Haitele de lupi fac ravagii în ultima perioadă în comunele din bazinul Dornelor şi în oraşul de pe malul Bistriţei Aurii. Zeci de oi au fost ucise în urma atacurilor nocturne sau chiar la lumina zilei, făcând pagube importante crescătorilor de animale. Păgubiţii sunt nemulţumiţi şi se consideră legaţi de mâini, atât timp cât pentru carnivorele sălbatice care produc aceste pagube nu pot fi obţinute autorizaţie pentru a fi împuşcate. Oamenii spun că numărul acestora, mai ales al lupilor, a crescut mult în ultima perioadă, după ce aceştia au devenit specie interzisă la vânat.
Atacurile carnivorelor, mai ales ale lupilor, s-au înteţit în ultima perioadă, acestea dând iama, atunci când nimeni nu se aşteaptă, mai ales în ţarcurile crescătorilor de oi. Medicul veterinar Petrea Dulgheru din Vatra Dornei a fost unul dintre cei care au fost păgubiţi în ultimele nopţi de haitele flămânde de lupi. În gospodăria sa, situată pe strada Unirii din oraş, oile sunt ţinute de obicei închise într-un ţarc cu gard înalt de sârmă.
În timpul nopţii de miercuri spre joi, o haită de lupi a simţit prezenţa celor 40 de oi închise în spatele gospodăriei şi a dat atacul. Lupii le-au speriat, oile adunându-se şi izbindu-se cu putere în gardul de sârmă. Acesta a cedat şi s-a prăbuşit la pământ, oile intrând astfel în bătaia ferocelor carnivore, care au decimat jumătate dintre ele. Tot atacul a avut loc într-un interval scurt de timp, între orele 04.50-05.30, spune proprietarul Petrea Dulgheru, care ne-a povestit că toate cele 40 de oi au fost afectate mai mult sau mai puţin de caninii fioroşi ai lupilor înfometaţi: ”Cele mai multe sunt atacate la beregată, lupii rupându-le traheea. O parte din cele care au rămas în viaţă au răni grave şi nu cred că au şanse de supravieţuire.”
Lupii au revenit şi noaptea următoare, devorând cadavrele oilor lăsate în afara ţarcului refăcut. Pagubele produse proprietarului în urma atacului haitei de lupi sunt de aproape 3.000 de euro. El nu este singurul păgubit din zonă, atacurile având loc în nopţile care au trecut şi în alte gospodării. Două oi au fost ucise de lupi în gospodăria lui Ionel Olaru din comuna Dorna Arini, iar în timpul nopţii de miercuri spre joi, lupii au dat atacul în gospodăria lui Petru Deac din satul Argestru, însă câinii au reuşit să-i pună pe fugă. Un atac al lupilor care a avut loc în timpul săptămânii trecute în localitatea Şaru Dornei a dus la pierderea a 11 oi, ucise în timpul nopţii în ocol.
În urma ultimelor reglementări în domeniul vânătorii, carnivore precum ursul, lupul, râsul şi pisica sălbatică sunt considerate specii interzise la vânat în timpul sezonului de vânătoare 2016-2017. Autorităţile au ajuns la această decizie în urma incidentului petrecut la Sibiu, când un pui de urs a fost împuşcat în timp ce de deplasa liber prin oraş. ”Opinia publică din România e de părere că se împuşcă prea mult urs şi lup în pădurile ţării. În urma acestui incident, doamna ministru al Mediului, Cristina Paşca Palmer, nu a mai semnat ordinul de ministru care aproba cotele de vânat pentru aceste specii în sezonul de vânătoare actual, adică pentru perioada 15 mai 2016 - 14 mai 2017. Aceste animale pot fi împuşcate doar în urma unei derogări, printr-un ordin al ministrului”, ne-a transmis inginerul George Celsie, purtător de cuvânt al Direcţiei Silvice Suceava.
Citește articolul complet pe Monitorul de Suceava
Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !
Niciun comentariu
Trimiteți un comentariu