Asociația Forestierilor din România – ASFOR a organizat în data 30.03.2018 Adunarea Generală a Sucursalelor Suceava, Baia Mare, Bistrița și Cluj la Centrul de Economie Montană din Vatra Dornei, iar la eveniment au participat numeroși agenți economici membrii ASFOR, cât și Ilie Covrig – secretar de stat în Ministerul Apelor și Pădurilor, Emanuel Havrici – deputat, membru în Comisia de Agricultură – Silvicultură, Mihai Gășpărel – Inspector șef al Gărzii forestiere Suceava, Sorin Ciobanu – director al Direcției Silvice Suceava, Cătălin Diaconescu – director Comercial al Direcției Silvice Suceava, Constantin Chirilesc – președinte Asociația Producătorilor de Mobila – “Mureșul” și prof. dr. Radu Rey – Director al Centrului de economie montană.
ASFOR arată într-un comunicat de presă că agenții economici și-au exprimat îngrijorarea față de situația actuală a domeniului forestier, situație datorată în principal numeroaselor modificări legislative produse anul trecut, care au obligat RNP Romsilva să efectueze un volum ridicat de lucrări de exploatare silvică, peste capacitatea proprie, lucrări ce erau, până la modificarea legislativă, efectuate de agenții economici specializați, care asigurau lemnul de lucru pentru industria de prelucrare primară a lemnului, cât și lemnul de foc pentru populație.
Aceștia au spus că fiecare operator economic face tot posibilul să asigure lemnul de foc populației din depozitele proprii, unii chiar au făcut investiții în despicătoare, paletizoare, instalații de brichetat pentru a asigura populației lemnul de foc, așa cum îl solicită clientul. Mai mult aceștia au arătat faptul că asigură și transportul până la locuința clientului, acesta nefiind nevoit să se deplaseze în pădure sau la Primărie pentru a depune cereri. Din lipsa materiei prime multe firme au pierdut contracte în județele deficitare în pădure, unde asigurarea lemnului de foc chiar este o problemă. Aceștia au cerut eliminarea sau reducerea TVA-ului la lemnul de foc, ca o primă măsură simplă în a rezolva problema încălzirii, se arată în comunicat.
„Oameni ai muntelui, lemnari din tată în fiu, forestierii din Ținutul Mănăstirilor atrag atenția că un arbore valoros crește într-o sută de ani iar dacă ne batem joc de lemn și-l punem pe foc sau îl lăsăm să putrezească prin pădure – o să ne bată Dumnezeu. Am distrus toată industria României, a mai rămas doar sectorul forestier, care este sută la sută românesc și este păcat să-l distrugem. Agenții economici trag un semnal de alarmă că se golesc satele de munte, iar cei care pleacă în afara țării nu se mai întorc”, susține ASFOR.
CITEȘTE CONTINUAREA PE: NewsBucovina.ro
Niciun comentariu
Trimiteți un comentariu