, „erau înregistrate 15 misiuni pentru evacuarea apei, în gospodăriile şi obiectivele social-economice, din zonele afectate de inundaţii, situaţia operativă fiind în continuă evoluţie”, se precizează în comunicatul pompierilor.
CITEȘTE MAI MULTE PE: MonitorulSV.ro ; Digi24.ro
Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !
Abonați-vă la:
Postări (Atom)